Drottningens detektivbyrå – riktigt kul

Att skapa originella och intressanta huvudkaraktärer för spänningsserier är en utmaning som kan mötas på många olika sätt. När engelska S J (Sophia) Bennet skulle lämna tio års mycket framgångsrikt skrivande för unga, för att ge sig på spänning för en vuxen läsekrets, kom hon på en lysande idé: varför inte använda den största kändis som finns i landet, Drottning Elizabeth II, och göra henne till hemlig privatdetektiv. Det låter rätt svårgenomförbart, i alla fall om man vill skapa någon sorts trovärdighet och undvika att det bara blir fånigt, men Bennet fixar det riktigt bra – så bra att hon nu sprider sig över världen och publiceras i allt fler länder. Trots att jag generellt är helt ointresserad av kungahus dras jag med i den levande skildringen av drottningens liv, i den första delen mest i och kring Windsor Castle som också ger oss titeln Windsorknuten. En riktigt underhållande läsning och en bok som borde passa bra som julklapp för många. Den andra delen i serien kom ut i England nu i november med titeln A three dog problem och den kommer på svenska med titeln En hund begraven i april – jag ser fram emot den med glad förväntan.

Det hela startar en vacker vårmorgon 2016 på Windsor Castle, drottningens favoritslott, och innan dagens program kör igång är hon ute på en tidig ridtur. Hon borde tänka på planeringen av nittioårsdagen, som kommer snart, men tänker i stället på ett tråkigt besked som hon fått innan hon gav sig ut när hennes privatsekreterare, sir Simon Holcroft, berättade att en av slottets gäster, den unge ryske pianisten Maksim Brodskij, hade avlidit under natten

Hon tänker på den unge mannen som varit helt fantastisk när han spelade Rachmanninovs andra pianokonsert. Hans skicklighet i kombination med hans skönhet hade attraherat alla närvarande kvinnor och hon hade faktiskt träffat honom senare på kvällen, till och med dansat en liten stund med honom, han var en underbar kavaljer. Och nu var han alltså död. Märkligt. Och Simon hade haft ett konstigt uttryck i ansiktet när han berättade, som om han försökte dölja något för henne.

Hon tvingar Simon att berätta alla detaljer och det visar sig att det finns en hel del. Mycket talar till en början för en olyckshändelse under någon avancerad sexlek. Sedan gissar man på självmord men slutligen kommer patologen på att det måste vara mord, det är en särskild knut som utesluter alla andra förklaringar. Pådraget blir omfattande, men mycket hemlig, ingenting får läcka ut till pressen. De högsta cheferna från olika delar av rättsväsendet samlas för att så snabbt som möjligt lösa mordet; utredningen leds av Gavin Humphreys, nyutnämnd generaldirektör för säkerhetstjänsten MI5.

Rozie Oshodi är rätt ny på jobbet som biträdande privatsekreterare till drottningen och har just varit ledig i ett par dagar för att kunna delta på sin kusins bröllop i Nigeria som hon kommer ifrån. Efter en framgångsrik militär karriär och en chefsroll för ett strategiteam på en stor bank hade hon fått det hektiska jobbet för drottningen. (Författaren själv hade en anställningsintervju för den befattningen för ett tjugotal år sedan.) Det Rozie inte vet, men snart får lära sig, är att just denna post innehåller en hemlig del, en uppgift som hon kommer att dela med många av sina föregångare; hon ska också assistera drottningen i hennes verksamhet som detektiv. Drottningen kan ju inte själv åka runt för att samla information så det blir Rozies roll sedan drottningen insett att utredningen rör sig i helt fel riktning. De har börjat ge sig på delar av hennes lojala personal och hon är säker på att lösningen finns på annat håll.

Det hela växer ut i en riktigt intelligent intrig med en hel del internationella förgreningar. Här finns mängder med riktigt intressanta karaktärer, både verkliga och fiktiva, och inträngande miljöskildringar. Dessutom välskrivet och väl översatt av Birgitta Wernbro-Augustsson. Det här är riktigt underhållande spänning på hög nivå, imponerande kul läsning.

Det är rätt knepigt med kungligheter. I jobbet har jag träffat den svenske kungen några gånger, till och med varit på en lunch med de svenska och norska kungafamiljerna, och det är svårt att veta riktigt hur man ska bete sig, hur man ska tilltala dessa människor. Inom den mycket omfattande journalistik som ägnar sig åt kungligheter finns ofta en underdånig kletighet som kan bli riktigt irriterande. Men den här författaren fixar det väldigt bra; här finns en attityd som innehåller respekt utan att gå över gränsen till det smetiga, drottningen kommer fram som en intelligent och empatisk människa utan att texten någonsin faller igenom. Författaren har varit intresserad av de brittiska kungligheterna sedan länge och berättelsen präglas av en hög kunskapsnivå om vad sker bland alla dessa människor som arbetar bakom slottsmurarna. Det finns också ett antal andra verkliga kändisar som dyker upp i handlingen, bland många andra dyker till exempel paret Obama upp på ett statsbesök.

Läsningen ger mersmak och det kommer snart en ny del i Drottningens detektivbyrå. A three dog problem finns redan ute på engelska och den kommer på svenska med titeln En hund begraven 20 april 2022.

Författaren

S.J. Bennett föddes1966 i Richmond, Yorkshire, in i en militärfamilj vilket innebar att hon under uppväxten flyttade runt en hel del i världen. Att hela tiden byta vänner är inte så lätt, men böckerna blev hennes trognaste vänner och drömmen om att bli författare fanns tidigt. Men det skulle dröja ett bra tag. Hon läste språk och fortsatte som vuxen att flytta runt, bodde bland annat i Paris, Rom, Florens, Venedig och i södra Frankrike. Hon doktorerade i italiensk litteratur på Cambridge och har bland annat arbetat som lobbyist och managementkonsult men författardrömmen levde hela tiden. På sena nittiotalet kom första försöket: en kriminalroman med en ballerina som huvudperson men den blev refuserad. Det tog tio år, med ytterligare fyra refuserade romaner, innan hon vann en tävling för ungdomsromaner och slog igenom stort. Under tio år skrev hon tio böcker som sålts till många länder och fått fina priser. Hon blev en heltidsförfattare som också började undervisa en del i skrivande och startade en podcast för blivande författare som ännu ej fått sina alster publicerade.

Efter flera ås planerande av ett skifte till spänning för vuxna skrev hon Windsorknuten sommaren 2019. Den togs emot med stor entusiasm. I USA var det sex förlag som konkurrerade om rättigheterna på en auktion och serien är såld till många länder. Den andra boken är alltså redan ute på engelska och författaren planerar att ägna sig åt drottningen som detektiv under lång tid framåt.

Anders Kapp, 2021-12-21

Bokfakta

  • Titel: Windsorknuten (The Windsor Knot 2020, översättning Birgitta Wernbro-Augustsson).
  • Författare: S J Bennett.
  • Utgivningsdag: 2021-10-22.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 323.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...