Så vackert och hemskt och underbart

Äntligen kommer den, årets fynd bland Augustnominerad skönlitteratur. Efter fyra lästa kandidater började jag känna mig modstulen. Augustnomineringarna brukar vara en bra källa till ny spännande skönlitteratur som annars kan vara svår att finna i den stora utgivningen. De fyra jag läst är bra, men inte riktigt fantastiskt bra. Men så kom jag fram till En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru!

Precis som Rosenberg ägnar sig Anyuru åt en rekonstruktion av en faders liv. I bägge fallen färdas vi som läsare också genom fasansfulla tider, Hitlers Tyskland respektive Amins Uganda, och möter fäder som mot alla odds överlever, hamnar på krångliga vägar i Sverige, dör här och efterlämnar söner som söker, också sig själva, i fädernas historia.

Så långt finns många paralleller men sedan går de isär. När Rosenberg, enligt mig, knappast hör till kategorin är Anyuru i högsta grad en fantastisk skönlitterär berättare.

Hans språk är så vackert och hemskt och underbart.

Han funderar mycket över rötter och ursprung, hur vi kan veta att vi lever vårt eget liv och inte någon annans, hur vi skräckslaget ryggar undan, backande in i framtiden med blicken fast i historien, tvingade av ”en storm från paradiset”: ”Att vi kommer från nyss, att vårt hemland är timmarna, sekunderna, ögonblicken, att det inte finns något ursprung, att historien inte kan säga vilka vi är.”

Vi får följa fadern till dess att han dör på ett sjukhus i Göteborg, där sonen står där och tittar på ”detta ting som var ett ansikte”.

”Regnet låter som applåder under jorden” tänker pappan under ett skede av sin flykt. Jag applåderar även ovan jord åt en värdig Augustvinnare! Köp och läs direkt. Det är nödvändigt!

Utöver son-söker-pappa är en trend i år att alla bidragen på ett eller annat sätt är politiska, alltså inga förenklade plakatröster, utan politiska på ett bra och intressant sätt.

För mig är alltså Johannes Anyuru en klar vinnare av årets Augustpris.

Anders Kapp, 2012-10-31

Bokfakta

  • Titel: En storm kom från paradiset.
  • Författare: Johannes Anyuru.
  • Utgivningsdag: 2012-09-04.
  • Förlag: Norstedts.
  • Antal sidor: 414

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...