Den verkliga spänningsdrottningen: Elizabeth II

Efter en mycket framgångsrik serie för unga gjorde engelska S J Bennet stor internationell succé när hon debuterade inom spänning för vuxna med Windsorknuten, första delen av Drottningens detektivbyrå som snabbt såldes till många länder. Nu finns uppföljaren En hund begraven ute i svensk översättning. Det finns mycket som är ovanligt lyckat med denna serie, det mest originella är huvudpersonen själv, drottning Elizabeth II som en skicklig (och hemlig) privatdetektiv i nittioårsåldern. Men det finns mycket mer än så, inte minst den skickliga och välresearchade användningen av många verkliga personer, miljöer och händelser som komponenter för en riktigt underhållande, spännande och humoristisk fiktion.

Den första delen, Windsorknuten, utspelade sig våren 2016 på Windsor Castle, och i den nya delen är handlingen i huvudsak förlagd till Buckingham Palace och utspelar sig hösten 2016, med start i juli och några månader framåt. Även fortsättningen av serien ska röra sig mellan olika slott och utspela sig några år tillbaka i tiden; del tre kommer att utspela sig på Sandringham under slutet av 2016 och del fyra på Balmoral i början av 2017.

23 juni 2016 genomfördes folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU och även om Brexit inte har någon egentlig roll i handlingen är det en återkommande fondvägg i berättelsen. Som en följd av resultatet i omröstningen avgår premiärminister David Cameron, ersätts av Theresa May som tillträder 13 juli 2016 och hennes möten med drottningen under hösten skildras i texten på underhållande sätt (kanske inte alltid underhållande för May själv).

Den utlösande händelsen för huvudberättelsen i denna bok är väsentligt mindre än denna sommars heta brexitdiskussioner;  drottningens har bra koll på sina sjutusen tavlor och när en av dem dyker upp i ett sammanhang där den inte alls hör hemma blir hon fundersam. Det är ingen stor konstnär, ingen dyrbar tavla, men drottningen kommer väl ihåg när hon fick den av konstnären för länge sedan och den har en personlig betydelse för henne. Den föreställer den kungliga yachten Brittania som hon rest med många gånger och när hon tänker efter har hon nog inte sett tavlan sedan mitten av åttiotalet. Hon är helt säker på att hon varken givit bort den eller lånat ut den och de svar hon får på sina frågor saknar trovärdighet. Vad är det egentligen som hänt?

Hon tar hjälp av seriens andra huvudperson, hennes biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi. Ursprungligen från Nigeria har hon gjort en framgångsrik brittisk militär karriär och haft en chefsroll för ett strategiteam på en stor bank innan hon fick detta hektiska jobb för drottningen. Det vi fick lära oss i första delen är att denna befattning sedan många decennier också har en hemlig del; hon ska också assistera drottningen i hennes verksamhet som detektiv. Drottningen kan ju inte själv åka runt för att samla information så det är Rozies roll.

Rozies undersökning går långsamt framåt men verkar som om denna tavlas försvinnande kan vara en del av något mycket större. Så hittas en verklig trotjänare på slottet död tidigt en morgon. Är det verkligen en olyckshändelse eller något värre? Och kan det ha någon koppling till de frågor som Rozie ställt till olika personer?

Den intelligenta intrigen växer ut i olika riktningar på vägen mot upplösningen, hela tiden välskrivet och väl översatt, spännande med en hög trevlighetsfaktor, detta är verkligen underhållande läsning av hög kvalitet.

Det finns några grundläggande och starka koncept i serien som säkert kommer att återkomma även i fortsättningen. Författaren använder i stor utsträckning verkliga personer, platser och händelser i handlingen även om det som personerna gör och säger i huvudsak är fiktion; drottningen är t ex en verklig person men hennes roll som detektiv är fiktion. Författaren är kolossalt påläst om allt kring kungahuset vilket skapar en intressant trovärdighet även för oss som generellt är ointresserade av kungligheter. Här finns ett mycket underhållande snällfeministiskt drag; drottningen har mycket bättre koll på saker och ting, och är mycket smartare än hennes omgivning tror – det hon inte vet ser hennes resursstarka vapendragare Rozie Oshodi till att ta reda på. Omgivningen utgörs i övrigt av män med fina titlar; i hennes egen stora förvaltning, i andra delar av statsförvaltningen, inom rättssystemet och på andra håll som nästan alla har en stark tro på sin egen förträfflighet, som alla försöker ”skydda” drottningen från obehagligheter (= ljuger för henne) och som alla säger att de har full kontroll på sina respektive ansvarsområden (= lögn). Drottningens egentliga roll kan inte bli känd vilket innebär att hon och Rozie måste hitta på fiffiga sätt att ta de pompösa männen ur deras befängda teorier och deras okunskap så att de så småningom kan nå fram till korrekta svar som de själva tror är deras egna verk, lösningar som de också får cred för. Det här blir ofta riktigt kul.

För dig som är ute efter högkvalitativ och snäll underhållningsspänning med en hel del humor är denna serie ett mycket klokt val.

Författaren

S.J. (Sophia) Bennett föddes 1966 i Richmond, Yorkshire, in i en militärfamilj vilket innebar att hon under uppväxten flyttade runt en hel del i världen. Att hela tiden byta vänner är inte så lätt, men böckerna blev hennes trognaste vänner och drömmen om att bli författare fanns tidigt. Men det skulle dröja ett bra tag. Hon läste språk och fortsatte som vuxen att flytta runt, bodde bland annat i Paris, Rom, Florens, Venedig och i södra Frankrike. Hon doktorerade i italiensk litteratur på Cambridge och har bland annat arbetat som lobbyist och managementkonsult men författardrömmen levde hela tiden. På sena nittiotalet kom första försöket: en kriminalroman med en ballerina som huvudperson men den blev refuserad. Det tog tio år, med ytterligare fyra refuserade romaner, innan hon vann en tävling för ungdomsromaner och slog igenom stort. Under tio år skrev hon tio böcker som sålts till många länder och fått fina priser. Hon blev en heltidsförfattare som också började undervisa en del i skrivande och startade en podcast för blivande författare som ännu ej fått sina alster publicerade.

Efter flera års planerande av ett skifte till spänning för vuxna skrev hon Windsorknuten sommaren 2019. Den togs emot med stor entusiasm. I USA var det sex förlag som konkurrerade om rättigheterna på en auktion och serien är såld till många länder. Den andra boken kom 2021 på originalspråk och nu i april på svenska som En hund begraven. Författaren planerar att ägna sig åt drottningen som detektiv under lång tid framåt.

Anders Kapp, 2022-04-24

Bokfakta

  • Titel: En hund begraven (A Three Dog Problem 2021, översättning Birgitta Wernbro-Augustsson).
  • Författare: S J Bennett.
  • Utgivningsdag: 2022-04-20.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 423.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...