Spirituell spiritism!

Efter en fackbok om konsumenträttigheter, Rätt åt dig 2012, debuterade Åsa Avdic skönlitterärt med Isola 2016, en framtidsdystopi och psykologisk thriller som jag inte läste. Men det gjorde många andra, det var en framgångsrik debut, boken såldes till elva andra länder och hyllades av många recensenter. Den utspelar sig i Sverige 2037 men i sin nya bok, Ett liv till, som jag med förtjusning läst, går hon i stället tillbaka i tiden och rör sig dessutom västerut; vi hamnar i USA för drygt hundra år sedan och där får vi möta forskaren och spiritisten Thomas Bradford samt hans assistent Ruth Doran som kämpar med att försöka hitta och verifiera metoder för att få kontakt med andra sidan, den som kanske finns bortom döden. Det är historiskt verkliga personer men det här är ingen tråkig biografi, det är sprudlande, extremt välskriven och underhållande skönlitteratur, författaren tar sig tack och lov stora friheter med den historiska bakgrunden, det som möjligen är gemensamt med debuten är en del thrillerinslag men det är också en kärlekshistoria och en kvinnohistoria; Ruth Doran påminner en smula om Elizabeth Zott i Bonnie Garmus sensationella debut Lektioner i kemi från förra året, alltså mycket intelligenta och välutbildade kvinnor i en tid och i ett sammanhang när det inte alls uppskattades.

Det är Ruth som äger bokens berättarperspektiv och vi rör oss fram och tillbaka i tiden. Första sidan är en dagboksanteckning från femte februari 2021 där Ruth saknar någon, vi förstår snart att det handlar om Thomas Bradford; han har inte varit borta länge, bara fem timmar, men hon undrar ändå varför hon inte hört något av honom. Boken avslutas med en dagboksanteckning påföljande dag, sent på kvällen den sjätte februari där hon bland annat skriver ”Var är du min älskling? Var är du?”

1903 är Ruth Starkwether en av extremt få unga kvinnor på universitetet. Hon har en briljant hjärna, hennes far sa det många gånger, men inte alltid med förtjusning: ”Vad ska vi göra med denna briljanta hjärna som hamnat i fel kärl, en kvinnokropp som jäser som en bulldeg?” Till slut gick han ändå med på att betala för hennes universitetsstudier, trots att han knappt har råd, och Ruth älskar tillvaron på matematiska institutionen även om det knappt är någon som pratar med henne. Fadern hade bett en bekant, Frederick Doran, att hålla ett öga på henne efter flytten till universitetsstaden och det blir en söndagsrutin att de äter lunch på hans klubb, ”mr Doran beställer alltid mat åt henne utan att fråga vad hon vill ha”.

Så småningom sinar pappans kassa, han har inte längre råd att finansiera hennes studier, och samtidigt frågar änklingen mr Doran pappan om han får gifta sig med dottern, saken är avgjord när han friar till henne. Ruth är knappast förtjust över att tvingas lämna studierna och få en mycket äldre man. ”Han är inte stilig, men inte direkt motbjudande heller. Kroppen är kort och tung, en kaross av kött och potatis. Hårfästet har antagligen börjat vika för länge sedan, nu sitter håret som en krans runt hans kala hjässa med några få strån ovanpå, bakåtkammade. Näsan stor och bred och ögonen trötta men vänliga.”

Ruth har inget val, hon blir mrs Doran och lämnar universitet. Han är inte rik men inte heller fattig, skildringen av hennes rätt torftiga liv som småborgerlig hemmafru är mycket underhållande.

1919 är Ruth änka med tre barn när hon en tisdag läser en annons i tidningen. Det är professor Thomas Bradford som söker en assistent till ett spiritistiskt forskningsprojekt. Han har förväntat sig en yngre man, kanske en doktorand med äventyrligt sinnelag, kanske en tjugo år yngre kopia av sig själv; inte en kvinna, en jämnårig änka. Men han blir förvånad, hon är uppenbarligen helt uppdaterad med de senaste rönen inom avancerad matematik och fysik, hon blir anställd på det universitet som hon tvingades lämna för länge sedan.

Ruth älskar sitt nya liv; även om hon kanske inte tror på spiritism så får hon äntligen användning för sin briljanta hjärna i konstruktioner av olika typer av utrustning för de experiment de två ska göra i laboratoriet. Hon blir också himlastormande förälskad i Thomas Bradford, denna stora och karismatiska man som alltid syns i en folksamling. Det finns också något charmerande valpigt över honom. ”Han påminner om en grand danois som försöker hoppa upp i ett knä, fast det inte finns plats nog.”

Det är deras tid tillsammans i laboratoriet fram tills det hela tar slut i början av 2021 som är berättelsens kärna; en period fylld av underbara scener skildrade på ett fantastiskt språk. På vägen skriver författaren också in många särpräglade karaktärer som det är ett nöje att få möta.

För ett experiment köper Thomas in fem mycket stora växter som de namnger och som han ofta pysslar med, ofta pratar med. ”Ibland när bara Ruth är i laboratoriet och Thomas kommer in genom ytterdörren tycker hon att blommorna reagerar på hans röst, vänder sig mot honom, sträcker sig, som katter. Fast hon vet inte riktigt säkert om det är blommorna som reagerar så på Thomas närvaro eller om det bara är hon själv.”

Jag vet inte riktigt hur den här boken bör kategoriseras, men det har ingen större betydelse, viktigare är att det är en originell berättelse och underbar läsning!

Författaren

Åsa Avdic, född 1974, är journalist och programledare, bland annat för Morgonstudion i SVT, och författare. Hon var tidigare värd för konsumentprogrammet Plus och kopplat till det kom hon 2012 ut med en bok om konsumenträttighetsfrågor, Rätt åt dig. Hon debuterade skönlitterärt med Isola 2016, en framtidsdystopi och psykologisk thriller. Hennes fascination för såväl spökhistorier som kärlekshistorier går hela vägen tillbaka till barndomen. Ett liv till är hennes andra roman.

Anders Kapp, 2023-08-18

Bokfakta

  • Titel: Ett liv till.
  • Författare: Åsa Avdic.
  • Utgivningsdag: 2023-08-18.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 267.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...