Wisting i kallt fall som blir hett

En av de internationellt mest förekommande detektiverna med nordiskt ursprung heter William Wisting och han har precis dykt upp igen på svenska i Ärende 1569. Jørn Lier Horst skapade honom i sin debut med Nøkkelvitnet 2004 och den nya boken är den femtonde i ordningen i en serie som fått mängder med priser, filmatiserats och sålts i stora upplagor i trettiotalet länder. Den nya boken är också den fjärde och sista i den serie inom serien där Wisting arbetar med kalla fall. Är den bra? Klart den är, Horst skulle knappast vara så framgångsrik annars, perfekt för den som vill ha en välskriven och genial spänningsintrig utan så mycket lulllull runtomkring, men jag tycker att den serie som han nu också skriver tillsammans med Thomas Enger är ännu bättre.

William Wisting har semester, bekymrar sig över sitt åldrande, saknar sin döda hustru Inger, lever ensam, barnen utflugna sedan länge men dottern Line bor i alla fall i närheten, tittar på stegräknaren som borde visa siffran tio tusen varje dag, det gör den aldrig.

I nyhetsflödet blir rubrikerna allt större kring ett försvinnande. Trettiotvååriga Agnete Roll hade varit ute på stan tillsammans med sin man Erik, paret hade blivit osams och hon gick hemåt själv. Sedan dess har ingen sett henne, Erik anmälde henne försvunnen först efter två dagar. Wisting har semester, borde inte bry sig, men det gör han ändå.

Line är bortrest så han tömmer dagligen både hennes och sin egen brevlåda. Det är nästan bara reklam till pappersåtervinningen men en dag får han ett brev som ser konstigt ut; hans namn och adress är handskrivna men på ett sätt som ser ut som om det skulle vara gjort av en maskin. Inuti finns ett skrynkligt papper där det bara står en enda sak: 12-1569/99. Han förstår vad det är, alla äldre poliser skulle känna igen den form som tidigare användes för att registrera polisärenden; 99 står för årtalet 1999, 12 står för polisdistriktet och 1569 är ett ordningstal, själva ärendenumret. Wisting har semester, borde inte bry sig, men det gör han ändå.

När han väl får fram akten visar det sig handla om ett ärende som han själv inte varit inblandad i. En sommarkväll 1999 mördades sjutton år gamla Tone Vaterland på väg hem från jobbet. Fallet klarades snabbt upp, Dan Vidar Momrak dömdes mot sitt nekande till sjutton år i fängelse, bevisen ansågs överväldigande. Mer än sjutton år har gått så han borde vara ute nu. Wisting läser hela akten noga, kan inte finna några egentliga felaktigheter annat än att Momrak tidigt dök upp som misstänkt och att allt fokus verkar ha ägnats åt att finna bevis mot honom utan att titta på andra möjligheter.

Huvudansvarig för utredningen då var kriminalkommissarie Sten Kvammen som sedan dess gjort karriär och just nu förväntas utses till en post nära toppen i den norska polisväsendet. Wisting får flera anonyma brev och fortsätter att gräva i det gamla ärendet under semestern utan att egentligen ha någon behörighet till det. Det är inte alls populärt på alla håll och han drabbas av olika problem, bland annat blir han föremål för en internutredning gällande tjänstefel.

Wisting fortsätter naturligtvis ändå med en utredning som växer åt olika håll, får kopplingar till andra fall och till och med en gren som går till USA. Intrigkonstruktionen är supersmart med så många delar som hela tiden visar sig vara något annat än vad de förefaller att vara, hela vägen fram till en intelligent upplösning. Och parallellt följer vi utredningen om Agnete Roll.

Wisting äger berättarperspektivet i bokens nutid, men det varvas med historiska kapitel där vi successivt får reda på mer om vad som hände då. Det är mycket välskrivet och väl översatt, en riktigt bra spänningsläsning. Ändå tycker jag att den serie som han nu skriver tillsammans med Thomas Enger är faktiskt ännu bättre, där tillförs den djupare karaktärsutveckling som jag kan sakna en smula i Wistingböckerna. Jag skrev häromdagen om den tredje och senaste i den serien, Slagsida.

Författaren

Jørn Lier Horst, född 1970, är en av Norges mest framstående kriminalförfattare. Han har tidigare arbetat som utredare i Larvik men är sedan 2013 författare på heltid. Horst har en mycket omfattande produktion bakom sig. Här finns kriminalserien om William Wisting som fått många priser, bland dem Glasnyckeln för bäst i Norden, har sålts i stora upplagor i trettiotalet länder och även filmatiserats. Den första boken i serien, Nøkkelvitnet, kom ut 2004 och var även hans debut som författare. Ärende 1569 är den femtonde Wistingboken och samtidigt den fjärde och sista i den serie inom serien som handlar om kalla fall.

Han har också med stor framgång skrivit krim för ungdom i CLUE-serien (tretton titlar 2012-2019) och för barn i serien Detektivbyrå nr 2 (över tjugofem titlar 2013-2021). Dessutom arbetar han som dramatiker och har skrivit fem kriminalkomedier för teaterscenen.

Tillsammans med Thomas Enger skriver han också krimserien Blix & Ramm som inleddes 2018 med Nullpunkt (Nollpunkt på svenska 2020). Den tredje delen Slagside kom på norska 2020 och på svenska med titeln Slagsida 2021.

Anders Kapp, 2021-09-09

Bokfakta

  • Titel: Ärende 1569 (Sak 1569, översättning Marianne Mattsson).
  • Författare: Jørn Lier Horst.
  • Utgivningsdag: 2021-09-07.
  • Förlag: Wahlström & Widstrand.
  • Antal sidor: 360.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...