Slottets mörka hemligheter

I nya Slottet får vi återvända till fiktiva Sandinge på skånska västkusten, delvis inspirerad av Ängelholm där författaren Anna Breitholtz Monsén själv är bosatt, och som först såg dagens ljus i hennes framgångsrika debut Stranden från förra året. Vi får också återse Lina Lantz, tidigare framgångsrik polis i Stockholm och livvakt i Norge, som tar hand om sina trauman i det hus med vidhängande kattpensionat som hon ärvt, en intressant återvändare som tänkt sig ett kort besök för att sälja men blivit kvar. Hennes närmaste släkting är morfar Eskil, tidigare polis, nittiotvå år men fortfarande oftast intellektuellt vital även om kroppen numera kräver en rullstol. Lina och Eskil delar mycket speciella savantartade förmågor när det gäller mönster, detaljer och matematik. De är en mycket förtjusande duo som denna gång hamnar i ett fall där allt kretsar kring slottet Sindstaholm som funnits i ätten Syderhielms ägo i århundraden. I en svart sopsäck påträffas kvarlevorna av en okänd person på slottets mark och samtidigt anmäls slottets nuvarande ägarinna, åttioåriga Tyra Syderhielm, försvunnen. Det blir en vindlande berättelse med många spår, både roande och spännande, med en del bonus i form av intressant kvinnohistoria.

Precis som i debuten rör sig berättelsen i två tidsplan, här nutid och 1985, i bägge fallen i huvudsak under tiden innan jul. I de historiska kapitlen möter vi syskonen Carl och Caroline Syderhielm som är tillbaka på slottet efter en period på tio år då de bott i en frireligiös sekt i Småland med tyranniske fadern Johannes och nervklena mamma Elisabeth. Syskonen har det inte lätt, mobboffer i skolan och livrädda för Johannes bestraffningar, deras enda skydd är mormor Tyra, fortfarande smärt och vacker, samtidigt en stark matriark och slottsfru. Under julhelgen försvinner Johannes, han lämnar efter sig ett brev där han säger att han flyttar till en församling i USA, han står inte ut med det ogudaktiga levernet på slottet.

Under en av hans sista dagar innan pension träffade Eskil på Caroline som just angripits av två äldre plågoandar, Kevin och Benny (Kevin försvinner senare samma år). Han räddar henne och kör henne hem till slottet. Som tack bjöd Tyra inom honom och hans fru Lilly till en av de många fester som arrangerades på slottet. De blev goda vänner, inte minst Tyra och Lilly blev nära väninnor, var ofta på slottet, och Lina följde också med ibland när hon var barn. Nu är Linas mormor Lilly död, men Eskil och Tyra umgås fortfarande och han blir mycket upprörd när hon anmälts försvunnen. Han kräver att Lina ska hjälpa honom att leta reda på henne.

In i handlingen kommer den återkommande karaktären Madeleine, Madde kallad, polis i Sandinge som också blivit nära vän till Lina. Maddes chef, Göran Palm, har blivit kompis med nyanställda stolpskottet Petter Nyqvist, och de vill ta hand om utredningarna själva. Madde blir mer eller mindre utstött och ”privatspanarna” Lina och Eskil är naturligtvis än mer förhatliga. Ett problem för utredningen är att familjen Syderhielm har en lång tradition av att hantera alla frågor internt, utbölingar är inte välkomna, allra minst poliser. På slottets ägor bor också Bo och Bonnie, ett äldre par som arbetat för familjen Syderhielm i evigheter, i Bos fall sedan generationer, kan allt om alla familjens hemligheter men är obrottsligt lojala, kör bort alla främlingar. Direkt efter gymnasiet stack Caroline till London och gjorde karriär inom finansbranschen men nu är hon tillbaka igen. Carl blev kvar och har under senare år byggt upp destilleriet Sindsta Gin i ett annex, ett varumärke som börjar nå en del framgångar. Slottet bebos av en samling udda karaktärer och det enda gemensamma är fronten utåt, man pratar inte med främlingar, möjligen med Eskil som ändå varit vän till familjen sedan trettio år.

Låter det krångligt? Det blir mycket värre på vägen men det ingår i konceptet, det här är ett pussel och för att bli intressant måste ett pussel innehålla många bitar. Och författaren håller reda på alla bitarna på ett skickligt sätt som ger oss läsare en roande resa. Möjligen är Kevins historia något borttappad, det enda ouppklarade försvinnandet i trakten som någon känner till, men den historien kanske återkommer i någon senare bok.

Jag tror att alla som skriver har en del ord eller fenomen som hellre än andra dyker upp i texterna och det kan vara rätt kul att upptäcka dem. I Sandinge haglar det till exempel ovanligt frekvent; jag har ingen aning om varför men kanske har ljudet av en hagelstorm någon särskild betydelse för den här författaren. Annat överfrekvent handlar mer om en sorts diffusion eller virus i språkets successiva förändring; just nu finns till exempel en grasserande missuppfattning i både böcker och dagspress: tron att ”flertalet” är synonymt med ”många” eller ”flera” vilket också drabbat denna text som annars är mycket välskriven.

Jag tycker den här boken är snäppet bättre än debuten, inte minst miljön, ett slott med många hemligheter är väldigt lockande, och familjen Syderhielm, en ätt med minst lika många hemligheter i sin historia. Komplexiteten gör pusslet intressant och när de sista bitarna läggs förändras helhetsbilden i flera omgångar. Möjligen är de speciella förmågor som Lina och Eskil delar något underutnyttjade här, jämfört med den förra boken, men det hindrar inte att det här är riktigt underhållande läsning.

Författaren

Anna Breitholtz Monsén är född 1973 i Stockholm, uppväxt i Kramfors i Ångermanland, återvände till Stockholm för jobb som marknadsansvarig på olika tidningar och IT-bolag. Hon flyttade till Ängelholm i Skåne, tillsammans med sin man, tvillingsöner och katter, där de bor nära stranden. Flytten var del av ett förverkligande av en livsdröm; efter att ha läst hundratals deckare ville hon skriva en deckare som hon själv skulle uppskatta, med både humor och mörka undertoner. Gärna med egensinniga karaktärer som inte följer en utstakad väg. Det blev startskottet för Sandinge-serien om den avhoppade polisen Lina Lantz.

Hon debuterade framgångsrikt 2021 med Stranden, en bok som nominerades till Crimetimes debutantpris och som sålt mycket bra, särskilt som ljudbok, med en total upplaga på mer än 100 000. Rättigheterna till boken har också sålts till ett par andra länder. Seriens andra del, Slottet, kom ut i oktober 2022. Idag delar hon sin tid mellan författandet och deltidsjobb på en digital byrå.

Anders Kapp, 2022-10-27

Bokfakta

  • Titel: Slottet.
  • Författare: Anna Breitholtz Monsén.
  • Utgivningsdag: 2022-10-20.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 414.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...