Herrgårdsspökerier

Emma Ångström kommer idag ut med Till de döda som är hennes femte skönlitterära bok, någon av de tidigare har sålts till flera andra länder men jag har aldrig läst henne och tänkte att nu är det dags. Rubriceras av förlaget som en psykologisk thriller, vilket låter lovande. Ett ganska ungt par, Isa och Adam, med god ekonomi, stor kärlek och många drömmar, flyttar ut på landet, till en verklig herrgård som kan vara en idealiskt avskild miljö för att bygga upp något hotfullt spännande och skrämmande. Drömmarna går naturligtvis i kras, det ingår i konceptet, men riktigt spännande eller skrämmande blir det tyvärr aldrig.

Isa och Adam träffades tre år tidigare på en fest hos gemensamma vänner. Isa såg honom direkt; lång och snygg, åtta år äldre än henne. En kompis berättade att han var nyskild och hur trevlig som helst. De föll för varandra och hamnade i säng direkt, men Isa tänkte knappast på att det skulle bli ett seriöst förhållande. Efter en mycket romantisk och intensiv uppvaktning ändrade hon sig och svarade ja på Adams frieri; efter bröllopet hade de en fantastisk smekmånad i Kambodja.

Isa hade många gånger passerat och beundrat Gäddeholms herrgård (verklig plats vid Västeråsfjärden, en mil sydost om Västerås med ursprung från 1600-talet som sedan 2003 ägs av Västerås stad). Adam tar reda på att en av flyglarna står ledig och hyr den direkt efter smekmånaden. De flyttar in för att förverkliga drömmarna om en gemensam familj.

Adam förefaller ha riktigt gott om pengar (oklart ursprung) så egentligen behöver nog inte Ida arbeta för att familjens ekonomi ska fungera. Men hon drömmer om att starta en egen butik och Adam hjälper henne att förverkliga den drömmen; de hyr en lokal i Kopparlunden (verkligt gammalt industriområde i Västerås som utvecklas till en ny stadsdel) där Isa ska sälja blommor och designade inredningsprylar. Det låter som ett klassiskt hobbyprojekt för hustrun till rik man vilket känns rätt ålderdomligt men i vilket fall som helst: scenen är klar; nu kan det perfekta livet starta.

Så blir det naturligtvis inte. Det blir inga barn, Isa får upprepade missfall, och när Adam är iväg på sina tjänsteresor utsätts hon för allt värre spökerier i den gamla herrgårdsflygeln; hennes liv förvandlas till ett helvete.

I källaren hittar Adam en pärm med gamla tidningsurklipp från 1920-talet om ligan ”De trogna fem” som dömts för flera mord i trakten. Ligan leddes av Anton Erkill som hypnotiserat övriga medlemmar till att begå morden och här finns ockulta och djävulsdyrkande inslag. Detta är en fiktion baserad på den verkliga Salaligan, ”Den magiska cirkeln”; en grupp på fem personer som härjade i samma område något senare, under sju år på 1930-talet, bland annat mördade de fem personer innan de greps och dömdes 1937. Berättelsen om ”De trogna fem” blir ett återkommande inslag boken, bland annat läser Isa i artiklarna att ligan roade sig med att skrämma de blivande offren genom att utsätta dem för olika spökerier innan de slutligen mördas. Hon fruktar att det är det som händer henne.

För mig är det här ingen psykologisk thriller, förlagets beteckning är inte korrekt. Den psykologiska thrillern bygger på underströmmar i texten, under den yta som berättelsen handlar om finns något oroväckande som växer fram hos läsaren, något hotfullt kan vagt anas och det är det som fångar läsaren i sitt grepp. Här finns ingenting alls under ytan, allt finns på det platta boksidorna som tydlig upplyser mig om vad jag borde känna. Redan i inledningen avslutas ett kapitel så här: ”Jag visste inte då att det här huset skulle förgöra mig, att det skulle förvandlas till en mörk och hotfull plats som jag skulle vilja fly från några månader senare.” Jag vet inte hur många kapitel som avslutas med liknande övertydliga cliffhangers men de väcker inga känslor alls hos läsaren, det är inte en psykologisk thriller, möjligen skulle den kunna redigeras om till en spökhistoria för ungdomar.

Upplösningen kan läsaren gissa långt i förväg. Språkligt sett är detta en mycket välskriven text, utvecklingen av karaktären Isa är väl genomförd och omslaget är snyggt men sammantaget måste jag konstatera att det här inte var någon bra läsning för mig.

Författaren

Emma Ångström, född 1982, är författare, journalist och arkitekt. Hon debuterade 2009 med Och allt är förvridet, en relationsroman med spänningsinslag. Boken nominerades till Nöjesguidens Stockholmspris, utsågs till månadens bok i Kupé och Elle samt uppmärksammades av akademiledamoten Per Wästberg, som jämförde den med Hjalmar Söderbergs tidiga verk.

Hon har en master i arkitektur från KTH och Parsons i New York och arbetar i dag som kommunikationschef på ett arkitektkontor i Stockholm. Hon har varit verksam som journalist sedan 1998, bland annat på Vestmanlands Läns Tidning, Upsala Nya Tidning och flera arkitekturtidskrifter.

Utgivna böcker

Skönlitteratur
 • 2021 Till de döda
 • 2019 En underbar död
 • 2017 Det sista experimentet
 • 2016 Mannen mellan väggarna
 • 2009 Allt är förvridet
Facklitteratur
 • 2013 Kvarnholmen: en unik historia
 • 2010 Ljussätt ditt hem (tillsammans med andra)

Anders Kapp, 2021-09-13

Bokfakta

 • Titel: Till de döda.
 • Författare: Emma Ångström.
 • Utgivningsdag: 2021-09-13.
 • Förlag: Piratförlaget.
 • Antal sidor: 209.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...