Personlig släkthistoria

Agneta Pleijels släkt innehåller många intressanta människor. Hennes morfars far var den döve marinmålaren Albert Berg med systern och sångerskan Helena Berg, bägge verksamma främst på andra delen av 1800-talet. Deras mamma, Lina, var dotter till Lars Hjortsberg, en av Sveriges mest kända skådespelare under Gustav IIIs sena 1700-tal och in på 1800-talet. Lars mormors bror var hovkirurgen Herman Schützer, adlad Schützercrantz, verksam under 1700-talet. Kring dessa människor har hon byggt trilogin ”Drottningens Chirurg” (2006), ”Kungens komediant” (2007) och ”Bror och syster” (2009). Jag har inte läst dem tidigare, men blev sugen efter att ha läst hennes nya och fina ”Spådomen”, en sorts memoarer. Eftersom jag verkligen gillar en del annat hon skrivit, tänkte jag att jag borde läsa denna trilogi också.

Förstår verkligen att det måste ha varit ett spännande projekt för Pleijel, att under några år utforska sin egen släkthistoria. Visst är det bra, hon levandegör dessa människor med hjälp av omfattande arkivstudier och en rik författarfantasi, hon levandegör en del av Sveriges historia med särskilt fokus på medicinhistoria, hovet, scenkonst och situationen för döva, men det griper mig aldrig riktigt. Sannolikt mitt fel. Även om jag är enormt intresserad av både historia och skönlitteratur har jag aldrig varit någon stor fan av kombinationen, den historiska romanen (om man undantar Hilary Mantel, den geniala förnyaren av genren med främst ”WolfHall” och ”För in de döda”) men för de som gillar detta område kan de naturligtvis rekommenderas.

Det som jag däremot helt oreserverat rekommenderar är Bokborsen.se där man kan hitta det mesta som inte längre finns från förlagen. Oavsett hur smal frågan än är, får man nästan alltid svar och dessutom kontakt med människor som är intresserade av samma saker som man själv är.

Anders Kapp, 2015-05-02

Bokfakta

  • Titlar: Drottningens Chirurg / Kungens komediant / Bror och syster.
  • Författare: Agneta Pleijel.
  • Utgivning: 2006 / 2007 / 2009
  • Förlag: Norstedt.
  • Antal sidor: 224 / 221 / 342

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...