Välfylld godispåse, kanske överfull

Peter Stjernström debuterade skönlitterärt redan 2003 med Enn Mann, har kommit ut med ett tiotal böcker och när nu Sjösprång, andra delen i hans nya spänningsserie Gotlandsmysterierna, är ute, är det också hög tid för mig att läsa vad han skriver. Ytterligare en av alla dessa spänningsromaner förlagda till Gotland, kan det verkligen vara intressant läsning? Men den här författaren har en egen röst med stort intresse för udda naturvetenskapliga fenomen, med ett vaket öga för historiska detaljer, med en hel del grotesk humor och med ett intresse för olika kunskapsteoretiska perspektiv; olika sätt att se på tillvaron. Dessutom har han en för genren ovanligt fascinerande huvudperson, sjuttioåringen Walla Hammar, egensinnig som få. I just den här boken finns ett huvudtema kring svensk nyfascism, aktuellt, viktigt och skildrat på ett alldeles eget sätt. Här finns mycket att beundra men kanske finns det för mycket för att fungera som helhet?

I upptakten får vi direkt träffa seriens huvudperson, Walla Hammar, en mycket speciell sjuttioårig kvinna som ser som sin livsuppgift att hålla sin del av Gotland i balans. Hon tar sig runt på ön med en packmoppe, trimmad så att den går över hundra. Hon har en stark tro på det hon kallar det bortomsliga; allt går inte att förklara vetenskapligt, tillvaron innehåller mer än så. Hela sitt liv har hon bott i När på öns östkust och den här kvällen ser hon ett stort bål längre norrut vid Danbo naturreservat. Det luktar illa som om det var en stor djurkropp i elden.

Sedan får vi träffa hennes son Pelle Hammar, uppväxt på ön men nu bara sommargotlänning med stuga i Ljugarn på östra sidan, inte så långt från mamma Walla, där han bor med sin fru Lisen och deras tolvåriga dotter Bella. Sedan han sålde sitt företag inom biokemi har Pelle rätt gott om pengar och funderar på vad han ska göra med resten av livet. Den här dagen är Pelle och Bella på invigningen av Stångaspelen. Pelle har lovat att ställa upp för goda vännen Najma Rumi, journalist på P4 Gotland som till sin förtvivlan fått uppdraget att bevaka invigningen. Hon förstår ingenting av de konstiga grenarna men Pelle kan det mesta, han har själv varit aktiv i yngre år.

Bland deltagarna finns en grupp från fastlandet som heter Bredablick och som är märkligt klädda, ser ut som pigor och drängar från 1800-talet. Najma intervjuar deras företrädare i direktsändning, ledaren Mattis Matsson samt hans vän och biträdande ledare Erik ”Jerka” Ahlgren, bägge med rötter på Gotland men sedan femton år bosatta på fastlandet. Hon blir alltmer förtvivlad när hon märker vilket budskap de sprider i radion. Mattis är rätt välformulerad men Jerka mer öppet och hotfullt rasistisk.

Namnet Bredablick är hämtat från nordisk mytologi, guden Balders boning, den sjunde gudaboningen, den vackraste och mest fredliga plats som finns i himlen. Själva ordet används också för att betona vidsynthet, vilket inte alls är aktuellt i detta sammanhang. Inte fredlighet heller.

Vi får träffa Iggy, eller Igor Amadeus Neila som han egentligen heter, en chef på forskningsstationen Exkursion Linné, en del av Uppsala universitet som drabbats av kraftiga nedskärningar under senare år, långa tider jobbar kortväxte Iggy ensam där. Stationen finns i Hallby, bara några kilometer från Wally och de två är goda vänner. Tillsammans åker de till Danbo för att ta reda på vad som egentligen hänt kvällen innan. Det visar sig vara en gammal travhäst som eldats upp och på kroppen finns ett inbränt hakkors.

Iggy berättar för Wally om platsens nazistiska historia. Hermann Göring har varit där för länge sedan med gode vännen Erik von Rosen, svensk nazist som tillbringade somrarna vid Danbo med sin stora familj. Möjligen var det också där som det nazistiska hakkorset föddes på tjugotalet. Erik von Rosen hade det som personligt märke och när han skänkte ett flygplan till Finland, starten för det finska flygvapnet, var det märkt med ett hakkors, blått på vit botten, en symbol som flygvapnet använde ända till fyrtiotalet.

Genom Iggy får vi också en förklaring till bokens titel. Sjösprång är ett verkligt men ovanligt meteorologiskt fenomen som påminner om en tsunami; en stor våg som kan höja vattenståndet mycket snabbt. På forskningsstationen håller han på med ett alldeles eget projekt som ingen känner till. I en stor lada har han skapat ett sorts miniatyrhav där han forskar kring hur man skulle kunna skapa sjösprång.

Ytterligare en travhäst hittas bränd, på en annan plats med svart historik, men polisen är måttligt intresserad. Najma och Pelle hjälps åt med egen utredning för att försöka ta reda på vad som hänt. Walla, tillsammans med barnbarnet Bella, gör detsamma, men med helt andra metoder. Samtidigt blir Bredablickgängets missdåd allt mer groteska. En del andra udda karaktärer kommer in i handlingen. Det hela rullar på mot en minst sagt våldsam upplösning.

Författaren har grävt och hittat en hel del i Gotlands rätt rika nazistiska historia. Mycket av det som låter som skrönor är faktiskt sant, bland annat berättelsen om framgångsrika travhästen Hitler. Verkligheten överträffar dikten säger man ibland och om det nu är så är det naturligtvis smart att använda denna verklighet i stället för att fantisera fram fiktion. Snyggt!

Den svenska nyfascismen är uppfylld av just svenskheten, att prioritera det genuint svenska med svenska traditioner och symboler. Lisen beskriver det så här: ”Nationalism på kulturinstitutioner är lika smart som djurrättsaktivism som vill skydda fabeldjur som kentaurer, skvadrar och enhörningar.” Det är en riktigt bra liknelse, den svenskhet som fascisterna vill återupprätta är bara fantasi, något som aldrig existerat.

Nyfascismen gestaltas här i form av white-trash-samlingen Bredablick som mycket väl skulle kunna ha hämtats från USAs värsta red-necks-områden. Det blir kul men med en otrevlig bismak. Vi har i dagens svenska verklighet tre riksdagspartier som devalverat sig själva till underdåniga stödtrupper för Sverigedemokraterna. Denna gruppering skulle mycket väl kunna ta majoriteten i riksdagen i nästa val. Denna verkligenhetens nyfascism är mycket mer skrämmande, och ser helt annorlunda ut, än busarna i Bredablick. Att trivialisera detta reella hot till ett gäng landsbygdsgangsters smakar inte riktigt bra.

Författaren är uppenbart intresserad av epistemologi, kunskapsteori, som på ett väldigt förenklat sätt också kan beskrivas som förhållningssätt inför tillvaron, på ett filosofiskt plan ett evigt krig mellan Upplysning och Tysk romantik; en tillvaro som kan förklaras med hjälp av vetenskapligt studium av dess delar eller en komplex tillvaro som mer än delar utgörs av helheter, som kanske inte kan förklaras men möjligen förstås inifrån. Här står Pelle, Lisen och Najma för det förra och Walla med barnbarnet Bella för det senare. Det är ett intressant tema som gestaltas på spännande sätt.

Bland författarens tidigare böcker finns mycket framgångsrika satiren Världens bästa bok från 2011 och i dess baksidestext finner man bland annat: ”Man borde skriva en bok som har allt! Som hamnar på topplistorna i en massa olika kategorier: thriller, kokbok, bantning, populärpsykologi, självhjälp och så vidare. Allt på en gång! Om man lyckas kommer den att sälja som smör och toppa bestsellerlistorna över hela världen. En sådan bok kommer att ge pengar, ära och odödlighet.”

Lite så är det faktiskt, för många ingredienser, för många böcker hoppressade inom samma pärmar. Allt från föreläsningar i olika ämnen, snygga ironier om företeelser i samtiden till burleskt och groteskt övervåld och mycket däremellan. Var för sig ofta bra, på olika sätt, och visst hittar man glimrande pärlor på vägen, men ändå blir det för mycket för att helheten ska fungera.

Författaren

Peter Stjernström, född 1960 i Stockholm, har sysslat med en hel del olika saker genom livet, bland annat är han en av grundarna till författaragenturen Grand Agency. Han debuterade som skönlitterär författare 2003 med Enn Mann och har kommit ut med närmare tio böcker, en del framgångsrika med översättningar till andra länder. Sjösprång är andra delen i serien Gotlandsmysterierna med originalet Walla Hammar och hennes närmaste i centrum. Den första delen, Blodmål, kom 2021. Han bor växelvis i Stockholm och i ett ombyggt kapell i När på östra Gotland.

Anders Kapp, 2022-07-26

Bokfakta

  • Titel: Sjösprång.
  • Författare: Peter Stjernström.
  • Utgivningsdag: 2022-06-13.
  • Förlag: Lind & Co.
  • Antal sidor: 441.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...