Kalle Löfgren

Det finns knappast någon människa i Ånge som inte känner Kalle Löfgren och i de flesta fall lärde de känna honom redan som barn. Det beror inte på hans författarskap, inte än så länge i alla fall, utan på att det var han som stod bakom disken på ortens godisbutik under många, många år. Men nu är den tiden slut och i augusti i år debuterade han som författare med spänningsromanen Vemdalsrånet.

Kalle Löfgren är född i Ånge 1950, en plats som han varit trogen hela livet.

– Jag funderade på att läsa vidare efter skolan, men så blev det inte, i stället blev jag företagare, lyckades jag komma över en godisbutik i unga år.

Han involverade också sin yngre bror i verksamheten, drev en del andra företag men just godisbutiken var den verksamhet som blev kvar längst. När han sålde för två år sedan hade de drivit butiken i fyrtiotre år.

Han har alltid läst mycket, särskilt stora spänningsförfattare som till exempel David Baldacci, Joseph Wambaugh och Ray Celestin.

– Viljan att också skriva själv har funnits länge, åtminstone under de senaste femton åren. När vi sålde butiken gick det bara drygt en månad innan jag satte igång med den bok som nu är klar. Två år av skaparglädje. Enormt roligt.

Det är bara tolv mil från Ånge till Vemdalen och Kalle Löfgren har varit där många, många gånger under åren.

– I fantasin har jag tänkt ut hur ett rån på högfjällshotellet skulle ha kunnat gå till. I dag är det ingen mening eftersom kontanterna i stort sett är borta, så därför är bokens handling förlagd till 2008 då det var annorlunda. Då hade afterski blivit stort, det mesta av försäljningen skedde med kontanta medel, och som allra mest var det under påsken.

– Responsen från de som läst boken har hittills varit väldigt positiv, engagemanget från alla som kom till bokreleasen på Ånge Bokhandel var fantastisk.

Huvudkaraktärerna i boken bor i Sundsvall, och det mesta av handlingen i boken tilldrar sig där, även om själva huvuddramat sker i Vemdalen.

– Jag har medvetet försökt få till ett manus utan våld eller mord. Snarare handlar det om känslor, som skuld, svek, ångest och lögner. Hur klarar man av att alltid ljuga och svika sina närmaste? En vanlig kommentar jag får är att det är intressant att följa människor som begår inbrott och rån.

Det kommer säkert att komma mer från Kalle Löfgren. Efter ett träningspass varje morgon fylls dagarna bland annat av en hel del skrivande.

– Just nu har jag två manus på gång samtidigt, så livet hinner aldrig bli tråkigt.

Anders Kapp, 2021-10-03

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...