Oberäkneliga Greta underhåller

Sedan debuten 2015 har Kamilla Oresvärd kommit ut med sju böcker i två serier innan hon förra året med Cirkusprinsessan startade något helt nytt där hon skapade en av genrens mer intressanta huvudpersoner, Greta Leikler; en cirkusprinsessa på sätt och vis, med sina flygande knivar och riskfyllda volter högt upp under taket på cirkustältet är hon stjärnan hos lilla och vacklande Cirkus Junkert, men hon är också en kvinna med sin egen form av våldsamt rättspatos som inte tar order av någon. Nu har hon återkommit i tvåan Illusionisten där det återigen handlar om ett fall som ligger henne själv nära; som strulande tonåring avtjänade hon ett straff på Brättegården där hon blev gravid och i hemlighet födde en liten flicka som hon under femton år sörjt som död. Men kanske lever fortfarande Zoe och kanske är det fler unga mödrar som blivit av med sina nyfödda barn? Författaren bjuder in oss läsare till en resa späckad på underhållande detaljer och oväntade kurvor åt alla de håll.

I prologen möter vi framgångsrika företagaren Stuart Werner som faktiskt är gladare än han varit någon gång sedan hans fru Viveca dog för ett år sedan. Han sitter i bilen och kör hem från ett påskhelgsfirande med dottern Lovisa, hennes man Lucas och inte minst hans barnbarn Elina som hunnit bli femton nu. De har haft roligt tillsammans, kommit varandra nära och inte minst har han verkligen lärt känna den smarta tjejen närmare; kanske är det hon som ska ta över företaget efter honom tänker han med ett leende på läpparna och sneglar på henne backspegeln, hon sover liksom hennes föräldrar. I olyckan är det bara han som överlever, de andra tre dör, Elina först efter några dagar på sjukhuset. När hon vårdas upptäcker man något konstigt med hennes blodgrupp som inte hänger samman med föräldrarnas och ett DNA-test visar att ingen av dem är hennes biologiska förälder.

Sturat blir förtvivlad och dessutom väldigt arg på polisen som vägrar utreda vad som egentligen kan ha hänt, ingen hade vetat något om att Elina skulle vara adopterad. Han vet ju att hans dotter var gravid då för femton år sedan, och om nu inte Elina var hennes barn så kanske hans biologiska barnbarn finns någon annanstans. För att få hjälp vänder han sig till VASA, Victoria Adriani Security Agency, och därmed återkommer en av karaktärerna från den förra boken. Victoria Adriani, eller Viktoriya Kozlov som hon hette från början. har mycket framgångsrikt byggt upp sitt numera rätt stora säkerhetsföretag och blivit riktigt rik på vägen. Dessutom mycket vacker, ingen kan gissa att hon är i sextioårsåldern. Diskret löser hon och hennes utvalda medarbetare alla möjliga problem för företag och rika privatpersoner och på vägen har de inga problem alls med att passera alla tänkbara gränser.

Med hjälp av omfattande DNA-sökningar kommer de fram till att Elinas biologiska mamma sannolikt är Carlotta Pegrini och att flickan fötts i anslutning till att då tonåriga Carlotta avtjänade sitt straff på Brättegården. Victoria vet att Greta var intagen på samma ställe vid samma tid, de två lärde känna varandra i förra boken när Victorias företag hade i uppdrag att försöka hitta Greta och naturligtvis hade VASA då gjort en fullständig bakgrundskoll. Victoria erbjuder Greta jobb som säkerhetskonsult och hon accepterar, Greta hoppas den vägen kunna få hjälp med att ta reda på vad som hände med hennes dotter Zoe då för femton år sedan. Hennes första uppdrag är att hitta Carlotta som inte verkar finnas i några aktuella register. Hon blir säkerhetskonsult på dagarna och cirkusartist på kvällarna.

Ytterligare en viktig person i berättelsen är Lydia Bonnevalius, en mycket framgångsrik entreprenör som startat olika företag inom techsektorn och som på senare tid också gått in i politiken, nu fyrtiofem år när statsminister Simon Melin en dag ringer och erbjuder henne posten som näringsminister, den nuvarande innehavaren av posten, Stefan Broms, har bara skapat problem den senaste tiden, inte minst när det gäller en av landets största affärer någonsin, statliga Vindälv ska köpa det stora tyska energibolaget Winpow, så han ska avgå ”av personliga skäl”. Lydia tackar ja till det fantastiska erbjudandet och svarar ingenting när statsministern säger att han förutsätter att hon inte har några lik i garderoben.

För det är just vad hon har; för tjugonio år sedan blev hon som sextonåring gravid, födde i hemlighet en son som adopterades bort illegalt. Det är en hemlighet som aldrig får komma ut i ljuset, det skulle rasera hennes liv, hon skulle aldrig få drömjobbet som minister, så hon anlitar VASA för att få hjälp med att fullständigt begrava hemligheten. Via Lydia gör ytterligare en viktig karaktär entré i berättelsen; Richard Kohl var det oönskade barnets pappa då för länge sedan och under åren har han blivit en enormt framgångsrik riskkapitalist. Dessutom en mycket attraktiv man och Victoria känner att det finns en ömsesidig attraktion mellan dem under deras möten, trots att han är så mycket yngre än henne.

In i handlingen kommer också Erik och Beatrice Berggren samt deras femtonåriga dotter Siv. Under senare år har paret då och då diskuterat om när de ska berätta för Siv att hon är adopterad men Erik har sagt nej. Det kompliceras av att adoptionen inte var riktigt reguljär, de hade betalat rätt mycket pengar för att komma förbi de långa köerna. En morgon när Beatrice är i Sivs rum för att väcka dottern hör hon en rejäl smäll, i vardagsrummet hittar hon sin man död.

Nu återkommer kriminalinspektör Björn Carlsson från den förra boken då han satte dit Greta, en obehaglig mansgris med ett gigantiskt ego, enligt sin självbild en supersnut som inte alltid behöver följa lagar eller andra regler. Det är han som får ansvaret för att utreda Eriks död. Ett solklart självmord tror han men Beatrice säger att det är omöjligt, de är hängivna katoliker för vilka självmord är en dödssynd. Obduktionen visar att hon har rätt, Erik har mördats.

Därmed har vi de viktigaste komponenterna för denna berättelse. Överkomplicerat? Tja, kanske, men författaren har rätt bra koll på detaljerna och även om logiken emellanåt blir en smula ansträngd håller berättelsen samman; underhållande spänning behöver inte vara särskilt realistisk och det här är en författare som tycker om att ta i en hel del. Som sig bör är det huvudpersonen Greta som blir mest underhållande när hon far fram i tillvaron som en elefant i porslinsbutik; totalt okontrollerbar går hon alltid sina egna vägar. Det finns naturligtvis också realistiska element som till exempel kopplingen till de omfattande barnstölderna i Spanien under Francoregimen.

I korta kapitel vandrar vi som läsare runt mellan olika perspektiv; Greta och Victoria är kanske de mesta frekventa berättarrösterna men här finns också Lydia, Björn och flera andra. Titelns Illusionisten är den skuggfigur som de jagar, den okända person som verkar vara hjärnan bakom handeln med nyfödda barn. Det finns ett starkt driv i berättandet hela vägen fram till den dramatiska upplösningen.

Författaren

Kamilla Oresvärd är född i Falun 1967, växte upp i Vänersborg, har även bott i Stenungsund, Los Angeles och Marbella men bor sedan många år tillbaka strax söder om Göteborg tillsammans med sin familj. Hon har en examen från Göteborgs universitet i språk och litteraturvetenskap, har en lång karriär i näringslivet och var under många år verksam som kommunikationsdirektör vid ett internationellt företag innan hon blev författare på heltid.

Litteratur i alla former har alltid har varit en stor och viktig del av hennes liv, men de egna författardrömmarna vaknade sent och hon debuterade först 2015, vid 47 års ålder, och då med Minnesbäraren, första delen av tre i Segerserien. Därefter kom Vargönserien med fyra böcker 2019-2021. Med Cirkusprinsessan inledde hon förra året en ny spänningsserie med den oberäkneliga Greta Leikler i huvudrollen, en kvinna som skipar rättvisa på sitt eget sätt. Illusionisten är andra delen i den serien.

Anders Kapp, 2023-12-07

Bokfakta

  • Titel: Illusionisten.
  • Författare: Kamilla Oresvärd.
  • Utgivningsdag: 2023-10-11.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 398.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...