Gotländsk historia som slår tillbaka

Smugglarna .indd

Peter Stjernström har med Smugglarna kommit fram till tredje delen i sin aktuella spänningsserie Gotlandsmysterierna med Walla Hammar i huvudrollen, en fascinerande och egensinnig sjuttioåring, något av en trollgumma med en speciell syn på tillvaron. Jag gillade förra delen, Sjösprång, även om den möjligen var väl överlastad med rätt många olika ingredienser, och ville läsa den nya. I upptakten ligger Walla Hammar för döden på den palliativa avdelningen på Visby lasarett, diagnosticerad med en cancer som gått så långt att den inte kan behandlas. Hennes närmaste flockas sörjande runt hennes sjuksäng. På avdelningen träffar hon Togga Niklasson som hon känner till väl, en stor och stark idrottsprofil i ungdomen som senare blivit en flåbuse, fiskare och del av ett gäng som skapat mycket elände genom åren. Nu kan han knappt gå och pratar förvirrat, verkar fångad i demensen och mumlar ”Tack för att du äntligen ska göra det. … Döda mig.” Morgonen därpå hittas Togga död och trots att han uppenbart var nära en alldeles naturlig död är den här det knappast; han har kvävts när någon tryckt ner massor av fiskbullar i halsen på honom. Grotesk humor är ett av många redskap som den här författaren använder sig av men den här gången har han lyckats hålla igen en del på alla sina ingredienser vilket den samlade måltiden vunnit på, riktigt underhållande läsning.

Wallas närmaste är sonen Pelle med sin fru Lisen och dottern Bella samt naturligtvis Olsson, en god vän och granne som under senare år blivit en älskad särbo. Ett genomgående tema i serien kan beskrivas som kunskapsteoretiskt, klyftan mellan olika idéer om hur vi kan få kunskap om något, där Pelle och Lisen står för Upplysningens naturvetenskapliga rationalitet och Walla, tillsammans med älskade barnbarnet Bella, mer står för Romantikens vidare syn på vad tillvaron är för något. Olsson är klok nog att inte lägga sig i de diskussionerna, han sköter sin gård och älskar Walla, det räcker bra för honom.

Ytterligare en viktig återkommande person i serien är Najma Rumi, journalist på P4 Gotland och god vän med Pelle (står på hans sida i den pågående epistemologiska konflikten). Liksom i förra boken har hon i inledningen fått ett uppdrag som hon inte riktigt gillar. Nu handlar det om Burs brädgård, ett traditionellt familjeföretag som funnit länge, är inne på femte generationen. Najma ska göra ett reportage från invigningen av en ny produktionslinje, en invigning som samlat en hel del av Gotlands mer kända personer. Trist uppdrag tycker Najma men förundras över de storslagna expansionsplanerna; från att under så lång tid varit ett lokalt företag ska man nu med ny teknologi expandera nationellt och internationellt. Det måste kosta multum, hur kan de finansiera allt detta?

Återkommer gör också en av seriens festligaste birollsinnehavare Iggy, eller Igor Amadeus Neila som han egentligen heter, den mycket korta chefen för forskningsstationen Exkursion Linné, en del av Uppsala universitet som sysslar med en del hemliga saker som universitetsledningen inte får veta något om. Iggy är starkt delaktig i några av alla de obetalbara scener som vi får ta del av på vägen.

Najma firar midsommar tillsammans med sin stora kärlek Miranda Kling och en del andra. Kling är polis och med på firandet är bland andra hennes närmaste kollega Arvidsson. På eftermiddagen får Arvidsson larm om ett mord, en gammal man har hittats skändad i en gammal fiskebod på När som ligger alldeles i närheten. Kling och Arvidsson måste åka direkt, de kommer att bli första poliser på plats. Najma vädrar nyheter, kräver att få följa med men får mycket tydliga NEJ! Hon åker ändå, och när hon publicerar nyheten blir det total katastrof för deras förhållande.

Den döde mannen är Allan Grääs, en åldring som en gång i tiden var med i samma kriminella gäng som Togga Niklasson …

In i handlingen kommer också Dan Samuel Jansson som blev Dani med hela svenska folket när han vann Robinsson något av seriens första år då programmet hade skyhöga tittarsiffror. Redan innan dess var han en ung entreprenör men det stora kändisskapet använde han som plattform för en framgångsrik karriär som socialdemokratisk politiker. Så småningom fick han dock lämna politiken, diskussionerna kring den stora förmögenhet han byggt upp genom att i stor skala driva flyktingförläggningar och behandlingshem för utsatta ungdomar blev allt för besvärande. Nu närmar han sig femtio, snygg och rik.

Han dyker upp i handlingen redan vid invigningen hos Burs brädgård dit han kommer med sin Lamborghini och sin tio år yngre fru Malou, också hon en kändis men på andra sätt, hon är på väg att bli landets största influencer med massor av följare på sociala medier. Till och med Najma blir lite starstruck, hon är en av Malous alla följare och tycker att hon är fantastisk.

Paret Dani och Malou dyker också upp i handlingen en annan väg när Bella söker och får jobbet som barnflicka åt parets treåriga som Benjamin, oftast kallad Benji. Malou och Bella blir snart goda vänner och det som från början skulle handla om några timmar i veckan blir nästan heltid för Bella som förutom att ta hand om Benji blir någons sorts assistent på Malou när det gäller att skapa nya dramatiska inlägg som ska få massor av likes och dra in ännu fler följare.

Viktiga i handlingen är också en tre kvinnor som lärde känna varandra länge sedan på det första behandlingshem för utsatta ungdomar som Dani startade i Alva söder om Hemse och som han själv då var föreståndare för. Älvorna från Alva kallades de ibland på den tiden med då var de fyra …

Många fler dyker upp på när historien slår tillbaka i denna berättelses samtid på flera olika sätt. Visst finns det några korrfel och ett element i upplösningen tycker jag saknar logik men det är bagateller.

På vägen mot upplösningen driver författaren ironiskt med många företeelser i samtiden, drabbar oss med burlesk humor men också starkt berörande element och många scener som det blir svårt att glömma. I förra boken tyckte jag att blev för mycket av allt det goda och jag tror att författaren har bättre ordning den här gången. Eller också är det jag som vant mig vid denna frustande berättarglädje.

Författaren

Peter Stjernström, född 1960 i Stockholm, har sysslat med en hel del olika saker genom livet, bland annat är han en av grundarna till författaragenturen Grand Agency. Han debuterade som skönlitterär författare 2003 med Enn Mann och har kommit ut med tiotalet böcker, en del framgångsrika med översättningar till andra länder. Smugglarna är tredje delen i serien Gotlandsmysterierna med originalet Walla Hammar och hennes närmaste i centrum. Den första delen, Blodmål, kom 2021 och den andra, Sjösprång, 2022. Han bor växelvis i Stockholm och i ett ombyggt kapell i När på sydöstra Gotland.

Anders Kapp, 2023-06-08

Bokfakta

  • Titel: Smugglarna.
  • Författare: Peter Stjernström.
  • Utgivningsdag: 2023-05-29.
  • Förlag: Lind & Co.
  • Antal sidor: 410.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...