En skruvad Brunkebergstunnel

John Ajvide Lindqvist har nästan etablerad en egen litterär genre. Visst finns det drag av Ray Bradbury eller Stephen King men det finns något alldeles eget i hur han förmår att stillsamt förvrida en saklig vardag till något som blir allt mer hotfullt, en egen avdelning inom skräckromanerna. Inte minst därför är det kul att han i år nominerats till Augustpriset med sin nya ”Rörelsen Den andra platsen”. Det är den fjärde av årets nominerade som jag läst.

Det här är en sorts skruvad självbiografi där väldigt många av delarna är hämtade ur författarens eget liv samtidigt som andra delar förefaller mindre sannolika. Men gränslinjerna är rätt oklara vilket i sig gör texten spännande. Huvudpersonen John Lindkvist är 19 när han flyttar in till centrala Stockholm i jakten på att skapa sig en framtid som trollkarl. Hamnar i ett märkligt litet gårdshus alldeles nära husets tvättstuga på Luntmakargatan, väldigt nära Brunkebergstunnelns mynning mot Tunnelgatan. Både tunneln och tvättstugan döljer märkliga ting och kanske hänger de samman. Mer om just det ska inte avslöjas här, då försvinner en del av det intressanta med denna text. Men att förverkliga sig själv får här en helt ny innebörd. Det är ju annars någonting som står högt i kurs när denna handling utspelar sig under individualismens 80-tal, 1985 närmare bestämt.

Bland mycket annat är detta en väldigt spännande och tidstrogen Stockholmsskildring.

Dessutom finns ett drag av metaroman när samma John hoppar mellan att uppträda som bokens berättarjag John, och författaren John som ibland samtalar med läsaren och kommenterar text och handling. Kul!

Temat kan nog beskrivas i konflikten mellan tidsandans individualitet och drömmen om nära gemenskaper av olika slag, relationen mellan att förverkliga ett jag och förverkliga ett vi, och här finns minst sagt fantasirika sätt att hantera detta.

Och så får vi svaret på vem som mördade Olof Palme.

Det finns en del samband med hans senaste bok ”Himmelstrand” men man behöver inte ha läst den för att uppskatta ”Rörelsen”.

Bra är det även om det inte är hans bästa bok. Välförtjänt som nominerad, men han kommer inte att vinna. Ledare i min ranking är fortfarande ”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri.

Anders Kapp, 2015-11-03

Bokfakta

  • Titel: Rörelsen. Den andra platsen.
  • Författare: John Ajvide Lindqvist.
  • Utgivningsdag: 2015-09-15.
  • Förlag: Ordfront Förlag.
  • Antal sidor: 273.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...