Masja, en riktigt rysk roman

Den femte av årets Augustnominerade som jag läst är ”Masja” av Carola Hansson. Det är tredje delen av hennes trilogi om den ryska familjen Tolstoj och denna gång är det den kända 1800-talsförfattarens dotter Masja som står i centrum. Det är ett enormt arbete som ligger bakom denna trilogi. Carola Hansson har ägnat många år åt det. Första delen, ”Andrej”, kom redan 1994 och den andra, ”Med ett namn som mitt”, kom ut 2009.

Hansson är fångad i den ryska kulturer, både som författare och som forskare. Hon har bland annat doktorerat inom rysk litteratur. Stilen är på många sätt också väldigt rysk. Det är nästa hopplöst att inte gå vilse i det myller av personer som väller fram i långa meningar och på många sidor.

En rätt typisk mening:

”Ty om vissa saker – som det faktum att kusinernas gemensamma faster Masja, den Maria Nikolajevna som för övrigt senare skulle bli nunna, fött en utomäktenskaplig dotter i Schweiz (den redan omtalade kusin Hélène) eller att Maria Sergejevnas egen far en gång i tiden varit nära att krossa moster Tanetjkas hjärta – uppenbarligen var sådant man aldrig talade högt om i deras familjer och därigenom måste ha fått något svävande och overkligt över sig, som om dessa händelser egentligen inte inträffat på riktigt, så fanns det naturligtvis andra med vilka det förhöll sig precis tvärtom: sådana som kanske var mer tvivelaktiga till sin karaktär men som ändå, genom att ständigt återberättas, förvandlats till väl etablerade sanningar – och att Masja vid födseln varit nära att kosta sin mor livet hörde helt klart till dem.”

Var det någon som hängde med? Och det var ändå bara en av meningarna på alla dessa 585 sidor.

Visst är Masja ett spännande livsöde, men texten ger mig aldrig någon känsla av att jag som läsare får vara delaktig i det. Den enorma omständligheten blir en distans, en barriär, som jag aldrig lyckas komma igenom.

Funderar en del över om det är genren som gör att jag inte kan fångas av detta gedigna arbete. Men nej. I och för sig är jag inte så engagerad i historiska romaner men jag tycker till exempel att Hilary Mantels sätt att förnya denna genre är helt fantastisk. Och jag tycker väldigt mycket om många av de ryska klassiker som är det på riktigt, inte i form av en samtida pastisch.

Så trots det enorma arbete som ligger bakom denna bok, ja hela trilogin, så är detta den av de nominerade som kommer längst ner i min ranking. Men bägge de förra delarna var också Augustnominerade så det är möjligt att juryn nu tycker det är dags att ge henne priset för lång och trogen tjänst. Vi får se.

Anders Kapp, 2015-11-05

Bokfakta

  • Titel: Masja.
  • Författare: Carola Hansson.
  • Utgivningsdag: 2015-08-28.
  • Förlag: Albert Bonniers Förlag.
  • Antal sidor: 584.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...