Imponerande om förintelsen

En underbar inledning! Ett intro som Brosnans dammhopp i Goldeneye. Äntligen årets fynd, tänker jag när jag börjar läsa Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, den fjärde av årets Augustkandidater.

Göran Rosenbergs föräldrar överlevde Förintelsen. Ursprungligen polska judar som går igenom nazismens fasor för att så småningom hamna i Sverige. I denna bok rekonstruerar Göran Rosenberg sin fars historia från det att han föds i Lódz 1923 till dess att han tar sitt liv i Sverige 1960. Han gör det med hjälp av sina egna minnen, en del kvarlämnade brev och, framför allt, med hjälp av en mycket omfattande research i offentliga källor.

Detta är på många sätt en imponerande bok men min inledande entusiasm falnar bland digra och väldokumenterade drivor av siffror och namn.

Finns det plats för ytterligare en bok om Förintelsen? Självklart! Det är ett skeende som hela tiden måste återberättas och Rosenberg tillför sitt alldeles egna perspektiv.

Är detta en bra bok? Tveklöst! Ett imponerande research, ett historiskt material som verkligen berör och väl genomfört.

Är det ett imponerande skönlitterärt verk som bör belönas med Augustpriset? Nja, jag är tveksam. Rosenbergs bok borde kanske funnits med i en annan klass? Bland de fyra jag läst leder hittills Eija Hetekivi Olssons Ingenbarnsland. En till tänkte jag läsa och jag håller tummarna för att det blir årets fynd!

Anders Kapp, 2012-10-30

Bokfakta

  • Titel: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.
  • Författare: Göran Rosenberg.
  • Utgivningsdag: 2012-03-23.
  • Förlag: Albert Bonniers Förlag.
  • Antal sidor: 292

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...