Mord och glada skratt på Falsterbonäset

Det är kul med nya författare, att lära känna nya berättare, och därför prioriterar jag gärna debutanter men också etablerade författare som jag inte läst tidigare. Nu är det dags för det senare. Sommarfesten är den åttonde delen serien Mord i Falsterbo som skrivs av Christina Olséni och Micke Hansen. De har skrivit en del annat också så det kändes verkligen som det var dags att läsa vad de skriver. Humordeckare kan vara en bra beskrivning av genren och det är verkligen riktigt underhållande läsning där vi får möta en samling udda och särpräglade karaktärer på resan genom en mordutredning med många halsbrytande kurvor på vägen. En klar bonus var en del igenkänning, har varit en hel del på vackra Falsterbonäset där handlingen utspelar sig.

I upptakten av berättelsen får vi träffa Egon Hjort som snart ska fylla nittio men håller sig i god form, bland annat med dagliga doser av Arne Tammers träningsprogram. Det är lördag 2 juli och just nu står han framför spegeln och beundrar sig själv; visst hade han varit tveksam men den nya skräddarsydda italienska kostymen i vitt sitter perfekt och han ser verkligen stilig ut. Vitt är påbjudet till den stora festen hos förmögne träningsentreprenören Hector Bondesson som han snart ska åka till. Tvåhundra gäster ska samlas i den stora, lyxiga villan vid stranden och på listan finns nästan bara kändisar, att Egon fått en inbjudan kan han bara tacka Hectors mamma Edith för.

Dagen till ära har han hyrt en limousin som ska ta honom och kärleken, grannen och särbon Elisabeth Ljung till festen, men det går inte som han tänkt sig. Elisabeth är sjuk, kan inte gå på festen, och när limousinen kommer visar den sig vara rosa vilket han inte alls föreställt sig. Men det krävs mer än så för att knäcka Egons goda humör så han tar med sig gode vännen Mårten Lind i stället.

Skanörspolisen Mårten behöver normalt sett inte ägna sig så mycket åt en nästan obefintlig brottslighet, i stället drar han in bra med pengar på diverse svarta byggjobb i området. Smolk i hans glädjebägare är att dalkullan Frugan lämnat honom för Åke, en konditor i Älvdalen. ”Konditorjäveln hade säker förfört Frugan med allehanda bakverk och småkakor.” Hans ex och hennes nya man kommer och hälsar på i denna berättelse vilket ger upphov till ett antal underhållande scener. På festen träffar han överraskande sin vuxna dotter Anna som jobbar extra där som servitris och inte minst träffar han Hectors amerikanska exfru Nancy, de två ägnar en hel del tid åt varandra.

När Egon så småningom hittar fram till ett mycket elegant badrum finner han en död ung kvinna halvsittande i badkaret med en kniv intryckt i bröstkorgen. Det är festens värdinna, Hectors mycket yngre fästmö Denise, de två skulle gifta sig nästa vecka men så blir det uppenbarligen inte. Egon vill inte bli inblandad så han smiter ut genom badrumsfönstret, någon annan får hitta kroppen.

Larmet går, länspolismästare Billund ringer till Agatha Björk i Malmö och kommenderar henne till Falsterbo för att ta befälet över utredningen. Han får inte tag på Mårten Lind som inte svarar i sin telefon. Dessutom tycker han osannolikt illa om Mårten sedan han för många år sedan backat över honom. Agatha Björk är en paragrafryttare med sjuklig bacillskräck, hon och Mårten har arbetat tillsammans tidigare, och det ömsesidiga ogillandet är intensivt. Relationen mellan de två inbjuder till riktigt kul scener.

Det här kanske inte riktigt är min personliga tekopp men det hindrar inte att jag hade riktigt roligt på vägen genom hela läsningens många dråpliga scener, ända fram till en underbar upplösning a la Christie med alla berörda samlade i biblioteket hemma hos Bondessons. Det är lätt att förstå denna författarduos popularitet hos många; här finns en imponerande idérikedom, hög språklig förmåga och inte minst svårförglömligt underhållande karaktärsbyggen. Sommarfesten passar väldigt bra som sommarläsning för många.

Författarna

Christina Olséni, född 1968, är entreprenör och civilekonom med många år i internationella koncerner.

Mikael ”Micke” Hansen, född 1966, har under många år arbetat som artist, låtskrivare och manusförfattare till TV.

Författarna är ett par endast i professionell bemärkelse men bor bara några kilometer ifrån varandra i Höllviken / Ljunghusen på var sin sida av Falsterbokanalen som avskiljer Falsterbonäset från fastlandet och det är ute på näset, i Skanör och Falsterbo, som deras aktuella serie utspelar sig.

Författarduon debuterade 2015 med den humoristiska deckaren Badhytten, starten på serien Mord i Falsterbo, och nya Sommarfesten är den åttonde boken i den serien. De har även kommit ut med fyra böcker i serien Ester Karlsson med K samt startat ytterligare en serie med Deckardrottningen 2020. Dessutom har de hunnit med fyra delar i serien Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå som vänder sig till barn i lågstadieåldern. Inte förvånande skriver de numera på heltid.

Anders Kapp, 2022-07-18

Bokfakta

  • Titel: Sommarfesten.
  • Författare: Christina Olséni och Micke Hansen.
  • Utgivningsdag: 2022-05-24.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 367.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...