Snart kommer årets stora debut!

Använder du en digital almanacka eller en pappersversion? Det spelar ingen roll; ta fram den genast och leta dig fram till 3 maj. Där skriver du in: Lektioner i kemi. Det är faktiskt viktigt. Du får inte missa att den dagen kommer en riktigt underbar debutroman ut på svenska. Den ger dig inte bara lektioner i kemi, den är också en medicin för hjärtat som kommer att slå lite lyckligare när du väl fått lära känna Elizabeth Zott, hennes dotter Mad (Madeline) och alla andra. Boken kommer ut på originalspråket i april men har redan sålts till fler än 35 länder och Brie Larson spelar huvudrollen i den kommande TV-serien. Med stor sannolikhet är detta årets mest uppmärksammade debutroman internationellt och bakom den originella texten står sextiofyraåriga Bonnie Garmus, uppväxt i Kalifornien, länge verksam i Seattle men sedan 2017 bosatt i London. I huvudsak har hon genom livet arbetat som egen konsult med att skriva teknisk och naturvetenskaplig information. Det lär hon knappast göra mer.

Det finns inget enkelt sätt att beskriva den här boken; om den finns en genre som kan kallas feministisk hämndhumor så kanske den hör hemma där, men det är att göra det lite för enkelt – det är faktiskt något så ovanligt som en genuint originell berättelse.

Geografiskt utspelar sig handlingen i södra Kalifornien, i den fiktiva staden Commons, och tiden är sent 50-tal och tidigt 60-tal, den västerländska hemmafruerans höjdpunkt. Elizabeth Zott hade ingen enkel uppväxt; hennes pappa var en väckelsepredikant, en bedragare som till och med lyckades ta livet av ett antal människor vilket resulterade i ett mångårigt fängelsestraff och mamman rymde till Brasilien där hon, kanske, fortfarande lever. Hennes älskade storebror tog livet av sig på grund av föräldrarnas vidriga beteende. Hon var enormt naturvetenskapligt begåvad i en tid när det var något som flickor definitivt inte skulle syssla med. Merparten av sina kunskaper kommer från självstudier, bibliotek var viktiga platser för henne genom ungdomen. Hon tvingades avsluta sina doktorandstudier sedan hon våldtagits av sin handledare. Hon har alltså ingen doktorsexamen i kemi, men är ändå överlägsen alla de män som hon arbetar med på Hastings forskningsinstitut.

Inte riktigt alla, institutets stora stjärna heter Calvin Evans och det är hans forskningsresultat som är förklaringen till de stora anslag som finansierar institutet. Trots sin unga ålder har han flera gånger nämnts som sannolik Nobelpristagare i kemi. Också han har haft en svår uppväxt. Bägge föräldrarna dog i en bilolycka när han var liten, han hamnade hos en släkting som också dog ett år senare varpå han hamnade på en katolsk institution för pojkar där han misshandlades och utnyttjades sexuellt. Hans enda passion, utöver kemi, är rodd och det var bara tack vare ett roddstipendium som han kunde studera på Cambridge i England. Redan under studierna uppmärksammades hans extrema begåvning och efter examen hade han hur många attraktiva jobberbjudanden som helst runt om i världen, men valde ändå Hastings i Commons på grund av vädret och närheten till en bra roddklubb.

Dessa två excentriska och illa omtyckta människor finner varandra, blir ett par, lever lyckliga som sambos i en tid och på en plats där det är något som helt enkelt inte existerar. Elizabeth älskar verkligen Calvin men vill inte gifta sig, hon förstår inte varför hon skulle underordna sig en man och ge upp sitt eget namn för hans. Calvin dör i en tragisk olycka och på begravningen upptäcker hon att han givit henne en sista gåva: hon är gravid. Efter hans död förnedras hon ännu mer än tidigare på institutet, slutar, river ut köket hemma och bygger om det till laboratorium. Dottern Mad (Madeline) får en ovanlig uppväxt, lär sig läsa och mycket annat i tidig ålder, och mamma förfalskar hennes födelseattest så att hon verkar vara tillräckligt gammal för att få börja på Woody Elementary.

Efter dotterns konflikt med en annan av eleverna, Amanda Pine, söker Elizabeth upp Amandas (ensamstående) pappa Walter som är en rätt misslyckad underordnad producent på en liten lokal TV-station. Han ansvarar för stationens eftermiddagsprogram som riktar sig till hemmafruar. Det går dåligt och han letar desperat efter något nytt. Han kommer på att Elizabeth (som är mycket vacker) skulle kunna fungera som ledare för ett nytt matlagningsprogram. Det är naturligtvis inget Elizabeth är intresserad av, men hennes ekonomi är usel och den lön hon erbjuds är alltför lockande. Stationen tar fram sexiga klänningar åt henne och inreder ett gulligt kök där hon ska stå, vara vacker och läsa upp texter som Walter skriver åt henne.

Så blir det inte alls. Elizabeth tar tittarna på allvar och behandlar matlagning som det det är, kemi, ”ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid”. Hon säger också mycket annat som gör Walter livrädd och hans chef vansinnig av ilska. Men hennes dagliga direktsända program Middag klockan sex älskas av tittarna, sprids i allt fler kanaler, blir Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram och förvandlas till en sorts hemmafrurevolution.

Det här kan förefalla vara en spoiler, men det får vi tidigt veta på de första sidorna av boken som sedan rör sig fram och tillbaka i tiden i en text som är fylld av underbara scener. I en scen har Elizabeth sprungit iväg för att handla råvaror till middag och på vägen tillbaka är det en stor, smutsig och stinkande hund som följer efter henne. ”Vem är din nya vän?” frågar Calvin när han ser henne komma med hunden i släptåg. Men hon hör fel, tittar på klockan och svarar ”Halv sju”. Det får bli hundens namn och Halv sju blir en viktig karaktär i handlingen. Det är en mycket smart hund även om han fått sparken som militär bombsökarhund (rädd för höga ljud). Elizabeth bokför noga alla nya ord han lär sig och kommer så småningom upp i över tusen. Han får bland annat en viktig roll i Mads uppväxt, det är han som hämtar henne från förskolan på eftermiddagarna och han får också en egen berättarröst.

En hund värd att älska liksom hela denna text som dessutom är mycket väl översatt av Sofia Nordin Fischer. Missa den inte! Kolla igen att du skrivit in Lektioner i kemi 3 maj i almanackan.

Författaren

Bonnie Garmus är född i Kalifornien 1957 där hon också växte upp. Hon var tidigt intresserad av att skriva och studerade Engelsk litteratur på University of California i Santa Cruz. Efter examen arbetade som redaktör på ett förlag för vetenskaplig litteratur och senare var hon anställd för att skriva datorhandböcker. Efter en flytt till Seattle startade hon ett eget företag och har under lång tid konsultat med att skriva informationstexter inom teknik och naturvetenskap. Parallellt har hon också skrivit skönlitterärt och Lektioner i kemi är faktiskt hennes tredje bok, de två tidigare blev refuserade av förlagen. Idén till den nya boken föddes 2015 efter ett ovanligt uselt möte där hon var den enda kvinnan i rummet. Hon skrev färdigt boken i London dit hon och hennes man flyttade 2017. Under en kurs i kreativt skrivande träffade hon den litterära agenten Felicity Blunt som verkligen trodde på hennes manus. Lektioner i kemi fanns med på bokmässan i Frankfurt 2020 där rättigheterna såldes till fler än trettiofem länder, i många fall i stor konkurrens mellan olika förlag.

Anders Kapp, 2022-03-18

Bokfakta

  • Titel: Lektioner i kemi (Lessons in Chemistry, översättning Sofia Nordin Fischer).
  • Författare: Bonnie Garmus.
  • Utgivningsdag: 2022-05-03.
  • Förlag: Wahlström & Widstrand.
  • Antal sidor: 378.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...