David Lagercrantz

David Lagercrantz är född 1962 i Solna som yngsta barnet i en syskonskara om fem. Han är en journalist och författare som bland annat skrivit böckerna Jag är Zlatan Ibrahimović och tre delar av Millenniumserien, som fått många priser, sålts i mycket stora upplagor och översatts till många språk. Efter gymnasiet på Kungsholmen läste han enstaka universitetskurser i filosofi och religionshistoria för att sedan ta en examen på Journalisthögskolan i Göteborg. Han startade sin journalistkarriär som kriminalreporter på Sundsvalls Tidning, gick vidare till Kvällsposten för att sedan bli reporter på Expressen i Stockholm. Där bevakade han den tidens större kriminalfall, bland annat trippelmordet i Åmsele. Han skrev även en artikelserie om moderna hjältar som den bergsbestigande äventyraren Göran Kropp, den internationellt framgångsrike uppfinnaren Håkan Lans och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović. Allt detta ämnen som senare utvecklades till böcker.

1997 debuterade Lagercrantz som författare med boken Göran Kropp 8000 plus om äventyraren Göran Kropp. Tre år senare publicerades hans biografi över uppfinnaren Håkan Lans, Ett svenskt geni, som 2006 gavs ut i en utvidgad utgåva och som var underlag för SVT-dokumentären Patent 986 som sändes 2013. Efter flera andra böcker var det 2009 dags för ett annat geni, den engelske matematikern och kryptoanalytikern Alan Turing, vars liv Lagercrantz skrev om i romanen Syndafall i Wilmslow, ett internationellt genombrott, boken gavs ut i arton länder.

Ett ännu större publikt genombrott kom med boken Jag är Zlatan Ibrahimović som är baserad på mer än hundra timmars samtal med fotbollsstjärnan. Boken kom ut i november 2011, såldes direkt i stora upplagor, översattes till fler än trettio språk och nominerades till fina priser.

Våren 2004 antog Norstedts Stieg Larssons manus för utgivning av det som skulle bli Millenniumserien. Den var planerad att bli en serie på tio delar. Larsson dog i november samma år och hade då skrivit färdigt tre delar, var en bra bit på väg med den fjärde delen. De tre färdiga delarna gavs ut 2005-2007 med en enorm internationell succé, såldes i sextio miljoner exemplar i femtiotalet länder.

I december 2013 meddelade förlaget att serien skulle få en fortsättning och att David Lagercrantz skulle skriva nya delar. Det som inte dödar oss släpptes samtidigt i närmare trettio länder 27 augusti 2015, slog internationella försäljningsrekord, hamnade på många topplistor och hyllades av många kritiker. Detsamma gäller för de följande två delarna Mannen som sökte sin skugga, 2017, och Hon som måste dö, 2019. (Då sades serien vara slut men så blev det inte, den sjunde delen heter Havsörnens skrik, är skriven av Karin Smirnoff och kom ut i november 2022.)

Efter sina tre delar i Millenniumserien gick Lagercrantz vidare med ett nytt projekt, en serie om professor Hans Rekke och polisen Micaela Vargas planerad i fem delar, en parafras inspirerad av Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes där den första delen, Obscuritas, kom ut i november 2021 och den andra, Memoria, i juni 2023.

Lagercrantz är medlem i styrelsen för Svenska PEN och stöttar Pen International som kämpar för förföljda författare över hela världen. Han donerade omkring en miljon av sin intäkt från Det som inte dödar oss till Läsrörelsen som arbetar med läsfrämjande för främst barn och ungdomar, där han är hedersmedlem tillsammans med bland andra författarna Astrid Lindgren och Lennart Hellsing. Han stödjer även Grävfonden, en stiftelse för journalisters fortbildning i undersökande journalistik.

Han bor med sin familj i centrala Stockholm.

Utgivna böcker

 • 1997 Göran Kropp 8000 plus
 • 1998 Änglarna i Åmsele
 • 2000 Ett svenskt geni (om Håkan Lans, ny utvidgad version 2006)
 • 2001 Stjärnfall (roman)
 • 2002 Där gräset aldrig växer mer (roman)
 • 2003 Underbarnets gåta (roman)
 • 2005 Himmel över Everest (roman)
 • 2009 Syndafall i Wilmslow (roman)
 • 2011 Jag är Zlatan Ibrahimović (med Zlatan Ibrahimović)
 • 2015 Det som inte dödar oss (Millennium 4)
 • 2017 Mannen som sökte sin skugga (Millennium 5)
 • 2019 Hon som måste dö (Millennium 6)
 • 2021 Obscuritas (Rekke och Vargas 1)
 • 2023 Memoria (Rekke och Vargas 1)

Anders Kapp, 2023-06-29

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...