Doktor Glas i moralisk brottningsmatch

I serien absurda läsprojekt ska jag nu ge mig på Doktor Glas. Först naturligtvis en omläsning av Hjalmar Söderberg själv. Sedan har jag laddat med Kerstin Ekmans Mordet praktik och Bengt Ohlssons Gregorius. Dessutom har jag hittat två antologier, Viljans frihet och mordets frestelse samt Läkarens plikt och moralens flytande tillstånd, som jag tror bägge fokuserar eutanasiproblemet med utgångspunkter i Doktor Glas. Andra förslag?

Omläsningen av Hjalmar Söderbergs lilla, men mycket innehållsrika, roman Doktor Glas var kul och givande. Framför allt handlar det om en moralens brottningsmatch, fylld av eleganta halvnelsons och överraskande krysstag. Hur bör vi leva våra liv, är den moraliska frågan som aldrig upphör att intressera.

Kanske ska man just leva livet i stället för att försöka förklara det: ”… det är med sanningen som med solen: dess värde för oss beror uteslutande på den rätta distansen.” Kanske är det nyttiga med vetenskaperna att ”hindra människan från att tänka”?

Eller som Söderberg säger i ett stycke som någon citerade från i en tråd igår: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå avskydd och föraktad. … Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Det centrala temat är liv och död: ”Den dag skall och måste komma, då rätten att dö blir erkänd som en långt viktigare och mera oförytterlig människorätt än den att lägga en sedel i valurnan.”

Nu ska det bli spännande att se vad Kerstin Ekman säger i sin version av Doktor Glas: Mordets praktik.

Anders Kapp, 2011-12-01

Bokfakta

  • Titel: Doktor Glas, 1905.
  • Författare: Hjalmar Söderberg.
  • Utgivning: 2010.
  • Förlag: Bonnier.
  • Antal sidor: 155.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...