Storartad underhållning

Dags att återvända till Säbyholm vid Mälaren där författaren Carin Hjulström bor liksom hennes fiktiva huvudperson Siri Ehrensvärd, en av landets mest hyllade skådespelerskor som de senaste åren drivit plantskolan Säbyholms gröna fingrar (tillika seriens namn) tillsammans med sin brorson Anton (den egentliga ägaren efter ett lyckosamt pokerparti). Seriens femte del heter Offer i frack och det är exakt vad Perry Malmberg är när hans kropp hittas flytande i Mälarens vatten … iklädd frack med en massa medaljer och ordnar på bröstet. Det visar sig vara många som har goda motiv att ta livet av denna framgångsrika företagare inom finansbranschen, som bott i slottsliknande Kvistabergs herrgård tillsammans med betydligt yngre hustrun Kajsa, men vem är det egentligen som gjort det? Det är fallet och gåtan i denna pusseldeckare, en text som också väver in ett antal olika biberättelser. Det blir en myllrande läsfärd genom rätt många sidor som erbjuder storartad underhållning.

I polisutredningen får vi främst följa lokalområdespoliserna Olle Magnusson och Rita Walther, nära kolleger som gräver fram många oväntade detaljer på vägen mot en dramatisk upplösning. Situationen kompliceras när de får en ny chef, Hansi Breimar, kriminell och av flera olika anledningar Olles värsta fiende inom polisväsendet.

Så ett antal biberättelser:

Romansen mellan Siri och Olle utvecklas och nu blir de plötsligt sambo sedan huset som Siri och Anton bott i brinner ner under dramatiska omständigheter.

I den förra boken gav sig Anton iväg till berget Kilimanjaro i Tanzania tillsammans med flickvännen och halvkusinen Cecilia för att försöka ta reda på vad som hände hans föräldrar, Siris bror Svante och hans fru Charlotta; de försvann där för tjugo år sedan och ingen vet vad som hände. De hittade Charlottas grav och Svante vid liv, svårt märkt av lång fångenskap och tortyr, med en ny familj. Nu ska Svante, för första gången sedan dess, hälsa på i Sverige och både Siri och Anton är förväntansfulla och nervösa.

Henrietta var mamma till Siri och hennes lillebror Svante och hon arbetade i många år som husfru på Wenngarns och senare Thoresta slott där barnen växte upp. Hon hade ett långvarigt kärleksförhållande med slottsherren Ludwig Posse-Lagercrantz som är deras pappa (vilket avslöjades mycket senare). När han dog kastade hans änka omedelbart ut Henrietta och barnen. Det är nu deras fullkomligt odrägliga halvsyster Viveca Lagercrantz (Cecilias mamma) som tillsammans med sin man Carl-Henric äger Thoresta slott där de också bor. Viveca är livrädd för att Svante och Siri ska ta upp arvsfrågorna, för att få det som de har rätt till, vilket blir en riktigt rolig biberättelse.

Relationen mellan Anton och Cecilia är i kris, hon är trött på hans oförmåga att bete sig som vuxen trots att han snart fyller trettio och sparkar ut honom. Anton blir ledsen men kanske finns det någon annan som vill ha honom?

Den unga pojken Billy Lewin har ett trassligt liv och riskerar att bli värvad in i gängkriminalitet. Billys viktigaste vän i livet just nu är hästen Galant som är gammal och sjuk. Hästen måste avlivas vilket gör Billy förtvivlad. Anton gör vad han kan för att hjälpa pojken.

Siri funderar på att återvända till scenen, får ett intressant erbjudande av sin mångårige älskare, Dramatenchefen Egil Borg, och dessutom skriver hon på en egen pjäs som hon gärna skulle vilja regissera.

En farlig mördare, Henryk Ursut, har rymt från högsäkerhetsanstalten Saltvik i Härnösand och det finns tecken på att han gömmer sig i trakterna kring Säbyholm.

Byoriginalet Tokiga Titti, egentligen Anna-Brita Nilsdotter, må verka rätt knäpp ibland men har koll på det mesta som händer i området.

Och så har vi naturligtvis katten Sot-Lisas öden och äventyr …

Det finns mycket mer, vi har att göra med en fantasirik och generös författare, vilket skulle kunna bli rörigt men det blir det inte alls; det här är mycket underhållande, en perfekt sommarläsning där du kan tillbringa tid tillsammans med speciella karaktärer i en underbar miljö.

Författaren

Carin Hjulström är född 1963 i Göteborg där hon också bott i merparten av sitt liv. Utöver författare även journalist, manusförfattare och programledare. Hon har lett många tv-program och skriver regelbundet i olika tidningar. Hösten 2009 debuterade hon med Finns inte på kartan, första delen i en serie med Frida Fors som huvudperson. Det blev fem böcker i den serien och hon har även skrivit en hel del annat.

Hösten 2016 bestämde hon sig för att flytta till Stockholmsområdet men hon ville varken bo centralt i innerstaden eller i någon förort. Hon hittade sin idyll i Säbyholm och under en tid fortsatte hon att skriva böcker som utspelar sig i Göteborg. Men för att lära känna folk i byn gick hon med i studiecirkeln Säbyholms gröna fingrar och det gav inspiration till den nya serien som nu alltså hunnit fram till del fem (samt en längre julnovell, När snön faller vit, som släpptes som ljudbok hösten 2022).

Anders Kapp, 2024-06-13

Bokfakta

  • Titel: Offer i frack.
  • Författare: Carin Hjulström.
  • Utgivningsdag: 2024-06-07.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 517.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...