Stormfranchise

Leffe Grimwalker är tillsammans med frun Caroline exempel på något delvis nytt inom den svenska bokvärlden med en produktivitet och ett kommersiellt fokus som går mycket längre än det vanliga. Under det senaste decenniet har de publicerat massor både i sina egna namn och som spökskrivare åt andra. Mycket har en inriktning mot ljudböcker. Just nu har de till exempel på kort tid producerat Döden i December, en serie på tio delar som förlaget Gyldendal ger ut på ljud samtidigt i sex länder. Jag har just läst två böcker i en annan serie, den om Alex Storm, som är ett exempel på en rätt ny affärsmodell inom branschen, ett franchisekoncept där serien vidgas i olika riktningar av flera olika författare, ett koncept som förlaget Bokfabriken verkar vilja utveckla även för andra serier. Redan nu har Ramona Ivener kommit med sin första bok inom denna sfär, Nemesis, med Jessica Storm i huvudrollen, och på väg är nya böcker med andra huvudpersoner i samma universum av Anna Granlund och Lina Areklew. Samtidigt har Leffe Grimwalker själv kommit ut med den sjunde boken med Alex Storm själv i huvudrollen, Fenix.

Serien om Alex Storm skapades från början gemensamt av Leffe Grimwalker och Dan Buthler, de skrev de första fyra delarna tillsammans 2019-2021. Därefter har Leffe Grimwalker fortsatt på egen hand med ytterligare tre delar 2022-2023, den senaste är nya Fenix som liksom titeln antyder är en sorts återfödelse där berättelsen flyttat från Asien hem till Sverige.

Så småningom föddes idén om att ta serien som bas för en sorts franchiseverksamhet med spinoffer skrivna av andra författare. Inte helt ovanligt inom TV-serievärlden men rätt sällsynt på den svenska bokmarknaden. Det finns några närliggande exempel som till exempel Millenniumserien som rätt nyligen kom med sin sjunde del skriven av seriens tredje författare. Daniel Åbergs serie Virus, mycket framgångsrik främst som ljudböcker, har delvis spridits till andra länder i en franchisemodell, snarare än översättningar, vilket innebär att andra använder själva konceptet men skriver egna versioner anpassade till respektive land.

Det här är ändå annorlunda med en parallell expansion där olika karaktärer från ursprungsserien får huvudroller i egna serier, skrivna av olika författare, där det ändå krävs någon typ av samordnad storyline eftersom berättelserna utspelar sig i samma universum. Uppenbarligen finns en ambition från förlaget Bokfabriken att utveckla den här modellen även för andra serier. För knappt ett år sedan rekryterade man Oskar Törnström, bland annat med erfarenheter från TV, som ansvarig för förlagets vidareutvecklande av franchisekonceptet, initialt är han också manusutvecklare för Stormuniversumet tillsammans med Leffe Grimwalker och de nya författarna.

Ramona Ivener Foto Annie Stumle

Först ut var Ramona Ivener som fått Alex exfru Jessica Storm på sin lott, numera Stockholms självklara kokaindrottning, och hennes första bok i denna sfär, Nemesis, kom ut för en knapp månad sedan. Hon kom annars nyligen ut med Blodspoeten, tredje delen i en serie som har kriminalkommissarie David Ritter som återkommande huvudperson.

Anna Granlund kom nyligen med tredje delen i sin spänningsserie om livet på Östermalms brandstation men nu ska hon också skriva ”Stormböcker” där Lily Rose finns i centrum för hennes berättelser. Alldeles nyligen kom nyheten att Lina Areklew, aktuell med Av skam, tredje delen i hennes spänningsserie från Höga kusten, också ska bli en del av denna sfär. Utan att riktigt veta tror jag att det är karaktären Bella Stassi som ska vara hennes huvudperson.

Parallellt med detta antar jag att Leffe Grimwalker själv fortsätter skriva om Alex Storm samtidigt som han får royalty från de andra böckernas försäljning.

Tidigare delar utspelar sig i stor utsträckning i Asien, främst i Hongkong, men nu har Alex Storm flyttat hem till Stockholm igen. Där var han en gång i tiden en rätt vanlig bilhandlare med en fin familj innan han ofrivilligt blev kriminell på hög nivå. Han är halvkines och på sin pappas sida har familjen en ledande roll för en av de största triaderna som Alex så småningom blev chef för. Han har massor av pengar och många underlydande men har också förlorat mycket på vägen, bland annat hustrun Jessica som numera driver ett kokainimperium i Stockholm. De trodde länge att deras trillingflickor dödats men det visade sig att en av dem, Frida, ändå lever.

I Hongkong hade Alex ett förhållande med vackra och våldsamma lönnmörderskan Lily Rose men hon förekommer knappast alls i den nya berättelsen, hon har försvunnit med Frida, kanske för att skydda flickan men Alex får ingen kontakt med dem, vet inte var i världen de befinner sig, vet inte om dottern fortfarande lever.

Alex träffar den mycket excentriska poliskvinnan Bella Stassi som finns med i en speciell grupp kopplad till Säpo, en grupp som inte bryr sig särskilt mycket om lagar och regler i jakten på den grova brottsligheten. Hon har en hållhake på Alex och tvingar honom att hjälpa henne. Vi får möta ett Stockholm som är sprängfyllt av olika kriminella organisationer, den ena mer udda än den andra. Samtidigt jagas Alex av en av världens skickligaste lönnmördare som har personliga skäl att verkligen hata både Alex och Jessica.

En del är värd en stor applåd. I alla serier, hur fristående delarna än betecknas, krävs någon sorts uppdatering av vad som hänt tidigare för nya läsare som hoppar in mitt i serien eller som glömt det de läst tidigare. Nästan alla genomför det genom att spränga in dåtidsinformation i löpande text och det fungerar nästan aldrig bra. För litet för nya och träligt för de som minns vad de läst tidigare. Jag brukar argumentera för den klassiska resumén i stället och det är exakt vad Grimwalker ger oss. Det behövs bara en och en halv sida för en alldeles utmärkt sammanfattning av det viktigaste som hänt under de tidigare sex händelserika böckerna. Bra jobbat!

I Ramona Iveners Nemesis finns Jessica Storm i huvudrollen och hon är uppfylld av hat, mer än något annat vill hon hämnas på alla som var inblandade morden på hennes döttrar. Hon har hunnit bli trettiosju och är numera Stockholms definitiva kokaindrottning med en egen personlig kontakt i Sydamerika som är en pålitlig leverantör av produkter av hög kvalitet.

Men hon utmanas i den rollen. En natt bryter sig två män in i hennes hem och misshandlar henne brutalt, i sista stund räddas hon av sin granne, kriminalkommissarie Cesar Brandel. Det blir upptakten till ett våldsamt krig i Stockholms undre värld.

Ger böckerna bra läsning? Tja, det här handlar om actionspäckade, våldsamma och raka berättelser i hög hastighet med rejält skruvade karaktärer som levererar exakt vad de är avsedda att göra; underhållning för stunden men knappast något som lever kvar i läsarens tankar efteråt. Men testandet av delvis nya affärsmodeller i bokbranschen är naturligtvis intressant.

Författarna

Leffe Grimwalker, född 1969, är uppvuxen i Hökarängen i Stockholm och har haft vitt skilda yrken, som elektriker, säljare, marknadsföringskonsult, offshore agent och spelproffs. Idag arbetar han som skrivcoach, lektör, spökskrivare och författare. Grimwalker är författaren bakom Storytel-serien Tick-Tack, Viktoria Bonde och, inte minst, Alex Storm. Leffe bor idag i Skåne med sin fru, författaren Caroline Grimwalker, katten Anubis och korpen Korpemon. Rätt nyligen, 20 mars, publicerade DN ett längre porträtt av författarparet som kan rekommenderas för den som vill veta mer.

Ramona Ivener är född 1978 och uppväxt på Gotland där hon fortfarande har stora delar av sin familj. Efter tid på andra platser, främst Stockholm, är hon nu bosatt i Visby och är därmed åter på sin älskade ö. Hon har alltid skrivit texter av många olika slag och ända sedan hon var liten varit omgiven av böcker. Men hon valde till en början en akademisk karriär, doktorerade i historia, och har i många år som universitetslektor både undervisat och forskat vid Karlstads Universitet så Värmland är en tredje plats i hennes personliga geografi. Utöver historia har hon också undervisat i religionsvetenskap, på kulturvetarprogrammet och även i konstvetenskap. Numera är hon författare på heltid. Hon debuterade som skönlitterär spänningsförfattare 2021 med Nattväkten, första delen i hennes serie om David Ritter. Efter uppföljaren Frostänglar 2022 finns nu tredje delen, Blodspoeten, ute. Och nu är hon alltså aktuell med boken Nemesis, sin spinoff på Alex Storm-serien.

Anders Kapp, 2023-04-03

Bokfakta

  • Titel: Fenix.
  • Författare: Leffe Grimwalker.
  • Utgivningsdag: 2023-03-28.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 294.

Bokfakta

  • Titel: Nemesis.
  • Författare: Ramona Ivener.
  • Utgivningsdag: 2023-03-08.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 256.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...