Solvargen grinar falskt

Solvargen är titeln på Anna Breitholtz Monséns tredje del i Sandingeserien och visst har jag stött på uttrycket tidigare, men hade ingen koll alls på etymologin så det var bara att läsa på. Ordet är rätt gammalt men i de första beläggen från sextonhundratalet handlar det om något helt annat än det som avses nu; det finns i texter om germansk och nordisk mytologi och betecknar vargar som jagar solen för att äta upp den. Men SAOB har ett citat från 1753 där vi närmar oss: ”… grinade därwid wärre än en sol-warg …”. Ett citat från 1937 menar att det är ”skillnad på leende och amerikanskt solvargsgrin”. I sammanfattning beskrivs begreppet oftast som ett ansiktsuttryck där någon skrattar, eller oftare grinar, med förvridet ansikte, gapar stort och visar tänderna. Personen är dessutom ofta mycket solbränd, något som historiskt aldrig är något positivt. Det finns belagda positiva användningar där det betecknar ett strålande leende men de negativa dominerar stort och det är de senare som är aktuella i den här texten där det är Joey Wulf som är denna solvarg; han startade sin första anläggning i fiktiva Sandinge på senare delen av åttiotalet med gym, solarium och new age-orienterad butik, han har byggt ut det till en rätt framgångsrik internationell koncern, han har amerikanskt påbrå, är vältränad med solbränna året runt, en karismatisk hälsoguru, en narcissistisk mytoman och alltså en fantastiskt bra karaktär för den nya boken.

Texten inleds med en prolog där något obehagligt händer, en rätt vanlig lösning men med ett rätt ovanligt innehåll. Det är två anonyma personer, en man och en kvinna, som åkt till en stuga för att prata ut om sin relation. Hon tror att det är dags att han äntligen ska lämna sin fru, att det ska bli de två på riktigt, att de tillsammans ska ta hand om det nya liv som växer inom henne. Hon tror fel. Han spärrar in henne och lämnar huset, kvar har hon ett abortpiller och han lovar att komma tillbaka och släppa ut henne när hon tagit det.

Det kapitel som följer efter prologen fortsätter i anonymitet med en man i femtioårsåldern som kallar sig för Vindico i den högerextrema nätgrupp som har regelbundna videomöten. Det framgår att han är en person fylld av hat som sedan länge ägnat sig åt hämnd, att på olika sätt skada människor som gjort honom illa enligt hans speciella värderingar. Denna anonyma gärningsman har återkommande kapitel genom boken, också det en rätt vanlig lösning men väl genomförd.

Först därefter får vi träffa en person med namn och det är naturligtvis Lina Lantz, seriens huvudperson, tidigare framgångsrik kriminalinspektör och gruppchef i Stockholm, därefter livvakt i Norge, något som slutade i katastrof när en ung pojke som hon skulle skydda dog. Hon flydde till barndomens Sandinge och det hus med vidhängande kattpensionat som hon ärvt, ett kort besök för att sälja var det tänkt men hon blir kvar och driver kattpensionatet.

Hennes närmaste släkting är älskade morfar Eskil, tidigare polis, nittiotvå år men fortfarande oftast intellektuellt vital även om kroppen numera kräver en rullstol. Lina och Eskil träffas ofta och delar mycket speciella savantartade förmågor när det gäller mönster, detaljer, logik och matematik. Just nu har han bestämt sig för en längre tripp till Spanien och Lina oroar sig för om han verkligen klarar det. Dessutom kommer hon att sakna hans sällskap.

Vi får också omgående återse seriens tredje ledande karaktär, kriminalpolisen Madeleine Nordin som alltid kallas Madde, nära vän till Lina, och som just den här försommardagen längtar efter semestern som ligger tre veckor bort då hon ska åka till Japan för att äntligen få träffa sin älskade Jesper. Just nu har polisen nästan dagligen problem med högerextrema Svensk Framtid som blivit rätt stora i Sandinge och som hela tiden provocerar till bråk.

En ny karaktär som spelar en stor roll i den här boken heter Maria Stener som växte upp i Sandinge men mer eller mindre flydde till Stockholm. Hon har haft ett tufft liv, hennes man Anders visade sig vara både alkoholiserad och spelmissbrukare och när han till slut tog livet av sig lämnade han efter sig stora spelskulder hos rätt otrevliga långivare. Maria tvingade jobba dubbla pass som undersköterska för att hålla näsan över vattnet och dottern Tilde fick ofta klara sig själv. Först när hennes föräldrar dog kunde hon bli skuldfri genom att sälja deras hus och sitt eget förstahandskontrakt i Nacka. Hon ärvde också deras vinterbonade sommarhus i Sandinge och valde att flytta dit, kanske skulle det kunna bli någon sorts nystart för dem med en ny plats och en ordnad ekonomi; själv närmar hon sig femtio och Tilde är sexton.

Liksom i tidigare delar rör vi oss mellan två olika tidsplan, här 1989 och textens nutid. 1989 verkar vara populärt just nu, ungefär samtidigt som jag läste denna bok läste jag också Mattias Edvardssons kommande seriestart Gravglänta där hälften av handlingen äger rum detta år, också i Skåne. Jag förstår förtjusningen, att till exempel bli av med smarta mobiler och internets hegemoni över våra liv öppnar många möjligheter för en spänningsförfattare.

Både Maria och Tilde har egna berättarröster i egna kapitel. Det går ganska bra för Tilde, hon har redan fått en kompis, Agnes, och tjejerna tränar rätt mycket tillsammans. Det finns två gym, Friskis & Svettis och Crunch Gym och tjejerna väljer det senare som är mycket roligare, trots att det har artonårsgräns och att Tildes jobbiga och överbeskyddande mamma förbjudit henne att gå dit.

När vi träffar Maria som tonåring 1989 har hon svårt med självkänslan, tränar en hel del för att försöka få en kropp som hon kan vara nöjd med. Crunch Gym har nyligen öppnats av glamorösa paret Joey och Angela med tillhörande solarium och en butik som säljer kristaller och olika mystiska hälsopreparat. ”Angela var som en exotisk cocktail i en småstad där folk var vana vid mellanöl. Maria var inte ens mellanöl, snarare ett ljummet glas mellanmjölk i skolmatsalen.”

Som livvakt var Lina anställd av säkerhetsbolaget Curita i Norge och företaget har nu också startat verksamhet i Sverige. De försöker värva Lina och bjuder henne på en gratis informations- och träningshelg i Stockholm. Hon är tveksam men åker ändå. Där lyckas de också få henne att ta ett uppdrag trots att hon egentligen inte vill; det är bara tre veckor och hon får väldigt mycket betalt. Den person hon ska skydda är den förmögna svenskamerikanen Joey Wulf, ägare till en internationell gymkedja. Curita har fixat ett lämpligt hus för att skydda mannen men det går åt skogen så i stället hamnar de hemma hos henne i Sandinge. Förutom Joey har hon nu en kollega från Curita, tjugofemåriga stolpskottet Simon, boende i huset. Det blir en fullständig katastrof och en mycket underhållande läsning. Frågan är om det är Joey som behöver skyddas från omvärlden eller tvärtom?

I nutidshandlingen är det flera människor i Sandinge som råkar illa ut och en äldre kvinna hittas död i solariet, det är Tilde som finner henne. Så småningom börjar Madde och Lina ana någon sorts samband mellan händelserna, kanske också kopplingar till händelser långt tidigare på åttiotalet. Eskil bidrar på distans från Spanien med sina smarta analyser. Här och var tangeras gränser för trovärdigheten men det är ändå en klart läsvärd text hela vägen fram till en dramatisk upplösning.

Textens huvudtema handlar om den växande högerextremismen och speciellt den del av denna snabbt växande internationella farsot som handlar om militant abortmotstånd. Det är ett väldigt bra och viktigt tema som lämpar sig väl för spänningsgenren, det som händer i USA och många andra länder är riktigt vidrigt och det finns starka krafter som vill gå samma väg i Sverige, inte minst i många mindre skånska orter där högerextremismen är stark. Så långt allt väl men trots att frågorna ägnas stort utrymme med flera olika relevanta perspektiv så saknar jag tillräcklig analytisk skärpa som går att bygga in även om det här naturligtvis primärt är underhållande spänningslitteratur.

Det hindrar inte att detta är en mycket välskriven text med starka karaktärer och en smart intrig.

Författaren

Anna Breitholtz Monsén är född 1973 i Stockholm, uppväxt i Kramfors i Ångermanland, återvände till Stockholm för jobb som marknadsansvarig på olika tidningar och IT-bolag. Hon flyttade till Ängelholm i Skåne, tillsammans med sin man, tvillingsöner och katter, där de bor nära stranden. Flytten var del av ett förverkligande av en livsdröm; efter att ha läst hundratals deckare ville hon skriva en deckare som hon själv skulle uppskatta, med både humor och mörka undertoner. Gärna med egensinniga karaktärer som inte följer en utstakad väg. Det blev startskottet för Sandinge-serien om den avhoppade polisen Lina Lantz.

Hon debuterade framgångsrikt 2021 med Stranden, en bok som nominerades till Crimetimes debutantpris och som sålt mycket bra, särskilt som ljudbok, med en total upplaga på mer än 100 000. Rättigheterna till boken har också sålts till några andra länder. Seriens andra del, Slottet, kom ut i oktober 2022 och den tredje, Solvargen i juni 2024. Idag delar hon sin tid mellan författandet och deltidsjobb på en digital byrå.

Anders Kapp, 2024-06-24

Bokfakta

  • Titel: Solvargen.
  • Författare: Anna Breitholtz Monsén.
  • Utgivningsdag: 2024-06-17.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 407.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...