Perfekt semesterläsning

Sprängört (Cicuta virosa) är som framgår av det latinska namnet en mycket giftig växt så redan titeln avslöjar något om hur någon kommer att dö. Så har det också varit med titlarna på de två tidigare delarna i Magnus Abrahamssons serie Mord på Norröra och nu får vi alltså återvända till den vackra skärgårdsö där merparten av Saltkråkan spelades in men där det händer betydligt hemskare saker än då. I upptakten får vi träffa två kriminella ungdomar, Galina och Linus, en svinkall vinterkväll ut på ön; där de värms av tanken på alla pengarna, sex miljoner är något helt annat än de småbrott de hittills försörjt sig på. De behöver bara döda två personer och sedan kan de hämta in prispengarna. Nu ligger ett av offren där i snön vi strandkanten och de ska bara transportera bort henne över isen. Men det går inte som de planerat … Jag gillar verkligen den här serien av flera goda skäl: dramaturgin, karaktärsbyggandet, miljöskildringarna och språket finns alla på en beundransvärt hög nivå. Perfekt semesterläsning.

Från inledningens vinterscen hoppar vi fram till september då vi återser polisinspektör Elsa Kahn, som utan att helt dominera är seriens huvudperson, en stark och intressant karaktär med ett trasigt liv. Hennes otrohet gjorde slut på äktenskapet och varken exet Jonas eller sönerna Albin och Otto ville veta av henne, var länge sjukskriven, självmedicinerade med mycket Mezcal och piller, hade ständiga självmordstankar. Sakta återvände hon till livet och har numera en del kontakter med sönerna. Hon är fortfarande deltidssjukskriven och när hon arbetar har hon en ganska fri roll som en sorts konsult åt utredarna på Grova brott. Hon vill inte vara i sin lägenhet i stan och definitivt inte i polishuset, hon håller sig till stugan på Norröra som en av mycket få helårsboende.

En av seriens långa berättelser handlar om ett antal kvinnomord på ön som anses vara polisiärt uppklarade med två olika gärningsmän, en förklaring som Elsa inte alls tror på. Den berättelsen tar flera steg i den nya boken.

En annan lång historia handlar om henne själv som egentligen inte alls heter Elsa Kahn, hon heter Linda Garreth, en djupt begravd hemlighet, en av mycket få som känner till det är hennes chef Eva Eriksson. För mycket länge sedan fick hon som då bara var tolv och hennes mamma Camilla nya identiteter för att skydda deras liv, de var hotade av ett av de första stora kriminella MC-gängen som utlovade stora prispengar till den som skulle kunna få tag på dem. Mamma Camilla lever fortfarande under namnet Åsa Lindgren men mor och dotter har genom alla år knappt haft någon kontakt. Nu verkar det som om någon är dem på spåren och de utlovade prispengarna är fortfarande aktuella. Den historien tar också flera steg i den nya boken.

En annan återkommande karaktär är polisen Sabina Blomdahl, några år yngre än Elsa. Bägge dessa kvinnor är egensinniga, ibland rejält obekväma på olika sätt och de rök ihop ordentligt i den första boken. Nu har de lärt sig fungera tillsammans, nästan blivit vänner.

Återkommer gör också åklagaren Matti Lark vars missbrukande fru Ylva numera är död så han lever ensam med döttrarna Astrid och Li. Matti och Elsa kom varandra rätt nära i den första boken, närmare än Elsa var riktigt bekväm med, men nu går han in i en annan relation som får konsekvenser. Döttrarna får också intressanta roller i handlingen, författaren är väldigt bra på att skriva fram barn och ungdomar.

Den här bokens korta berättelse startar när en av Elsas grannar på ön, Meylin Engberg Ryd, kommer och berättar att hennes svärfar Leif är försvunnen, hon och hennes man Daniel hade sökt överallt. Leif var drygt sextio, mycket framgångsrik entreprenör inom modebranschen. En hel del av berättelsen handlar om denna familj som också består av Daniels syster Nora och deras yngre halvbror Peter, normalt kallad Pio.

Elsa och Sabina arbetar med utredningen utan framgång och månaderna går. Det dröjer till försommaren nästa år innan hans kropp hittas.

Ytterligare ett fall dyker upp när två kanotister tar en paus på en liten helt öde ö mitt ute i havet och hittar en bil med släp mitt på
ön. Det luktar riktigt illa från de två kroppar som finns i bilen.

En av många intelligenta detaljer i serien är Norröras stöttepelare, advokaten Vigor Björsell, samfällighetsföreningens mångårige ordförande, vet allt om alla på ön, omtyckt av de flesta och håller sig i god form trots sin ålder med hjälp av långa promenader och kajakturer runt ön varje morgon. Vi läsare vet sedan länge att det bakom den mycket respektabla ytan döljer sig något helt annat, men det vet ingen av karaktärerna i serien. Det är ett kul grepp som fungerar riktigt bra.

Serier är olika när det gäller sambanden mellan de olika böckerna; i vissa fall är seriens böcker mycket fristående och i andra fall är sambanden rätt stora. Den här serien finns på den senare delen av den skalan och det kan inte vara enkelt för nya läsare som inte läst tidigare delar. Som jag sagt tidigare skulle den här serien må riktigt bra av inledande resuméer som hjälp.

Som framgått finns här många komponenter men det blir inte alls rörigt, författaren håller skickligt i alla trådar, dramaturgin ligger på en riktigt hög nivå, det märks att författaren har stor erfarenhet inom det området redan innan han började skriva skönlitterärt. Även karaktärsbyggandet och miljöskildringarna är beundransvärda. Alla tre böckerna på raken är ett semesterläsningstips, du kommer inte att bli besviken.

Författaren

Magnus Abrahamsson är född 1962 och bosatt i centrala Stockholm. Han har en omfattande erfarenhet inom främst film, TV och teater där han arbetat som manusförfattare, producent och även som skådespelare. Tidigare medlem i Pistolteatern där han spelade och skrev pjäser. Bland de produktioner han arbetat med för film och TV finns till exempel Sjätte dagen, Skilda världar, Medicinmannen, Helikopterrånet, Svenska Fall och Infiltratören. Tillsammans med Marit Danielsson etablerade han Skilsmässopodden och de två har även givit ut en bok på detta tema, Lyckligt skild, 2017. På samma tema har de två, förstärkta med Renée Lilliecreutz, skrivit ljudboksföljetongen Skilsmässobyrån (tio avsnitt). Tillsammans med Tomas Blom och Eva Callenbo Motsieloa har han även skrivit ljudboksföljetongen Livet X 3 (två säsonger med tio avsnitt vardera). Trots allt detta skrivande genom livet betecknades Underström som hans skönlitterära debut 2022, första delen i serien Mord på Norröra. Tvåan, Eldhav, kom förra sommaren och finns även trean, Sprängört, ute.

Anders Kapp, 2024-06-23

Bokfakta

  • Titel: Sprängört.
  • Författare: Magnus Abrahamsson.
  • Utgivningsdag: 2024-06-12.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 474.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...