Seriemord i Ohio

Amerikanska författaren Linda Castillo har haft en hel del framgångar i USA med sin spänningsserie om amishättade polisen Kate Burkholder som på originalspråk kommer ut med sin fjortonde del i år. Den har inte tidigare översatts till svenska men nu finns den första delen ute med titeln Tvingad till tystnad. Boken kom ursprungligen ut 2009 och filmatiserades 2013, An Amish Murder med Neve Campbell i huvudrollen. I det lilla samhället Painters Mill i Ohio hittas en mördad kvinna, dödad på ett makabert sätt som polisen känner igen; sexton år tidigare plågades samhället av en serie mord som upphörde men aldrig klarades upp. Är mördaren tillbaka igen? Inristat i hennes kropp finns siffran XXIII, har han verkligen mördat tjugotre kvinnor? Då, för sexton år sedan, var morden en av anledningarna till den unga flickan Kate Burkholder lämnade sin tro, sin amishfamilj och även platsen. Hon blev polis och för två år sedan återvände hon till samhället, rekryterad som ung polischef. Hon är säker på att seriemördaren från dåtiden inte kan vara tillbaka, hon dödade honom då, något som bara de närmaste i hennes familj känner till.

I den här boken introduceras seriens återkommande huvudkaraktär Kate Burkholder som är en på sätt och vis klassisk återvändare. Painters Mill har bara drygt femtusen innevånare men här finns en stor amishförsamling med en hel del familjer som har den mycket traditionella och på många sätt ålderdomliga livsstil som kännetecknar amishfolket. De är i huvudsak mycket fredliga, vänliga och stillsamma människor som i stor utsträckning håller sig för sig själva men det finns ändå en del utmaningar med en tredjedel av befolkningen i det lokala samhället som har en helt annan livsstil än majoriteten. Kate växte själv upp i en sådan familj.

1992 var det som ”slakthusmördaren” härjade förra gången och dödade fyra kvinnor på samma sätt. Kate var bara fjorton år då och blev själv attackerad, lyckades försvara sig och sköt förövaren med sin fars gevär, något som bara några få personer känner till. Efter detta lämnade hon familjen och så småningom Painters Mill för ett ganska vilt liv under en period innan hon utbildade sig till polis och gjorde en snabb karriär, blev en rekordung kriminalare. Hennes bakgrund från Painters Mill bidrog till att hon rekryterades som polischef i samhället för ett par år sedan och till hennes beslut att flytta tillbaka bidrog mammans bröstcancer. Hon är inte trettio än och ska leda samhällets lilla polisstyrka som utgörs av tre äldre män. Det går överraskande bra; hon är både en skicklig polis och en kompetent ledare, men nu ställs hon inför en utmaning på en helt annan nivå än normalt.

Som karaktär är hon lätt att tycka om, men när utredningen inte leder fram till några resultat sjunker förtroende för henne i samhället. Stadsfullmäktige menar att hon inte har tillräckligt med erfarenhet och kallar på hjälp, både från sheriffmyndigheten i Holmes County och från delstatens kriminalpolis. Hon blir allt mer utmanövrerad.

John Tomasetti är poliskommissarie med en imponerande karriär bakom sig. Med betoning på bakom. Vid fyrtiotvå års ålder är han en självdestruktiv person med missbruksproblem som cheferna vill bli av med. Efter katastrofen vid narkotikaroteln i Cleveland hade han stora förhoppningar på det nya jobbet som kommissarie vid BCI i Columbus, Ohio (Ohio Bureau of Criminal Investigation) men det har gått uselt; mer tid ägnas åt piller och sprit än åt jobbet. Cheferna skickar just honom för att hjälpa till i Painters Mill med förhoppningar om att han ska misslyckas rejält så att de ska kunna sparka honom.

Här skapar författaren alltså två under-dog-positioner, både Kate och John drivs av revansch, av att visa att cheferna har fel; det är tacksamma positioner när man ska skriva fängslande spänning och positionerna utnyttjas väl i berättelsen. Inte minst blir relationen mellan Kate och John en levande biberättelse.

Berättartekniken är exemplarisk: Kate äger huvuddelen av perspektivet och hennes delar skrivs i huvudsak i presens vilket skapar en stark närvaro i texten. Detta kompletteras med andra perspektiv, både i nutid och i dåtid. Polisarbetet beskrivs levande och trovärdigt med ett ständigt prövande av olika hypoteser. Det blir riktigt spännande hela vägen fram till den dramatiska upplösningen. Amishfolkets kultur bidrar till en intressant originalitet.

Det är riktigt välskrivet och Sofi Rydells översättning fungerar utmärkt. Att boken egentligen är tretton år gammal är oproblematiskt, här finns inga tidsmarkörer som stör. Den stora framgång som boken fick när den kom ut i USA förvånar inte alls, det här är riktigt bra.

Författaren

Linda Castillo har en omfattande utgivning bakom sig. Hon debuterade redan år 2000 och gav ut drygt tjugo titlar, främst inom romance, innan hon 2009 fick ett större genombrott med spänningsserien om Kate Burkholder som upprepade gånger tagit sig in på de stora bästsäljarlistorna i USA och även prisbelönats. Den första delen Sworn to Silence (som nu också finns på svenska med titeln Tvingad till tystnad) filmatiserades 2013 som An Amish Murder med Neve Campbell i huvudrollen. På originalspråket kommer denna serie i år ut med sin fjortonde del. På svenska kommer seriens andra del ut redan i höst, 1 september, med titeln Bön om tystnad. Hon är född och uppvuxen i Arcanum, Ohio och bor numera med sin man på en hästranch i Texas.

Anders Kapp, 2022-04-28

Bokfakta

  • Titel: Tvingad till tystnad (Sworn to Silence 2009, översättning Sofi Rydell 2022).
  • Författare: Linda Castillo.
  • Utgivningsdag: 2022-03-10.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 428.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...