En riktigt obehaglig lek med dockor

Efter att ha läst Caroline Engvalls nya bok Dockleken tror jag ingen kan möta porslinsdockor utan att känna ett starkt obehag, en symbol för seriemord, en symbol som har en alldeles särskild betydelse.

Caroline Engvall har under många år engagerat sig starkt i frågor om barns utsatthet genom uppmärksammade böcker i ämnet och på många andra sätt. De senaste åren har hon också använt detta engagemang skönlitterärt i serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling där Dockleken är tredje delen.

TV-kändisen och relationsexperten Amelia Ekdahl är sen från jobbet och när hon parkerar bilen på villauppfarten i Gamla Enskede hinner hon bara ana vad som hänger i äppelträdet innan ett vasst föremål träffar henne i magen. Innan hon blir medvetslös möts hennes ögon av en porslinsdocka med långa, mörka ögonfransar, rosiga kinder och klarblå ögon.

Snart dyker ännu en porslinsdocka upp på ytterligare en brottsplats. Det verkar inte finnas något samband mellan offren, men det måste det väl finnas?

Kriminalkommissarie Ulrika Stenhammar uppslukas av utredningen samtidigt som problemen i hennes relation med journalisten Lovisa Ling bara växer. Snart börjar också delar av utredningen komma allt närmare Ulrikas och Lovisas privatliv på ett obehagligt sätt.

Det finns mycket positivt att säga om Dockleken, men ändå fastnar jag inte riktigt. Tror det beror på två saker.

Det ena handlar om språket; det är habilt, välskrivet, lättläst men jag saknar ändå någonting extra. Jag älskar verkligen text som får saker att födas i mitt huvud, när människor, händelser och känslor verkligen lever i mig som läsare. Men här händer det inte riktigt, här blir det mer en text som ska förklara för mig vilka människorna är, vad de känner och så vidare än en text som i sin form och i sitt innehåll låter just det uppstå hos läsaren. Det är först då en text kan bli magisk, bli något mer än de bokstäver som annars bara ligger kvar på boksidorna.

Det andra är själva intrigen som är dramatisk men inte speciellt överraskande, ganska tidigt står det rätt klart vad det handlar om och hur detta ska sluta.

Till stora delar vägs det upp av Caroline Engvalls stora engagemang och enorma kunskap om de kärnfrågor hon utgår från, barns utsatthet och de dramatiska konsekvenserna över långa tider som kan uppstå när vi inte klarar av att skydda barnen, när barn far riktigt illa. Och samhällsengagemang som drivkraft i spännaningslitteratur är något som jag värderar riktigt högt.

Caroline Engvall

Caroline Engvall är född den 12 april 1978 och numera bosatt i Enskede med sin man och kompanjon, fotografen Johan Almblad. Redan som 15-åring började hon skriva i Elfsborgs Läns Allehanda i Vänersborg och har varit reporter, redaktionschef och senare chefredaktör på tidningen FRIDA. Sedan 2003 är hon frilansande skribent och redaktör för några av Sveriges största magasin, bland andra Metro, Kupé, Vi Föräldrar och Aftonbladet.

Hon debuterade som författare 2008 med boken 14 år till salu som blev en riktig storsäljare. Den handlar om en vanlig småstadstjej vid namn Tessan som efter en våldtäkt börjar sälja sex för att få bekräftelse och dämpa sin svåra ångest. Sedan dess har hon utkommit med flera uppmärksammade böcker som belyser ungas utsatthet och hon ägnar stora delar av sin tid åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga.

Caroline blev Årets modiga Mama 2011 och driver också den ideella föreningen Inte till salu som vidareutbildar professionella som möter utsatta unga som använder sex som självskadebeteende. 2018 tilldelades Caroline Elise Lindqvist-priset för sitt arbete med att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp och människohandel.

2017 debuterade hon skönlitterärt med boken Ärren vi bär, den första delen i serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling som hittills följts av ytterligare två delar.

Utgivna böcker

 • Dockleken, 2019-04-25, Stenhammar och Ling 3
 • Judasvaggan, 2018-04-12, Stenhammar och Ling 2
 • Ärren vi bär, 2017-05-18, Stenhammar och Ling 1
 • Virtuell våldtäkt, 2015-04-08
 • Skuggbarn, 2013-08-14
 • Skamfläck, 2011-06-20
 • Tatuering : handbok för nybörjare och inspiration för redan gaddade (tillsammans med Hans-Olov Öberg och Johan Almblad), 2009
 • 14 år till salu: en sann svensk historia. 2008-08-15

Anders Kapp, 2019-05-08

Bokfakta

 • Titel: Dockleken.
 • Författare: Caroline Engvall.
 • Utgivningsdag: 2019-04-25.
 • Förlag: Southside Stories.
 • Antal sidor: 375.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *