Lögn, skuld och svek

I nya Vemdalsrånet låter debuterande Kalle Löfgren oss följa småkriminella unga män vars brottslighet eskalerar till titelns stora rån. Men egentligen är det inte själva brotten som står i centrum utan deras vardagsliv med flickvänner, föräldrar, kompisar och arbetskamrater och alla andra som de ständigt måste ljuga för vilket skapar många olika svårigheter. Det är ett relativt originellt grepp inom spänningslitteraturen och väl genomfört; vi kommer ett antal människor nära i deras brottningsmatch med skuld, svek och samtidigt längtan efter just de kickar som skapar problemen.

Handlingen är förlagd till 2008 vilket jag gissar beror på att det då fortfarande fanns gott om kontanter i omlopp utan vilka just den här berättelsen inte skulle kunna fungera. Men samtidigt är texten väl förankrad i just den tiden; för alla som fanns i Sundsvallsregionen då är igenkänningsfaktorn hög i berättelsens olika miljöer. Vi befinner oss i huvudsak i Sundsvall med en del utflykter till Härnösand, andra platser i Västernorrland, Östersund, Stockholm, en resa runt Siljan och så naturligtvis Vemdalen.

Det är inte en kollektivroman men inte så långt därifrån, det finns en huvudperson, Robert, men han dominerar inte handlingen. Robert är en ung man, en strulpelle som har svårt att få ordning på livet, tar ofta dåliga beslut; trots att han har jobb och egen lägenhet är det mycket som går fel och pengar är en ständig bristvara. Han har skulder till många och för att lösa sina ekonomiska problem har det blivit en del stölder och inbrott, oftast tillsammans med kompisen Leif. Men nu har Leif gift sig med Märit och försöker få rätsida på sitt liv, han vill inte följa med när Robert fått tips om en mack i Bjästa där det ska finnas gott om kontanter.

Robert och Leif ingår i en större kompiskrets som festar mycket, som ofta är på krogen där pengar inte är det enda som flödar. Det är en bra sammansatt grupp av olika karaktärer med olika typer av problem. Inom genren är det vanligt med en rörelse mellan olika berättarperspektiv, ofta i form av en rotation mellan ett fåtal karaktärer som äger berättarrösten i egna kapitel. Perspektivskiftena finns även här men på ett helt annat sätt med en rätt flytande rörelse mellan olika karaktärer. Det skulle kunna bli förvirrande för läsaren men fungerar faktiskt överraskande bra.

Robert åker fast, döms till ett kortare fängelsestraff och när han kommer ut har han verkligen bestämt sig för att få ordning på livet. Men på anstalten Viskan har han lärt känna Fredrik från Härnösand, en ung man med betydligt högre kriminella ambitioner. Fredrik har den perfekta planen för att råna Högfjällshotellet i Vemdalen på påskafton, den dag när det finns allra mest pengar att få tag på. Robert kan inte stå emot frestelsen när Fredrik erbjuder honom att vara med i det gäng som ska genomföra rånet, det borde kunna ge ett par miljoner och Roberts andel skulle ge honom möjlighet att betala av alla sina skulder och mycket mer än så.

Naturligtvis finns det spänning i planeringen och genomförandet av rånet. Här finns också ett mer traditionellt och väl genomfört deckarelement där vi följer de personer på Östersundspolisen som har ansvar för utredningen av rånet. Här finns gott om levande och väl researchade miljöer. Men den stora behållningen av läsningen handlar om relationer och karaktärsutveckling, om hanteringen av alla de problem som berättelsens olika personer ställs inför och vad det gör med dem som människor. Det kan bli intressant att följa denna debutants fortsatta skrivande.

Anders Kapp, 2021-10-03

Bokfakta

  • Titel: Vemdalsrånet.
  • Författare: Kalle Löfgren.
  • Utgivningsdag: 2021-08-12.
  • Förlag: Eget (Visto).
  • Antal sidor: 309.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...