Från alptoppar till dödens klippa

Jag gillade verkligen den internationella succédebuten från Sarah Pearse som med den svenska titeln Sanatoriet gavs ut i översättning för ett knappt år sedan. Den baserades på en skicklig användning av ett mycket klassiskt grepp: att skapa en sluten miljö som begränsar antalet inblandade personer i berättelsen. Då i form av ett isolerat lyxhotell (med en trovärdigt skrämmande historik som sanatorium) i de schweiziska alperna som dessutom blir helt insnöat vilket ger en perfekt miljö för att bygga thrillerspänning. Uppföljaren kom nyligen ut på svenska med titeln Hotellet och här upprepas konceptet men nu i form av ön Cary Island utanför Devons kust i sydvästra England där man nyligen byggt en lyxig retreat på en plats med en mörk historia, en plats som isoleras av en våldsam storm och skrämmande Atlantvågor under upplösningen. Kanske är det förväntningarnas förbannelse som resulterar i att jag inte blir lika förtjust i uppföljaren? Inför en debut kan man inte ha några förväntningar men om den är riktigt bra blir förväntningarna på uppföljaren höga och de motsvarar Hotellet inte riktigt.

Bortsett från den återkommande huvudpersonen finns de tre systrarna Leger i centrum av denna berättelse.

Först möter vi Jo som är den utåtriktade ledartypen, framgångsrik reseinfluencer med fyrahundratusen följare som ger henne goda inkomster och gratis resor. Det är hon som planerat resan till Cary Island och som sett till att de inte behöver betala något alls för några dagars lyxtillvaro. Hon har med sig pojkvännen Seth. Det är en torsdag förmiddag 2021 när de väntar på båten som ska ta dem ut till ön och hon sänder ett inslag till alla sina följare.

Hon berättar om den stora exklusiva retreaten Lumen som nyligen byggts på ön med lyxvillor inbäddade i grönska, med utsikt över havet, och många spektakulära inslag. Hon berättar också om öns mörka historia. Under digerdöden placerades sjuka på ön och lämnades för att dö där. Smeknamnet på ön är Dödens klippa som refererar till en särskild klippformation men också till lokala myter om att det vilar en förbannelse över ön. Det finns också hemska berättelser om en skola på ön som brann ner. Efter det var ön öde ända fram till slutet av nittiotalet när den började användas till sommarläger för ungdomar fram till sommaren 2003 när en massmördare dödade en grupp unga.

Redan där börjar jag tveka. I den förra boken fanns en intelligent och mörk historik om det sanatorium som platsen tidigare använts till, men här känns det mer som en slugger som bara pucklar på med hemskheter, det blir så mycket att det till slut inte berör alls.

Sedan får vi träffa den andra systern, Hana, som verkligen inte ville följa med på den här resan, försökte säga nej men övertalades ändå av Jo. De har inte träffats på länge, det finns gott om såriga relationer som hon inte alls vill gräva i. Själv är hon fortfarande trasig sedan hennes pojkvän Liam dött i en tragisk olycka förra året. Men nu står hon ändå här tillsammans med Jo och väntar på båten.

Mest introvert är storasyster Bea, bokälskare som liten, stor studiebegåvning som nu är en mycket framgångsrik jurist med internationella uppdrag. Jo berättar för Hana att Bea hoppat av i sista stund, hon måste åka på en jobbresa till USA, men hennes pojkvän Caleb ska ändå följa med på resan, en akademiker och en del äldre än de andra.

Med på resan finns också systrarnas kusin Maya och de har en gemensam historia. Som barn hade alla fyra varit hemma hos Mayas familj när huset börjat brinna på natten. De fyra klarade sig, med smärre skador, men Mayas lillasyster Sara skadades så svårt att hon sedan dess finns på ett vårdhem.

Tidigt på fredagsmorgonen, resans andra dag, är Michael Zimmerman ute på sin sedvanliga runda för att kolla att allt är ok på anläggningen innan gästerna vaknar. Utanför yogapaviljongen ser han ett klädesplagg vid glasbalustraden framför stupet till klipporna nedanför. Där nere ligger en död kropp. Det visar sig vara storasyster Bea som uppenbarligen inte alls åkt till USA.

Vi återser huvudpersonen Elin Warner, en trettiotvåårig kriminalinspektör i South Devon, som jag verkligen gillade i debuten. En komplex och intressant huvudkaraktär, men nu förstärks komplexiteten. Även i karaktärsbygget tar författaren i, här finns hela skalan från ett nervigt mähä med återkommande ångestattacker till en totalt orädd amason som kastar sig in i de mest förfärliga faror. Det blir även där litet för mycket.

Tillsammans med nye kollegan Steed får Elin uppdraget att undersöka dödsfallet på Cary Island; sannolikt är det en olycka, men det måste kollas. Redan från början har Elin en personlig koppling, huvudarkitekten bakom Lumen är hennes man Will. Projektet är hans stora stolthet och han hoppas på fina priser och viktiga steg i karriären.

Det blir intensiva dagar och fler dör innan söndagens upplösning under en våldsam storm som håller ön isolerad. Det är spännande och dramatisk läsning som ändå inte riktigt når upp till samma nivå som debuten. Men som sagt; kanske beror den bedömningen på mina alltför höga förväntningar?

Författaren

Sarah Pearse bor vid havet i South Devon med sin man och två döttrar. Hon har studerat engelska och kreativt skrivande vid University of Warwick och arbetat med PR för många olika varumärken. Hon flyttade till Schweiz i tjugoårsåldern och tillbringade varje ledigt ögonblick med att utforska bergen i den schweiziska alpstaden Crans Montana, vars dramatiska miljö inspirerade till hennes debutroman. När hon läste en artikel i en lokal schweizisk tidning om sanatoriernas historia i området visste hon att hon hade hittat idén till debuten som kom ut i svensk översättning med titeln Sanatoriet i mars 2022. Tidigare har hon publicerat noveller i många olika tidskrifter och nominerats till flera priser. I uppföljaren The Retreat, Hotellet i svensk översättning, har hon rört sig närmare sina egna hemtrakter i Devon.

Anders Kapp, 2023-02-10

Bokfakta

  • Titel: Hotellet (The Retreat, översättning Sara Jonasson).
  • Författare: Sarah Pearse.
  • Utgivningsdag: 2023-01-31.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 409.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...