Underhållande agentcirkus

Hans Carstensen är en väldigt produktiv kulturell mångsysslare, debuterade inom spänning för vuxna 2021 och har redan hunnit med två böcker i serien Biblioteksmysterierna, tre delar i Hökenserien och dessutom starten på en helt ny serie, även om det sist nämnda inträffar först i morgon. Jag återkommer till det då men just nu ägnar jag en stund åt Hökens avkomma, tredje delen i serien med den oefterhärmliga Daphne ”Daffy” Söderlund i huvudrollen, landets bästa hemliga agent som efter att ha blivit bränd under ett uppdrag i anslutning till OS i Seoul 1988 under drygt trettio år levt som förskolläraren Anna Nilsson i Gävle med sin man Peter och de nu vuxna barnen Manne och Hedvig. Efter de våldsamma händelserna i de två första böckerna är även den identiteten bränd; hon är trött när vi först träffar henne i den nya boken, ”påsarna under ögonen hade utvecklats till hängmattor”, ser mycket äldre ut än sina femtionio år tycker hon själv när hon ser sig själv i spegeln på hotellrummet där hon tillfälligt gömt sig under namnet Lorika Horn efter en attack mot radhuset i Gävle. Hon vet inte vem hon kan lita på längre, det finns uppenbarligen en mullvad högt upp i den svenska underrättelsetjänsten. Det blir händelserikt underhållande för oss läsare.

Daffys man Peter har lämnat henne för sin nya kärlek Monica som är något helt annat än vad hon utger sig för att vara. Men det tror inte Peter på när hon berättar det för honom. Peter tror att deras dotter Hedvig snart ska börja på ett riktigt fint jobb inom H&M i London, vilket inte alls är sant. Hon är i stället på väg att följa sin mammas exempel, på väg att också bli hemlig agent. Det berättar Daffy inte för Peter.

Daffy tillhör en liten mycket hemlig grupp inom säkerhetspolisen som kallas för Campingen. Utöver hennes kolleger sedan länge, som Benno och Nabbe, finns där nu också dottern Hedvig. Hon träffar dem och får instruktioner för vad hon ska göra, instruktioner som hon inte alls följer. Anledningen till att hon en gång i tiden blev polis och sedan agent var att hon ville lösa mordet på sin då sextonåriga lillasyster Sylvie 1978. Men hon har också en annan lillasyster, Olivia, som bara var tio när de senast träffades, och som hon nu tar kontakt med igen trots att det är något hon absolut inte får göra, hon är officiellt död sedan många år tillbaka. Olivia och hennes familj får viktiga roller i den här berättelsen.

Hon träffar också en granne i Gävle, Freddie, som erbjuder henne att följa med på en resa till Jokkmokk, han vill gärna ha sällskap. Hon tackar nej men får sedan reda på att Peter, Monica, Manne och hans flickvän följt med norrut. Hon blir mycket orolig för vad Monica har för planer, vad som kan hända hennes familj.

Den stora fienden i hennes liv är familjen Lammer, de har länge styrt ett stort internationellt kriminellt nätverk som bland annat dominerar den internationella vapenhandeln. En gång i tiden lyckades Daffy sätta dit Tony Lammer som senare dog i fängelset. Det gjorde henne innerligt hatad av familjen, inte minst Tonys son Håkan som spelat den stora skurkrollen i tidigare delar i serien, det är honom de kallar Höken. Han dog i förra boken men nu visar DNA-analys från attacken på Daffys radhus i Gävle att Håkans son Antoine, Hökens avkomma, varit där. Han är nitton år men som har en ovanlig sjukdom vilken innebär att han stannat i växten, han ser ut mycket yngre ut.

Och det blir värre. Ingen, inte ens hennes kolleger, tror på Daffys misstankar mot Monica; de tolkar det bara som svartsjuka. Slutligen har de ändå gjort en DNA-analys på några av Monicas tillhörigheter. Det visar sig att hon egentligen heter Martina Paramo, hennes familj var under en tid grannar med familjen Lammer på Mallorca, hennes pappa var Lammers revisor Johnny Raimerhed, en man som Daffy dödat. Analysen visar också att Johnny inte var hennes biologiska pappa, det var Tony, så Monica / Martina är Håkan Lammers halvsyskon.

Det blir ännu värre. Det visar sig också att en annan av Monica / Martinas identiteter är den fruktade yrkesmördaren Klauefinger. Daffy åker omedelbart mot Jokkmokk.

Det blir en skruvad cirkus med de mest osannolika vändningar hela vägen mot en upplösning som bland annat tyder på att det kommer fler böcker i serien. Håkan Carstensen har med denna serie etablerat en egen nisch, en förening av agentthrillern och förvecklingskomedin som är fantastiskt underhållande.

Författaren

Hans Carstensen är född 1958, bosatt i Gävle, är en mångsysslare som utöver lärarjobbet vunnit nationella priser som dramatiker, komiker och spokenwordpoet. Han var med i ett av landets första punkband, Butter Utter. År 2007 grundade han ståuppklubben GASTA i Gävle och har turnerat med ståuppshowen Tänk Punk sedan 2016. Han driver Romanskrivarlinjen och på Youtube driver han Canal Carstensen där han delar med sig av kreativa tips för blivande och aktiva författare. Han har drivit flera olika poddar; aktiv just nu är Taktikpodden som han startade 2019 tillsammans med Josef Carstensen och John Wall. Tidigare har Hans Carstensen gett ut bland annat ungdomsromanen Poker Mongo. 2021 dubbeldebuterade han inom spänning för vuxna; dels med serien Biblioteksmysterierna där redan två delar är ute: Den osynlige mördaren och Den försvunna mamman (kommer ut enbart som ljud), dels med Under hökens vingar, första delen i Hökenserien, som följts upp av ytterligare två delar. Tillsammans med Hans-Olov Öberg startar han med Mördarnas mördare också en ny serie.

Anders Kapp, 2023-10-23

Bokfakta

  • Titel: Hökens avkomma.
  • Författare: Hans Carstensen.
  • Utgivningsdag: 2023-10-02.
  • Förlag: Southside Stories.
  • Antal sidor: 367.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...