Jyllandsspänning i mästarklass

Att verkligen bli sedd, att bli bekräftad som någon särskild, speciell, betydelsefull, är kanske det mest generella som gör oss lyckliga. Det är något som naturligtvis främst kan uppstå i personliga möten, men det finns också andra vägar. En variant upplevde jag tidigare i somras när jag i London lyssnade på de helt oemotståndliga gubbarna i Stiff Little Fingers (punkband från Belfast som startade 1977) vars paroll som präglar det de gör är ”Everyone is Someone”. En helt annan variant mötte jag i läsningen av Sara Blædels bok Elins död som just kommit ut i svensk översättning. Hon är en stor dansk spänningsstjärna med tjugotalet böcker utgivna, där tolv av dem ingår i serien med polisen Louise Rick och journalisten Camilla Lind i huvudrollerna. Jag har absolut inte läst alla; den förra jag läste, Flickan under trädet, hade jag en del invändningar emot, men tyckte mycket bättre om den nya. Det beror till stora delar på att hon här visar en förmåga att lyfta fram mig, läsaren, som viktig, som betydelsefull. Jag får upprepade gånger ta täten i händelseutvecklingen, förstå saker innan berättelsens karaktärer gör det, och det känns bra, jag blir läslycklig. Delvis är det naturligtvis en teknik som hon i mästarklassen kan behärska, men den bärs också av en attityd, en insiktsfylld vilja, som är berömvärd.

De nära vännerna Louise Rick och Camilla Lind har bägge det rätt trassligt i sina privatliv. Louise hade verkligen något speciellt på gång med särpräglade kollegan Eik; de två, tillsammans med hennes fosterson Jonas och Eiks dotter Stephanie var på väg mot en familjebildning men det sprack för ett par böcker sedan. Nu hamnar hon ibland i säng med rättsläkaren Flemming och även om det är bra så kommer det knappast att bli något mer seriöst. Och när Eik får en stor roll i hennes nya fall blir det inte helt bekvämt. Camilla har just lämnat sin välbeställda man Frederik trots att han är så perfekt; kanske älskar hon honom fortfarande, men det är för lite tuggmotstånd i relationen, hon vill ha något annat i livet, håller just på att flytta in i en egen lägenhet. Jonas har hunnit fylla arton och är god vän med Camillas son Markus, de är just på väg att flytta hemifrån, ska dela på en lägenhet som Markus kommit över.

Louise leder nu den mobila enheten P13, det finns tolv poliskretsar i Danmark och P13 är till för att rycka ut och hjälpa till när de andra hamnar i speciellt svåra fall. Nu är det polisen i Sønderjylland som kallat på hjälp, sjuttioåttaåriga Finn Krogh hade hittats död på ön Aarø i närheten av Haderslev. Han hade drunknat i vattenbrynet men någon olycka var det inte, mannen var fastspänd med buntband i en trädgårdsstol. Louise larmar de närmaste kollegerna Hans Jørgen Lange och Lisa Lindén, de får ta sig dit var för sig. Louise missar precis färjan som går över till ön en gång i timmen, hon ser Lange vinka från akterdäck, Lindén får hon ingen direktkontakt med.

Camilla sliter ensam med alla flyttkartonger på eftermiddagen när det ringer i härdigt på porttelefonen. Det är två poliser som kommer med sorgliga nyheter; de berättar att Birgit Fagerholt Lind, hennes mamma som hon pratade med senast i morse, dött i en fallolycka vid sjön nedanför Kulturhuset i Skanderborg på Jylland där modern varit bosatt. Camilla är chockad, berättar vad som hänt för sonen Markus och tillsammans med honom åker hon direkt till Skanderborg. När hon börjar gå igenom mammans tillhörigheter får hon reda på något omskakande; tydligen hade mamman som mycket ung fått en dotter som adopterades bort direkt efter förlossningen, hon har alltså kanske en äldre halvsyster någonstans som hon aldrig hört talas om.

Det går trögt för Louise och hennes team, Finn Krogh hade varit en omtyckt man på ön, det är svårt att se några motiv. Han levde ensam sedan hans fru Jytte nyligen dött på ett demensboende i närheten. Det finns en rätt sorglig historia i familjen; deras son Martin dog i en båtolycka för tio år sedan och deras dotter Jannie hade tagit livet av sig för ett par månader sedan efter eskalerande problem, bland annat med missbruk. Det finns också en del barnbarn som successivt växer in i denna historia.

Samtidigt som Camilla försöker ta reda på mer om sin mammas hemligheter fortsätter Louise och hennes kolleger att följa alla tänkbara spår. Det dyker upp en del kopplingar till båtolyckan då Martin Krogh dog; det visar sig vara en välkänd katastrof där elva barn och tre vuxna miste livet. Martin var båtens kapten som i efterhand anklagades för att genom ovarsamhet ha orsakat en explosiv brand på båten (just den delen har författaren delvis baserat på en verklig katastrof).

Utredningen växer samtidigt som tempot i berättelsen ökar. Inte helt oväntat kommer Camillas och Louises sökande efter svar så småningom att flyta samman. Finn Krogh är långt ifrån den enda som mördas. Det dröjer drygt en tredjedel in i boken innan titelns Elin dyker upp i handlingen.

Här finns en del för genren rätt välanvända komponenter, men de hanteras ovanligt skickligt av författaren. Det är fantastiskt välskrivet och Jessica Halléns översättning fungerar mycket bra. Här finns en riktigt intelligent intrig och det blir verkligt spännande fram till den dramatiska upplösningen. Och framför allt finns här den inledningsvis nämnda förmågan att verkligen inkludera läsaren i berättelsen. Bra jobbat!

Författaren

Sara Blædel, född 1964, är en av Danmarks största spänningsförfattare; hennes böcker har sålts i mer än fem miljoner exemplar i närmare fyrtio länder och hon har fått oräkneliga priser. Men vägen till författarskapet var allt annat än självklar. Som dyslektiker var en skrivande karriär osannolik och hon kom in i branschen på en helt annan väg, som grafiker, och har bland annat arbetat som grafisk koordinator på förlaget Gyldendal. 1993 startade hon ett eget förlag för kriminallitteratur, Sara B, och från 1995 arbetade hon även som journalist, bland annat på TV som researcher och redaktionschef innan hon 2005 blev heltidsförfattare.

Hon debuterade som författare 2000 med Anne-Marie – dronning uden rige, en bok om den danska prinsessan Anne-Marie (ej översatt). Hon har också skrivit en del annat, men genombrottet kom 2004 med Grønt støv (Pulver på svenska 2006) som fick den danska kriminalakademins debutantpris och som sålde stort. Det var den första boken om polisen Louise Rick och hennes väninna journalisten Camilla Lind och under de tio åren 2004-2014 kom hon ut med nio böcker i den serien. Därefter tog hon en paus för att 2016-2018 komma ut med trilogin om Ilke. 2019 återvände hon till den förra serien med Pigen under træet (Flickan under trädet på svenska) och i november 2022 kom seriens tolvte del, Elins død, som nu finns ute i svensk översättning med titeln Elins död. 2022 kom hon ut med något nytt på danska, kriminalromanen Opløst (Upplöst i svensk översättning) som hon skrev tillsammans med Mads Peder Nordbo. Uppföljaren Sår kom ut på danska tidigare i sommar.

Anders Kapp, 2023-08-17

Bokfakta

  • Titel: Elins död (Elins død, översättning Jessica Hallén).
  • Författare: Sara Blædel.
  • Utgivningsdag: 2023-08-16.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 395.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...