Grand final på Öland

En kvintett blev det av Johanna Mos framgångsrika serie Ölandsbrotten; i nya Brottsjön får vi för femte och sista gången träffa återkommande huvudpersonen Hanna Duncker samt hennes vänner, kolleger och inte minst familjen till vilken seriens långa berättelse är kopplad. I starten av denna sista del är Hanna föräldraledig med sin lilla dotter Hedvig. Hennes man Isak har semester och den här onsdagen har den lilla familjen gjort en utflykt till stranden nedanför Andby borg på östra Öland. Efter så mycket trassel i livet är Hanna lycklig, älskar hur livet nu gestaltat sig, ser fram emot deras bröllop på lördag nästa vecka. Men snart kommer ett telefonsamtal som förmörkar tillvaron, som väcker gamla skuggor till liv igen. Det finns väldigt mycket att applådera i denna serie och författaren håller fanan högt även i den sista delen. Nu ska det bli riktigt spännande att få reda på vilket som blir nästa projekt i Johanna Mos författarskap.

I upptakten är det onsdag 21 juli 2021 och handlingen avslutas en dryg vecka senare, lördag 31 juli. Utöver den kronologiska nutidshandlingen så finns återkommande kapitel med rubriken Den sista dagen som handlar om en persons sista dag i livet. Alla fem delarna är strukturellt lika varandra även om berättelsens nutid rört sig från 2019 till 2021 genom serien.

Samtidigt som Hanna med familj leker på stranden är det möte i polishuset i Kalmar. Där finns Hannas närmaste kollega Erik Lindgren och Daniel Lilja. Dessutom Gertrud Nylander som är deras chef sedan ett knappt år och inte alls lika omtyckt som sin företrädare, numera pensionerade Ove Hultmark. Carina Hansson har semester och Amer vabbar den här dagen. Erik och Daniel skickas ut på ett uppdrag till Ossby på sydöstra Öland där en man hittats död i vattnet Det är just Ove Hultmark, uppenbart mördad. När Erik ringer till Hanna och berättar vad som hänt avbryter hon föräldraledigheten direkt. Isak förstår, han vet hur mycket Ove betytt för Hanna, inte bara som chef utan också som mentor och nära vän.

Den här seriens långa berättelse handlar mycket om Hannas egen historia. Hennes mamma dog när hon var tolv och pappan gick sönder, blev alkoholiserad. I slutet av hennes gymnasietid mördades Ester Jensen; hennes pappa greps och dömdes för mordet, familjen Duncker var hatad, Hanna bröt kontakten med alla, flydde från Öland direkt efter studenten till Stockholm där hon stannade i sexton år, blev en skicklig kriminalpolis. Hennes drygt ett år äldre bror Kristoffer flydde ännu längre, hamnade i London där han fortfarande bor. Syskonen stod varandra mycket nära under uppväxten, men tappade kontakten nästan helt efter katastrofen.

När pappan avtjänat sitt långa straff var han en bruten man, först efter det att han supit ihjäl sig återvände Hanna till Öland som kriminalare vid Kalmarpolisen, ägnade sig en del åt att gräva i det gamla mordfallet. Numera står det klart att pappan inte var skyldig, Axel Sandsten och Sven-Otto Jensen sitter i nu i fängelse för mordet men det innebär inte att händelserna då inte fortfarande har konsekvenser i nutid. Axels halvbror, Markus Bergman, har utsatt Hanna för flera mordförsök och är försvunnen. Axels pappa, Kaj Sandsten, är också fylld av hat mot Hanna, han har anlitat en privatdetektiv som ska ta fram underlag för en ny rättegång som ska fria sonen. Och Hanna känner fortfarande en del osäkerhet när det gäller exakt hur hennes bror Kristoffer var inblandad i mordet.

Det visar sig snart att Ove i hemlighet ägnat en hel del av sitt år som pensionär åt ett omfattande utredningsarbete med kopplingar till det gamla fallet och kanske är det där som förklaringarna till hans död kan finnas?

Det blir många överraskande turer på vägen fram till en lösning av fallet och det bröllop som avslutar denna serie.

Seriens övergripande tema handlar om hur svåra händelser, trauman, för länge sedan, kan drabba många människor i form av skam, skuld och sorg inifrån och/eller hot, misstänksamhet och fördomar utifrån under mycket lång tid. Författaren hanterar detta tema med stor skicklighet som verkligen berör oss läsare. Till detta får vi spännande intriger, fantastiska miljöer, starka och levande karaktärer samt en riktigt välskriven text. Det ska bli spännande att få följa nästa steg i detta framgångsrika författarskap.

Författaren

Johanna Mo är född 1976 och är uppvuxen i Kalmar. Hon var ett bokslukande barn och ville bli författare redan i tioårsåldern. När det blev dags för universitetet flyttade hon till Stockholm och där bor hon fortfarande i dag med sin familj. Fram till Ölandsbrotten utspelar sig alla hennes böcker i Stockholmsmiljö. Hela hennes yrkesliv är fyllt av text och böcker. Utöver författarrollen har hon arbetat som redaktör, lektör, kritiker, översättare och korrekturläsare. Hon har varit redaktör på bokförlaget Modernista, arbetat med tidskrifter som Känguru, 00TAL, Ponton och Gaudeamus, skrivit kritik för Svenska Dagbladet och Norrköpings Tidningar och suttit i manusgruppen på Wahlström & Widstrand. Hon har utfört frilansuppdrag för många förlag och i flera år hade hon ett stående inslag i tidningen Skriva under vinjetten Lektören läser. Från och med 2020 är hon författare på heltid.

Hon debuterade 2007 med romanen Får i mig mer liv än jag är van vid och den följdes upp av Precis så illa är det 2010. Därefter gick hon över till spänningslitteraturen med en serie om Helena Mobacke:

 • Döden tänkte jag mig så, 2013
 • Vänd om och var stilla, 2014
 • Allting trasigt ska bli helt, 2015
 • Jag var tvungen att gå, 2019

Sedan kom Svarta änkan 2019 som är en fristående, mörk, psykologisk deckare.

Efter det återvände hon till uppväxtens miljöer med serien Ölandsbrotten som är såld till sjutton länder. Totalt har det nu blivit fem delar:

 • Nattsångaren, 2020
 • Skuggliljan, 2021
 • Mittlandet, 2022
 • Darrgräset, 2023
 • Brottsjön, 2024

Anders Kapp, 2024-06-19

Bokfakta

 • Titel: Brottsjön.
 • Författare: Johanna Mo.
 • Utgivningsdag: 2024-06-10.
 • Förlag: Romanus & Selling.
 • Antal sidor: 434.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...