Tonårstjejens revolt

Slump är bra. Mycket är slump. Som när man ska på en av alla dessa tågresor jag gör hela tiden och som jag gillar och då jag nästan alltid jobbar men någon gång tycker att jag kan läsa i stället och står där vid Pressbyråns magra pockethylla och inte hittar något, men tar något ändå. Den här gången blev det ”Lex bok” som Sara Kadefors gav ut för ett par år sedan. Klassad som ungdomsbok när den var Augustnominerad 2013. Är det en ungdomsbok? Vet inte, klassificeringar är rätt tråkiga.

Handlar i alla fall om en ungdom. Lex. Tonårstjej i slutet av gymnasiet. I vardagen med sin Zumbadansande och extremt positiva mamma säger hon själv nej till det mesta. Pappa i fängelset hälsar hon på regelbundet. Struntar i skolan. Riktigt kul blir det när Bruno dyker upp, mammas nya kärlek, misslyckad ungdomsboksförfattare som skriver om misslyckade tonåringar med problem. Genom Bruno driver Kadefors med sig egen genre (och sig själv). Misslyckade Lex blir en guldgruva för Bruno, hennes berättelser blir den gnista som blir hans nästa bok, han ska äntligen göra succé. Men Lex tycker att han är en egotrippad idiot som bara snyltar på mammans positiva energi, lurar honom med sina fantasier, använder samma material för att bygga en enormt framgångsrik blogg och när den sprider sig sågar förlaget Brunos antagna bok som bara är en fattig B-version av Lex blogg. Lex straffar idioten Bruno men segerns sötma kanske inte bara smakar så gott …

En gång beskrev jag varför man bör läsa humaniora på universitet; det är för att lära sig skilja gott och ont från snask och skrubbsår. Här är det långtifrån klart vad som är det ena och det andra. Och det är bra av Kadefors; livet är ingen enkel svartvit berättelse.

Stor litteratur? Nej. En underhållande tågresa? Ja!

Anders Kapp, 2015-04-29

Bokfakta

  • Titel: Lex bok
  • Författare: Sara Kadefors.
  • Utgivning: 2013.
  • Förlag: Piratförlaget.
  • Antal sidor: 326.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...