Gamla synder slår tillbaka

Makabra mord, till synes utan samband, och de långsiktigt förödande konsekvenserna när barn och unga behandlas illa är vad som finns i centrum av denna berättelse. Kyrkan av Caroline Engvall kom ut i går och här får vi för fjärde gången möta Ulrika Stenhammar, utredare och tillförordnad chef vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, nu alltmer höggravid, och hennes sambo Lovisa Ling, högprofilerad journalist på Dagbladet som just nu tappat orken och plågas av gamla minnen.

29 maj 1975 invigdes behandlingshemmet Kyrkan med pompa och ståt av socialminister Sven Aspling och därmed inleddes ett uppmärksammat och framgångsrikt arbete med hebefiler, alltså vuxna som är sexuellt attraherade av ungdomar i tidiga tonår. Hemmet fick stöd från många håll, men lades ner redan i november 1982 och då kretsade en hel del rykten om att allt kanske inte stod rätt till med verksamheten. Men byggnaden blev kvar och den familj som startat verksamheten drev senare familjehem för utsatta barn där.

I juni 2008 möter Lovisa sin första stora kärlek Cornelia som har Kyrkan som sitt familjehem efter en trasslig uppväxt. Tillsammans med deras kompis William fixar de en sommarfest i ett litet torp på Kyrkans mark, en fest som slutar illa, katastrofalt illa.

I tidig gryning i oktober 2019 är vännerna och pensionärerna Tore och Lennart ute och fågelskådar vid Riddarfjärden i Stockholm. Under en fikapaus ser de något konstigt på Västerbron och med hjälp av kikaren ser de att det är ett par armar och ett par ben som hänger från bron.

Detta är några av ingredienserna som denna berättelse bygger på. Ulrika längtar efter föräldraledighet men får i stället ta tag i utredningen av flera makabra mord där polisen inte kan finna något samband mellan offren. Lovisa dras successivt in i fallet och finner skrämmande kopplingar till sin egen historia.

Här finns en väl genomtänkt berättarteknik där olika tidsperspektiv kompletteras med olika personers perspektiv i nutid vilket bygger en väl fungerande dramaturgi där spänningen stadigt eskalerar på vägen mot en dramatisk upplösning. Det finns också en bra balans mellan skildringarna av karaktärernas privata liv och det fall som är kärnan i berättelsen.

Caroline Engvall har stort engagemang och hög kunskap när det barn och unga inom sexhandeln. Hon har också en alldeles speciell förmåga att levandegöra utsatta unga skönlitterärt vilket hon visar tydligt i denna text. Utöver seriens huvudpersoner växer Cornelia och William fram som riktigt intressanta och trovärdiga karaktärer. Jag har lite svårare för karaktären Signe som inte känns riktigt begriplig. Sammantaget är Kyrkan ändå en riktigt bra spänningsroman som fångade mig mer än den förra boken i serien.

Anders Kapp, 2020-04-22

Bokfakta

  • Titel: Kyrkan.
  • Författare: Caroline Engvall.
  • Utgivningsdag: 2020-04-21.
  • Förlag: Southside Stories.
  • Antal sidor: 325.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...