Svårförklarat teparty

Teaparty-rörelsen, the moral majority, fundamentalistisk kristendom och andra fenomen på den amerikanska högerkanten är svårförståeliga för många, i alla fall för mig. Därför har jag läst Den amerikanska högern av Martin Gelin, också nominerad i Augustprisets fackboksklass. Den kan kanske ses som en uppföljare på Det amerikanska löftet, från 2009, då han skrev om Obamas väg till presidentposten.

Blir man klokare av denna läsning? Nja, jag vet inte. Visst har man rätt kul på vägen. Gelin arbetar med ett omfattande material, inte minst finns här mängder med intervjuer med intressanta personer som på olika sätt format olika delar av de nya republikanerna.

Återkommande arbetar han med försök till kategorisering av olika former av konservatism och andra ideologiska rötter som dagens republikaner refererar till. Han gör också försök att skapa historiska förklaringskedjor som ska kunna skapa förståelse för varför det blir som det blir. Men varken typologiseringar eller förklaringskedjor blir riktigt tydligt uttalade. I stället svajar de betänkligt genom texten.

Så även om jag haft några timmars intressant läsning tycker jag inte att min förståelse för amerikansk höger är så mycket större efter denna bok.

Anders Kapp, 2012-11-21

Bokfakta

  • Martin Gelin
  • Den amerikanska högern : republikanernas revolution och USA:s framtid
  • Natur & Kultur, 2012
  • Svenska 464 s.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...