Stark debut, men inte i topptrion

Dags för ytterligare svenska spänningsdebutanter, denna gång i form av duon Benny Haag och Lennart Karlsson som debuterat med Det som inte syns, en polisroman i Stockholmsmiljö, första delen i den planerade serien Stockholm nu. Den ena av författarna har en drygt trettioårig egen polisbakgrund och det framgår tydligt i berättelsen som i många delar är mycket realistisk och som även innehåller en berörande medkänsla med olika människor som far illa i vårt samhälle, här inte minst de ensamkommande pojkar från Afghanistan som kom till Sverige 2015-16. Det är riktigt bra läsning, en beundransvärd debut även om kanske en del av de koncept som används är en smula slitna.

Det är också dags att avslöja vilka som tagit plats bland årets tre bästa svenska spänningsdebutanter, efter det första halvåret, som på sätt och vis är överraskande. (Karlsson&Haag kvalar inte riktigt in där i toppen, men långt borta är det inte.)

Berättelsens dramatiska prolog är lokaliserad till välkända Yasuragi på Hasseludden i Nacka men det är inte någon spa-behandling som berättelsens besökare är ute efter, hela stället är abonnerat denna kväll. Statssekreteraren är stressad när hans två livvakter följer honom till rum 226. Därinne väntar en ung prostituerad invandrarpojke, det är första gången för Rashid, han är rädd. Det går helt överstyr och när livvakterna för bort sin omtöcknade chef säger en av dem: ”städare kommer hit om en kvart … du har inte varit här”. Samtidigt försöker Rashids vän Zarin stoppa blodet som rinner från hans hals och hjälpa honom bort från byggnaden. Klassiskt grepp alltså, samhällstoppar som beter sig riktigt svinaktigt är frekventa inom spänningslitteraturen och det fungerar för det mesta.

Vi hoppar några år tillbaka i tiden och får träffa Zarin Kadri i februari 2012, dagen innan han ska fylla tolv år. Han är uppklädd med vackra kläder och bjällror, han är en danspojke, en av de bästa, och nu ska han uppträda inför viktiga män, de blir extatiska, de älskar honom. Senare kommer han att hamna i ledarens säng. Det är inte första gången för honom, han vet vad som väntar. Det är en scen med stark verklighetsbakgrund, bland alla vidriga saker vi läser om från Afghanistan sägs sällan något om det frekventa sexuella utnyttjandet av unga pojkar. Zarin blir en av de ensamkommande flyktingar som kommer till Sverige i början av 2016. Han är ambitiös, han ska bli bäst på svenska, men han hittar inga möjligheter att försörja sig. Annat än på prostitution.

Kommissarie Gerhard Andersson har varit polis i snart trettio år men det är få som vet att han heter just det. Redan som barn i Norsjö fastnade han för filmen I lagens namn när pappa biografvaktmästaren visade den på Folkets Hus, han älskade Sven Wollter, kunde alla hans repliker utantill och ända sedan dess går han under namnet Wollter. Han är nu knarkspanare och när vi först träffar honom i juli 2016 är han vid Sergels Torg och kollar läget.

Vi får också träffa hans jämnåriga kollega Jonas Bergström, ingen säger något annat än bara Bergström, som just återvänt till Stockholm efter att ha jobbat tio år i Örebro. Wollter och Bergström lär vara de karaktärer som vi ska få träffa återkommande i den planerade serien Stockholm nu, de har bägge runt tio år kvar till pension, kolleger och vänner.

En morgon, på slutet av ett arbetspass, åker de runt och kollar en del kända adresser. På Vetegatan på Södermalm, nära Ringvägen, ser de en pågående försäljning, de griper köparen som skickas iväg med ditkallade kolleger, och följer med säljaren Juha Lavonius, känd sedan länge, upp till hans lägenhet. De tar med sig hans dator och mobil och när de senare går igenom innehållet hittar häpnadsväckande information, detaljerade listor med transaktioner, massor av namn, även högt uppsatta män i samhället, även poliser. Det är denna heta information som står i centrum för berättelsen. Wollter och Bergström märker snart att ärendet tystas ner från högsta ort. De bestämmer sig för att tillsammans med åklagaren Dorte Jacobsen börja bedriva egna spaningar vid sidan om. Det handlar inte bara om narkotika utan även om afghanska pojkar som utnyttjas på ett helt omänskligt sätt.

Trion drabbas av stort motstånd från många håll, övermakten är stor, det utvecklas till en historia a la David mot Goliat och det fungerar ju alltid, vi älskar alla underdogs och vi älskar att se jättar falla.

Det framgår tydligt att en av författarna har lång egen poliserfarenhet. Dels i form av det nästan obligatoriska klagandet på polisorganisationen men framför allt i form av starkt medkännande möten med människor som far illa.

Det är en riktigt bra debut, välskrivet och berörande, min enda invändning är att grundkonceptet för berättelsen är mycket välanvänt.

Följ gärna författarnas YouTube-kanal, den är riktigt kul (länk nedan).

Bästa debutanterna hittills i år

Samuel Åhman

Liksom de senaste åren väller det ut mängder av svenska spänningsdebutanter i år, inget nytt i det. Det som däremot känns nytt (har inte belagt det med statistik) är att det efter år med en tydlig dominans av kvinnliga författare nu plötsligt finns en hel del manliga debutanter, Karlsson&Haag är långt ifrån ensamma. Faktum är att de för mig tre bästa debutanterna hittills i år samtliga är män och det har jag inte varit med om tidigare. De är:

  1. Linnés arvinge av Samuel Åhman.
  2. Den som överlever av Victor Pavic Lundberg.
  3. Underström av Magnus Abrahamsson.

Följ gärna länkarna för att läsa mer om böckerna. Karlsson&Haag tar sig inte riktigt in i toppen, men långt borta är det inte.

Författarna

Benny Haag är skådespelare, författare, föreläsare och KBT-terapeut. Han har medverkat i filmer och teaterföreställningar. Han har givit ut flera fackböcker tidigare.

Lennart Karlsson arbetar som poliskommissarie och är med sin trettioåriga erfarenhet en av landets främsta narkotikapoliser.

Det som inte syns är deras skönlitterära debut, första delen i serien Stockholm nu.

Anders Kapp, 2022-07-14

Bokfakta

  • Titel: Det som inte syns.
  • Författare: Benny Haag och Lennart Karlsson.
  • Utgivningsdag: 2022-03-22.
  • Förlag: Ordfront.
  • Antal sidor: 303.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...