Två spännande vårblommor i mars

Det finns mycket spännande bland vårens bokutgivning! Läste nyss en förteckning och slogs av två svenska författare som ligger riktigt högt på prioriteringslistan för mig i vår.

Tom Malmquist prosadebuterade 2015 med självbiografiska och fantastiska I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. ”Mitt bland blod, bajs, kräks, död och tårar finns kärleken på riktigt” skrev jag bland annat då och var riktigt, riktigt imponerad. 22 mars kommer han tillbaka med en ny bok, All den luft som omger oss, som verkar närma sig spänningsgenren. Ett gammalt ouppklarat mord finns i alla fall i centrum av handlingen. Det kopplas till berättarjagets uppväxt i Huddinge och händelser 1991. Med tanke på att författaren själv då var 13 år och bosatt i Huddinge kan man nog gissa på att han fortsätter med självbiografisk bas för berättelsen. Viktiga teman är främlingskap, ensamhet och förgänglighet. Given läsning för mig i mars!

Eva-Marie Liffner Foto Daniel Pedersen

En av dagens allra bästa svenska författare enligt min mening är Eva-Marie Liffner. Jag var helt tagen av hennes Lacrimosa från 2011 och det är en skam att hon inte fick Augustpriset för det året. Lacrimosa är en helt fantastisk lek med Carl Jonas Love Almqvists Drottningens juvelsmycke från 1834 och den mystiska androgyna karaktären Tintomara. Lika tagen blev jag av hennes Blåst från 2016 (inte ens nominerad till Augustpriset det året, också det en skandal). Det är också en litterär lek, nu kring syskonen Brontë på 1800-talet. Jag var så överväldigad att jag inte ens recenserat den på riktigt, men det finns lite text om den via länkar nedan. 2 mars kommer hennes nya Vem kan segla ut. Även nu en historisk utgångspunkt, här i form av Fred Chapman, dåtidens store skeppsbyggare och hans namn känner de flesta av oss igen i fullriggaren af Chapman ett av Stockholms mest kända landmärken, numera vandrarhem. Om jag ska vara ärlig så bryr jag mig inte så mycket om temat; står det Eva-Marie Liffner på omslaget så läser jag.

Två bra tips som kan förgylla mars 2019 för oss! (Passa gärna på att läsa litet om deras tidigare böcker via länkarna.)

Anders Kapp, 2019-01-09

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...