Nytt starkt namn inom engelsk spänning

Sarah Pearse debutroman Sanatoriet blev en omedelbar succé när den kom ut på engelska i England och USA i början av 2021, toppade bästsäljarlistor, såldes snabbt till ett trettiotal länder och finns nu även ute i svensk översättning. Här finns ett mycket klassiskt grepp: i stället för tåget i Mordet på orientexpressen är det här ett isolerat lyxhotell (tidigare sanatorium) i de schweiziska alperna som blir insnöat vilket skapar den slutna miljö som är så tacksam för att bygga thrillerspänning. Och spännande blir det verkligen. Det här är riktigt bra och det är så kul med ett nytt namn som har möjligheter att bära vidare den långa traditionen av framstående engelska spänningsförfattare. Utöver Sarah Pearse är Elin Warner ett namn att lägga på minnet; hon är en trettiotvåårig kriminalinspektör i South Devon, med all den komplexitet som en riktigt bra huvudkaraktär behöver. För den som vill läsa på engelska går det att få möta Elin igen redan nu i juli då uppföljaren The Retreat kommer ut.

I prologen möter vi arkitekten Daniel Lemaitre som i januari 2015 besöker det gamla slitna sanatoriet som en gång i tiden byggdes så isolerat på 2 200 meters höjd i de schweiziska alperna både för att tuberkulospatienterna skulle få ren luft och så att andra människor skulle slippa se dem. Det stora ombyggnadsprojektet ska snart påbörjas trots omfattande lokala protester. Ritningarna är klara och Daniel är stolt, de här projektet kommer att befästa hans position som mycket känd och framgångsrik arkitekt som vid trettiotre års ålder redan driver tre kontor och ett fjärde ska snart öppna i Zürich. Daniel attackeras, han försvinner.

I mars 2018 är ombyggnaden klar och det femstjärniga lyxhotellet Le Sommet invigs. Efter Daniels försvinnande har projektet drivits vidare av hans jämnårige vän och affärspartner Lucas Caron, framgångsrik fastighetsutvecklare som redan tidigare äger tre välrenommerade hotell. Men för honom är det något alldeles speciellt med Le Sommet; det var faktiskt hans gammelfarfar Pierre Caron som ritade sanatoriet på sent 1800-tal, en byggnad som flera gånger under åren uppmärksammats för sin djärva arkitektur. Lucas syster Cécile blir direktör för det nya hotellet.

I januari 2020 kommer Elin Warner till Le Sommet tillsammans med sin pojkvän Will. Elin är trettiotvåårig kriminalinspektör i South Devon och hon ska bli den återkommande huvudpersonen i den serie som författaren startat (del två kommer på originalspråk i juli). Elin mår inte bra, har mått riktigt dåligt under det år som gått efter avslutningen av ett stort fall och dessutom har hennes mamma dött i cancer. Hon är sjukskriven från jobbet och har motvilligt åkt till Schweiz sedan hennes bror Isaac bjudit dit dem för att fira hans förlovning med Laure (som jobbar på hotellet, hon är assistent till direktören Cécile). Elin och Isaac har en komplex relation och det har de haft ända sedan deras bror Sam dog när han bara var åtta år. Nu har syskonen inte träffats på fyra år, Isaac dök inte ens upp på mammans begravning ett halvår tidigare.

Vi får träffa Adele Bourg vars liv förändrades drastiskt när hon blev ensamstående mamma till Gabriel som nu hunnit bli tre år. Det tog slut med bergsbestigandet och andra äventyr, slut på festandet med vännerna och slut på studierna; det blev ingen ekonomexamen så nu försörjer hon sig som städerska på Le Sommet. Den här dagen oroar hon sig för att hinna i tid ner till byn för att kunna krama sonen innan han ska iväg med sin pappa under en vecka. Det har börjat snöa, den smala vindlande bergsvägen kan lätt bli blockerad och något annat sätt att ta sig mellan byn och hotellet finns inte. På väg till den sista bussen attackeras hon. Adele försvinner och ingen saknar henne. Hennes ex tar bara med Gabriel hem till sig i en annan stad när Adele inte kommer i tid till förskolan och på jobbet är det flera dagar kvar på schemat innan hon ska jobba igen.

Första kvällen på hotellet ska Elin och Will äta middag med Isaac och Laure men de kommer inte och Elin blir arg: ”Det är så här han beter sig. Det handlar om makt.” På natten ser Elin Laure utanför sitt hotellfönster, hon känner igen henne väl, de var vänner i barndomen innan allt förändrades efter Sams död. Laure pratar i telefon och är uppenbart väldigt arg. Det är det sista någon ser av Laure, också hon försvinner. Isaac ringer polisen utan några märkbara resultat; de flesta människor som försvinner gör det självmant och dyker upp någon dag senare. Men även om Elin är sjukskriven är hon en skicklig utredare och hittar allt fler oroande detaljer.

Tredje dagen har vädret blivit allt värre och hotellet måste evakueras; de flesta gästerna hinner bussas ner till byn i dalen innan stora snöskred blockerar vägen helt och hållet. När nya händelser kräver en polisinsats kan de inte ta sig till hotellet som nu är helt avspärrat av snömassorna. Elin är den enda polisen som finns på plats och delvis i samråd med den schweiziska polisen är det hon som måste ta ansvar för utredningen.

Spänningen byggs mycket inom relationer av olika slag: syskonrelationerna Elin-Isaac och Lucas-Cécile, förhållandena mellan Elin-Will och Isaac-Laure, barndomsvänskap som Elin-Laure och Lucas-Daniel och en del annat som gör det till en skickligt skriven relationsthriller. Andra viktiga element är den isolerade platsen och den stora byggnaden med sin långa historia kring vilka författaren intelligent bygger växande orosmoln i läsarens huvud. Utöver den effektiva rumsliga avgränsningen finns också en stark tidsmässig avgränsning med nutidsskeendet under endast fem dagar (utöver den inledande prologen, en avslutning fem veckor senare samt en epilog med en cliffhanger för nästa bok). Till detta kommer en skicklig berättarteknik som rör sig mellan olika personer och skeenden på vägen mot upplösningen. Och vad var det egentligen som hände när Sam dog för länge sedan? Och vad betyder egentligen de märkliga armband som hittas i anslutning till de platser där människor försvunnit?

Det här är riktigt bra och det är enkelt att förstå varför debuten fått så stor uppmärksamhet. Utöver allt annat har den en hög språklig kvalitet och är väl översatt till svenska. Det är riktigt kul att få möta en ny person som kan ta upp den långa traditionen av framstående engelska spänningsförfattare och det ska bli intressant att följa fortsättningen; The Retreat kommer ut på engelska i juli och där fortsätter hon med isolerade scenerier, nu en exklusiv retreat på en liten ö utanför den engelska kusten där en ung kvinna hittas död i en yogalokal.

Författaren

Sarah Pearse bor vid havet i South Devon med sin man och två döttrar. Hon har studerat engelska och kreativt skrivande vid University of Warwick och arbetat med PR för många olika varumärken. Hon flyttade till Schweiz i tjugoårsåldern och tillbringade varje ledigt ögonblick med att utforska bergen i den schweiziska alpstaden Crans Montana, vars dramatiska miljö inspirerade till hennes debutroman. När hon läste en artikel i en lokal schweizisk tidning om sanatoriernas historia i området visste hon att hon hade hittat idén till denna berättelse. Tidigare har hon publicerat noveller i många olika tidskrifter och nominerats till flera priser. Nu i juli kommer uppföljaren The Retreat ut på engelska och den lär så småningom också komma i svensk översättning.

Anders Kapp, 2022-05-04

Bokfakta

 • Titel: Sanatoriet (The Sanatorium, översättning Ann-Christine Relander).
 • Författare: Sarah Pearse.
 • Utgivningsdag: 2022-03-17.
 • Förlag: Bokfabriken.
 • Antal sidor: 441.

Länkar till mer information

2 Kommentarer on “Nytt starkt namn inom engelsk spänning

 1. Halloj.
  Recensionen av Pearse verkar(de)lovande. Hade ännu inte kommit till min bokaffär. Beställt.
  Tack för jättebra recensioner, dom får mig att vidga läsandet mer. Stannat lite vid nor-dan Krim. Det är grymt bra för mig att få vidga läsandet. Litar som faan på dina recensioner.

  Ha det bäst Tomas Andersson.

  Ha det bäst Tomas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...