Mafioso: Från bra till lysande!

Ray Celestin är en engelsk författare som från noveller och filmmanus vandrat vidare till kriminalromaner. Debuten med ”Yxmannen” fick mycket stor framgång, prisbelönt på flera håll och utsågs av Svenska Deckarakademin till Bästa översatta kriminalroman 2016.

Yxmannen utspelade sig i New Orleans 1919 och i Mafioso har vi flyttat vidare till Chicago 1928. Jazzmusiken i allmänhet och Louis (Lewis i boken) Armstrong i synnerhet är central för Celestin. Varje bok präglas av en låt, en tid, en stad och ett väder. I Mafioso är låten Armstrongs banbrytande West End Blues från just 1928 och hela bokens dryga 500 sidor följer arrangemanget av denna låt i handling och tempo. Armstrong ingår i handlingen, förutom som jazzstjärna också som en sorts stödjande Watson till vännen Ida Davis, en Sherlockälskande privatdetektiv som kan betraktas som seriens huvudperson.

Celestin är enormt påläst om den samtidshistoria som berättas i böckerna. Här finns mängder av verkliga händelser och personer som fogas samman med fiktionen i hans kriminalberättelse. Efter att ha läst Mafioso känner man verkligen pulsen, lukten, hetsen i det sena 20-talets sommarheta Chicago; då en av världens största städer, enormt framgångsrik, ohyggligt segregerad, oerhört våldsam, korrumperad som få andra platser, maffians definitiva centrum, kanske mer en häxkittel än en smältdegel.

Maffiabossen framför andra är naturligtvis Al Capone som här kallar in spritsmugglaren och fixaren Dante Sanfelipe från New York för att få hjälp att avslöja en mullvad i sin organisation. Det han inte anar är att Dante kämpar med sina egna heroinproblem när han återkommer till den stad han aldrig trodde han skulle se igen. Här finns mycket våld och död inte minst för att spritkriget mellan den alltmer obalanserade Capone och psykopaten George ”Bugs” Moran skördar allt fler offer.

Ida Davis arbetar nu för Pinkertons detektivbyrå och tillsammans med kollegan Michael Talbot utreder hon en kidnappning som leder in i maffiakriget. Brottsligheten börjar skifta från att leverera sprit och prostituerade till att också tillhandahålla tunga droger.

Det är egentligen tre utredningar som pågår parallellt i den stekande högsommarhettan. Michael Talbot och Ida Davies letar efter en försvunnen arvtagerska, men trots att hon är känd över hela stan visar det sig vara svårare än väntat att komma henne på spåren. Pressfotografen Jacob Russo kan inte skaka av sig bilden av en död man efter att ha fotograferat en avskyvärd mordplats, och bestämmer sig för att på egen hand finna mördaren. Samtidigt blir en grupp av stadens ledare förgiftade på hotellet Ritz, vilket är en del av den undersökning Dante Sanfelipe utför på Al Capones uppdrag. Ju närmare de tre utredningarna kommer sina respektive lösningar, desto oftare korsas deras vägar och livet hotas för alla inblandade.

Som kanske framgått har Celestin ett eget, intelligent, sofistikerat och genomarbetat, sätt att berätta men det innebär inte att det skulle saknas spänning. Det här är en bok som är svår att lägga ifrån sig.

I de kommande böckerna ska Celestin följa Armstrong, jazzen och maffian till 40-talets New York i den tredje delen för att senare avsluta serien i det sena 60-talets Los Angeles. Den tredje delen har fått titeln Gangsterns klagan och kommer ut i april 2019.

Anders Kapp, 2017-10-17

Bokfakta

  • Titel: Mafioso. (Dead Man’s Blues, översättare: Hanna Williamsson.)
  • Författare: Ray Celestin.
  • Utgivningsdag: 2017-09-21.
  • Förlag: Southside Stories.
  • Antal sidor: 538.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...