Då kan vad som helst hända

Efter åtta böcker i framgångsrika serien om kriminalinspektör Johan Rokka i Hudiksvall har Gabriella Ullberg Westin nu flyttat handlingen till Gran Canaria i den fristående spänningsromanen Calina. I centrum finns Maja Karlsson och hennes två barn, fjortonåriga Nemo och sexåriga dottern Saga. Egentligen heter de något annat men sedan pappan i familjen mördades och hotbilden mot familjen blev akut har de fått nya identiteter och flyr till ett litet isolerat hus på Gran Canaria där de ska försöka få livet att fungera. Det blir inte lätt för någon av dem och skräcken för att bli upptäckta är ständigt närvarande. Maja blir vän med Estelle som lever på ön sedan ett par år med sin man Martin, gemensamma sonen Otis, sex år, och hennes fjortonåriga dotter Tindra från en tidigare relation. De lever ett riktigt lyxliv, Martin tycks dra in massor med pengar men det är väldigt oklart vad han egentligen gör. Det blir mycket som händer hela vägen fram till en riktigt magnifik upplösning.

Bakgrunden är att Maja hade sett när sjuttonåriga Jens Stridh sköt ihjäl ett jämnårigt offer och för henne var det självklart att hon måste berätta om det, det är det enda rätta att göra, det goda. hennes skyldighet som präst och det hade hon också gjort i polisförhören. Men familjen Stridh leder ett av de största kriminella nätverken i landet, också med internationella förgreningar, de är riktigt farliga, och när hon fick kallelsen till rättegången tyckte Henrik att hon skulle säga nej. Men det klarade inte hennes samvete. En tidig morgon, några dagar innan rättegången, var det någon som väntade utanför deras hus. Nio morgnar av tio var det Maja som gick ut för att mata kaninerna men den här dagen var det Henrik. Nu är han död, hon och barnen lever, men inte länge till om familjen Stridh får råda. Det är därför som de nu har nya identiteter och är på flykt.

När vi först träffar familjen sitter de i en taxi på väg till Arlanda i januari, det har fallit massor med snö på natten, är femton grader kallt ute och även i bilen är det kyligt. För Nemo är hockeyn och kompisarna hans liv, det liv som han nu förlorar, han är så arg och sur som bara en fjortonåring kan vara. Saga vägrar att åka utan sina älskade kaniner Piff och Puff men de får inte följa med, hon bara gråter och gråter, hon är också svårt traumatiserad, hon såg vad som hände när pappa Henrik blev skjuten men det vågar hon inte berätta för någon.

Framme på Gran Canaria hyr Maja en liten bil och har svårt att hitta till det hus som polisen hjälpt henne att hyra; det ligger rätt högt upp i bergen utanför San Augustin, en liten finca utan grannar inom synhåll, nästan ingen mobiltäckning och definitivt ingen wifi vilket gör Nemo vansinnig. De kämpar på med att få vardagen att fungera men det är inte så enkelt. Det finns en stor svensk koloni i området, en svensk skola, där barnen börjar, en svensk kyrka och mycket annat. Men det är svårt för dem alla, det är svårt att få kontakt med andra människor när man inte kan dela med sig något av sin egen verkliga bakgrund. Och så denna ständiga rädsla, Maja ringer ofta till sin enda kontaktperson, polisen Leonard som är den som ansvarat för de nya identiteterna och flykten; till slut blir han rätt less på alla hennes samtal.

Estelle Järvhed ägnar sig mest åt att umgås med väninnorna och dricka cava; hennes sällskap på dagarna är annars mest hennes hund, maltesern Lollo. Hennes man Martin är för det mesta borta med sina affärer, deras gemensamma son Otis är i sin förskoleklass och hennes dotter Tindra är förhoppningsvis i skolan om hon inte skolkar och gör något helt annat. De bor i det största huset i det fina området Gloria alto; trehundrafemtio kvadrat, infinitypool och utsikt över hela San Augustin, stränderna, havet.

Tindra är riktigt smart men också väldigt upprorisk, skolkar mycket, är utåtagerande, hamnar i situationer som inte är så bra för henne. Hennes pojkvän Lars är den självklara ledaren bland de jämnåriga svenska ungdomarna i området, hans pappa Niklas är en av Sveriges absolut rikaste och dessutom Martins idol och förebild, det är så rik han vill bli. Tindra hatar verkligen sin styvpappa och inte minst hur han förvandlat hennes mamma; hon som var en stark och självständig kvinna framstår numera som en blåst bimbo, hon kommer ihåg hur de hade det innan Martin kom in i bilden; mycket mindre pengar men ett mycket bättre liv. I hemlighet håller hon på med att undersöka vad Martin egentligen sysslar med, vem han egentligen är.

De två familjerna kommer varandra närmare; Tindra och Nemo blir kompisar, till pojkvännen Lars väldigt måttliga förtjusning, Saga och Otis trivs med varandra och Estelle och Maja börjar bygga en vänskap samtidigt som Martin blir allt mer misstänksam när det gäller den nyanlända familjen.

Det är dessa två familjer som dominerar berättelsen, texten rör sig snyggt mellan de olika personernas perspektiv, men det är naturligtvis också många andra karaktärer som växer fram.

Författaren lärde sig en hel del om kryptovalutor när hon skrev När vi faller 2021, det är ett viktigt tema i den boken. Den kunskapen återanvänder hon i den nya boken vilket är klokt; Martin ägnar sig bland annat åt affärer med kryptovalutor och de skildras på ett trovärdigt sätt. Men jag gissar att hon inte brukar spela schack …

Författaren bygger skickligt upp olika spänningsfält, olika spår i berättelsen, och det framgår att hon tillbringat en hel del tid i området, miljön blir ett levande inslag i denna historia. Och så kommer titelns calima, ett meteorologiskt fenomen som främst förekommer över Kanarieöarna och består av mikroskopiskt små partiklar som kommer med vinden från Sahara, så små att de är osynliga för blotta ögat, men så rikliga att den heta luften kan bli nästan ogenomskinlig. Med vinden kan det också följa insekter av olika slag. När det är som värst är det svåruthärdligt och hälsovådligt och som man säger på öarna: under calima kan vad som helst hända. Det gör det också i denna text, hela vägen till en riktigt magnifik upplösning.

Författaren

Gabriella Ullberg Westin är född 1973 och uppvuxen i Hudiksvall. Hon har studerat kriminologi vid Stockholms universitet och att skriva tv-serier vid Stockholms konstnärliga högskola. Innan hon blev heltidsförfattare arbetade hon som kommunikationsansvarig på ett av Sveriges största telekombolag. I dag bor hon i Stockholm tillsammans med sin familj.

Debuten och den första delen i serien om kriminalinspektör Johan Rokka i Hudiksvall, Ensamfjäril från 2014, gav hon ut på eget förlag och det gick så bra att hon snabbt fick stabila förlags- och agentrelationer. Serien har givits ut i sex länder och sålts i över trehundratusen exemplar.

Hennes stora inspirationskälla i början av författarskapet var Henning Mankell som visade att det går att skriva polisromaner som inkluderar ett stort engagemang för både individer och samhälle. Rokkaseriens olika delar tematiseras också kring aktuella samhällsfenomen. Hon har ett stort intresse för kriminalpsykologi, vad det är som driver människor till brottslighet, och hon lägger ner mycket research i sitt författarskap, ofta genom intervjuer med poliser och specialister av många olika slag.

Calima är hennes första helt fristående spänningsroman.

Anders Kapp, 2023-12-06

Bokfakta

  • Titel: Calima.
  • Författare: Gabriella Ullberg Westin.
  • Utgivningsdag: 2023-11-06.
  • Förlag: HarperCollins.
  • Antal sidor: 360.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...