Originell spänning i klassisk förvecklingskomedi

På teater och i film är den en klassiker, förvecklingskomedin eller förväxlingskomedin, men klart originell inom spänningslitteraturen så Johan Eriksson har i sin skönlitterära debut Tjuv och polis gjort något beundransvärt intressant. Som välkänd brottmålsadvokat sedan länge leker han initierat på sin egen hemmaplan: rättsväsendet vs kriminaliteten. Det blir fantastiskt roligt utan att röra sig mot feelgood-hållet dit de flesta går som använder humor i spänningstexter; jag har svårt att komma på något som riktigt liknar den här boken, den är faktiskt originell. Berättelsen börjar i november 2020 och slutar med epilogen ett år senare. Under den perioden avslutades högst verkliga Operation Trojan Shield, en internationell polisinsats under ledning av FBI som inleddes 2018, i vars kärna fanns den krypterade meddelandeappen Anom som användes av många kriminella nätverk runt om i världen och som polisen hela tiden kunde avlyssna. Denna verklighet är en av de komponenter som författaren kreativt använder i sin fiktion.

Värdetransportrånen har gått ur tiden så Niklas Andersson har sadlat om till en annan nisch. Även om jag har svårt att förstå det så finns det faktiskt gott om människor som kan lägga ner astronomiska summor på exklusiva armbandsur, klockor som dessutom är relativt enkla att sälja vidare, och det är just dessa personer som är hans nya målgrupp. I bokens inledning har han fått tips om David Palm som ska ha en Rolex Daytona av Paul Newman-modell, värd omkring en miljon. Som vanligt gör Niklas sitt jobb ordentligt, kartlägger David och hans rutiner noga under ett par veckor; det handlar om en framgångsrik finansman i trettiofemårsåldern som bor i en mycket elegant våning på Östermalmsgatan och som har mycket regelbundna vanor vilket gör allt enklare.

En dag när David kommer hem väntar Niklas på honom, maskerad till oigenkännlighet. ”Det är förmodligen den värsta dagen i David Palms liv. Men en bra dag på jobbet för Niklas Andersson, yrkesrånare.”

Ida Svensson är polis, skicklig utredare på Grova brott i Stockholm, har gjort snabb karriär, är fortfarande ung, har hamnat precis där hon ville efter den trista uppväxten i sin frikyrkliga familj i Jönköping, men i privatlivet går det inte så bra. Pojkvännen Janne visade sig vara otrogen med hennes bästa vän Nina och separationen blev jobbig på fler olika sätt. Hon mår inte så bra, har fått tinnitus, har börjat få panikattacker och tränar hårt för att må bättre, har också fått hjälp från företagshälsovården med en del medicin. Ekonomin är också ett problem; hon fick behålla lägenheten i Alvik efter separationen men den är egentligen alldeles för dyr för henne.

Sandra Teodoro är kammaråklagare och väldigt bra på sitt jobb. Men många jobbtimmar i veckan sliter på äktenskapet, när hon sent kom hem till Anders häromdagen hade hon helt glömt bort att det var deras bröllopsdag. Ett stort och utdraget mordmål under hösten har tagit hårt på henne. Hon är inte på bra humör inför första mötet med de poliser som arbetar med ett nytt spaningsärende som hon fått på sin lott. Det hela handlar om någon som under den senaste tiden rånat flera personer på extremt dyra klockor. Förfarandet är likartat så man är rätt säker på att det är samma person. Mötet drar ut på tiden, det är sent, och när poliserna vill att hon ska ansöka om hemlig telefonavlyssning utan att kunna presentera ett vettigt underlag sjunker humöret ytterligare. Hon säger nej.

Torsten Blom var en gång i tiden en stor stjärnadvokat, fick de största målen, tjänade mycket pengar, men åren har gått och likaså hans status i branschen; de dyrbara vanorna finns kvar men inte matchande inkomster. Han har hunnit bli sextiofem, har svårt att engagera sig i de mål han ändå får, längtar till Wasahof eller Operakällaren för något gott att äta och ännu mycket mer att dricka. Visst älskar han sin fru Karin men inser att han ligger långt ner på hennes prioriteringslista, han vet inte hur han ska kunna fortsätta att finansiera deras liv på samma nivå längre. Han hade lovat henne en fin Italienresa i sextioårspresent och snart fyller hon sextiotre. Ett möte med revisorn Gunnar Amundsson visar att situationen är mycket värre än han kunnat föreställa sig. Torsten behöver två miljoner för att räta upp firmans ekonomiska situation, han har inga möjligheter att gå i pension.

Niklas, Ida, Sandra och Torsten har de mest framträdande rollerna i denna berättelse som i huvudsak också snyggt roterar mellan deras olika berättarperspektiv.

Sandra har nya möten med poliserna i spaningsärendet. De undersöker en kriminell grupp som består av ledaren Adnan Khallili, Michael Storm, Paul Lind och Niklas Andersson, de har tidigare åkt dit för grova värdetransportrån som de gjorde tillsammans. Nu verkar det ha uppstått en konflikt mellan Niklas och de tre andra och i samband med utredningen har de fått tips om att Niklas möjligen skulle kunna vara klockrånaren. Sandra går med på husrannsakan hos alla fyra, fortfarande går hon inte med på telefonavlyssning, rannsakan genomförs också, resultatlöst, hos tre av dem, men Niklas verkar vara försvunnen. De ska gå vidare med ett tips som säger att Niklas ska träffa en kontakt på Brillo samma kväll.

Niklas checkar in på Grand Hôtel under namnet Anders Rossi vilket är en ny identitet som han har lagt ner en hel del resurser på att bygga upp; det är i det namnet som han ska emigrera till San Remo när han dragit in tillräckligt med pengar från klockrånen. På kvällen ska han träffa Nenne för att lösa en del praktiska frågor, han är en av de få han fortfarande litar på. De ska ses på Brillo.

Idas tjejkompisar har övertygat henne om att de ska gå ut tillsammans, de vill hjälpa Ida ut ur hennes dysterhet, de ska träffas klockan sju på Brillo. Ida får också kul tillsammans med Ulrika, Malin och Carro, men när de ska gå hem har hon inte alls lust att avsluta kvällen. Hon träffar en snygg kille med en tjusig klocka. Han visar sig heta Anders, de kommer överens om att inte prata jobb, de pratar om allt möjligt annat, har riktigt trevligt. Det blir alldeles för många glas vin som inte samsas så väl med hennes medicinering. På vägen därifrån mår hon riktigt dåligt, Anders hjälper henne och hon somnar på hans hotellrum.

När polisen stormar in på natten ligger de två i samma säng, Niklas har precis hunnit gömma ett damur, en diamantprydd Rolex Oyster Perpetual i en unik version, i Idas örngott och den andra dyrgripen i sina egna kalsonger (övrigt stöldgods har han gömt på ett annat ställe). Polisen hittar damuret men den förmögenhet som finns i Niklas kalsonger klarar sig genom visitationen. Bägge grips och anhålls av åklagaren Sandra. ”Klockrånaren gripen tillsammans med kvinnlig polis på Grand Hôtel” är en av många tidningsrubriker nästa dag.

Ida släpps ganska snart men under utredningen ”förvisas” hon till ett tillfälligt jobb hos polisen i Jönköping. Niklas döms så småningom till fängelse. Torsten är Niklas advokat och i försöken att hjälpa honom, inte minst för att komma ur det dödshot som finns från Adnan och hans kumpaner, passerar han både etiska och juridiska gränser; kanske finns här också pengar som kan rädda honom själv ur hans knipa.

Sandra flyttar över till Särskilda åklagarkammaren som främst arbetar med brott inom hela rättskedjan, och befordras till chefsåklagare. Så småningom hamnar hon mitt i den internationella Anomaffären, den krypterade telefonapplikation som användes av många kriminella nätverk runt om i världen men som egentligen hanterades av FBI. Flödet av information är enormt, men samtidigt måste allt hållas hemligt annars skulle allt spricka. Chattarna visar bland annat att den svenska polisen har en mullvad som förser kriminella nätverk med vital information. De har inte fått fram vem det är, men personen tycks vara verksam vid polisen i Jönköping.

Det är snart midsommar när Anom-informationen ska släppas lös vilket är samtidigt som Adans frist löper ut, senast då måste Niklas ha betalat en miljon annars är dödshotet mot honom och hans familj uppenbart.

Det som följer är en underbar cirkus där alla lurar alla, hemligheter och bedrägliga lögner snurrar runt och de olika förloppen går in i varandra. På uppdrag av Sandra försöker Ida i Jönköping luska ut vem mullvaden kan vara samtidigt som alla fokuserar på utredningen av en skjutning som bland annat drabbat en äldre kvinnlig polis. Torsten sjunker allt djupare ner i alla turer för att få fram pengar som kan rädda Niklas liv och som kan fixa hans egen ekonomi. Niklas vässar planer för hur han ändå ska kunna få det liv han tycker han är värd och finner helt oväntade vägar.

Det är riktigt välskrivet med många oväntade turer ända fram till och med epilogen i oktober 2021. Jag vet inte om jag någonsin haft så roligt under läsningen av en spänningsroman, stort tack för det går till denna imponerande debutant!

Författaren

Johan Eriksson är försvarsadvokat specialiserad på brottmål och har varit försvarare i olika uppmärksammade mål. Han undervisar i straffprocessrätt vid Stockholms universitet och arbetar med utbildning av advokater samt har anlitats som expert i statliga utredningar. 2020 gav han ut I rättvisans tjänst, en självbiografisk skildring av åren som försvarsadvokat. Tjuv och polis är hans skönlitterära debut.

Anders Kapp, 2023-10-03

Bokfakta

  • Titel: Tjuv och polis.
  • Författare: Johan Eriksson.
  • Utgivningsdag: 2023-09-29.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 349.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...