Fyra berättelser om undergång

Steve Sem-Sandberg är en av mina absoluta favoritförfattare och jag hade verkligen sett fram emot hans nya bok Jägarna i Armentières som kom ut häromdagen. Kanske är det de skyhöga förväntningarnas fel; för första gången blev jag besviken på en bok av honom. Den talar inte med den styrka som jag blivit bortskämd med. I samband med arbetet med sin egen version av Georg Büchners Woyzeck, den fantastiska romanen W. som kom ut förra året, har han också skrivit fyra kortare berättelser hämtade från samma idévärld. De har publicerats i olika tidskrifter 2017-2019 och har nu samlats i den nya boken som alltså kan beskrivas som en sorts novellsamling.

Det är fyra olika berättelser med ett återkommande tema.

Nålslukerskan handlar om 18-åriga Chatarina D som i kärlekssorg upprepade gånger försöker ta sitt liv genom att svälja nålar, totalt blir det 95 synålar, 32 knappnålar och en stoppnål under en längre period, och hennes läkares olika försök att försöka förstå vad som egentligen händer.

De trolovade handlar om Marie Woyzeck och hennes fåfänga drömmar. Besvikelserna är många. hennes man är i bästa fall ett skämt som blir allt värre, han säljer sig som en sorts försökskanin i medicinska experiment för att försöka dra in några pengar. Och Barnet är inte alls som andra barn. Det enda som inte överger henne är hoppet, ”att en gång ha funnits till i någons blick”, och hon söker sig till andra män, hennes olika ”trolovade”, men ”kärlek är det som alltid tas ifrån dig”.

Titelnovellen, Jägarna i Armentières, handlar om en man, tyghandlaren Stolzius, hans förlorade fästmö Marie Wesener och en allt djupare förnedring i ett samhälle i sönderfall.

Den avslutande novellen Oberlin är en omskrivning av Georg Büchners prosastycke Lenz som berättar om en äldre dramatikerns psykiska sammanbrott i en avlägsen bergsby i Elsass i januari 1778. Precis som Woyzeck bygger Lenz på en verklig historia.

Här finns en genomgående tematik som vi känner igen från W; människors drömmar om kärlek, frihet, respekt och egenvärde som krossas av en förljugen värld. Som Lenz säger i novellen Oberlin: ”För en världsordning byggd på lögn är inte en ordning, det är en maskerad, det är teater bevars.” Och där de enda utvägarna handlar om undergång i olika former, i våld eller galenskap. Och avhumanisering, en värld där människan faller samman, går under, är bra, starka och viktiga litterära teman. Som vanligt ett fantastiskt språk och den galghumor som är hans egen. Det är bra, det är läsvärt, även om dessa texter inte riktigt nådde upp till mina höga förväntningar.

Anders Kapp, 2020-08-10

Bokfakta

  • Titel: Jägarna i Armentières.
  • Författare: Steve Sem-Sandberg.
  • Utgivningsdag: 2020-08-07.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 145.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...