Skuggorna tar över i Mordets praktik

I Mordets praktik tar oss Kerstin Ekman tillbaka till Hjalmar Söderbergs Doktor Glas och den moraliska kampen om liv och död i tänkande och praktik.

Hos Söderberg finns en referens till H C Andersens Skuggan som Ekman utvecklar som den livsgiriga skugga som tar över människans liv och gör det till ett ont liv. Redan tidigt i boken skriver hennes huvudperson Pontus Revinge i sin dagbok ”Skuggorna äro korta. Till dem vill jag inte höra.” och han skapar också, med bland annat mordet som redskap, ett annat liv.

Kerstin Ekman är som vanligt en litterär mästarinna. Ett litet exempel från en kapitelinledning:

”Beblandelse. Gnugga påklädd kropp mot annan påklädd kropp. Det sker redan i tamburen när man tar av sig galoscherna och liksom oavsiktligt. Men nog är frotterandet själva meningen med sällskapslivet. Allra helst svart kläde mot blankt siden. Medan klichéerna droppa.”

Sanslöst snyggt! Hennes språk är imponerande och tidstroget. På ett helt annat sätt än Söderberg går hon också in i det tidigare 1900-talets vardagliga och ofta sjaskiga detaljer. På något ställe skriver hon ”Att skriva är att välja – och att förvandla.” och det är en konst hon behärskar till fulländning.

Men trots mästerskapet så är det ändå hos Söderberg som man i högre utsträckning känner den moraliska brottningsmatchens stånk, stön, svett och smärta.

(Nästa del i ”Tema Doktor Glas” blir Bengt Ohlssons Gregorius men det dröjer ett tag; en del jobbläsande ligger före i kön.)

Intressant är parallellerna i romankonstruktion med en av mina favoriter i årets utgivning, Lacrimosa av Eva-Marie Liffner. I bägge fallen har vi en huvudperson, Ros / Rose / Ross respektive Pontus Revinge, som är fiktiv förebild till välkänd fiktiv litterär gestalt, Tintomara respektive Doktor Glas, och där huvudpersonen påtagligt interagerar med/bestraffar denna litterära gestalts verkliga skapare, Carl Jonas Love Almqvist respektive Hjalmar Söderberg. Alltför många paralleller för att vara en slump …

Anders Kapp, 2011-12-03

Bokfakta

  • Titel: Mordets praktik.
  • Författare: Kerstin Ekman.
  • Utgivning: 2009.
  • Förlag: Bonnier.
  • Antal sidor: 207.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...