Spännande resa i tid och rum

Jag prioriterar gärna nya författare, debutanter eller sådana som jag inte läst tidigare, det är så kul när man upptäcker nya bra skribenter. Men det är ju också riskfyllt och på den senaste tiden har jag inte haft någon framgång med guldvaskandet. Ibland kan även rätt dåliga texter innehålla något som ändå kan vara intressant att skriva om, men inte ens det har jag hittat så den trista högen med lästa men oomskrivna böcker växer. För att bryta trenden gjorde jag tvärt om och valde två väldigt erfarna författare av helt olika slag, skotska Val McDermid och franska Annie Ernaux, två äldre kvinnor som verkligen kan skriva, säkra kort. Helt osannolikt hittade jag dessutom något gemensamt, tankar kring vad som egentligen är brottsligt och frågan om lagstiftaren också kan vara kriminell? Återkommer till det när jag skriver om Ernaux. McDermids nya bok 1979 är starten på en ny serie och bland mycket annat gav mig läsningen en riktig nostalgikick. Författaren och jag är ungefär jämngamla och vi gjorde bägge entré som unga journalister i tidningsvärlden på det sena sjuttiotalet. Hon använder sina erfarenheter för att skapa navet för den nya boken, den fiktiva tabloiden Daily Clarion i Glasgow, och det visar sig finnas överraskande många likheter med den svenska tabloiden Aftonbladet där jag samtidigt befann mig.

Huvudpersonen i den nya serien heter Annie Burns som liksom författaren är uppväxt i Kirkcaldy, Fife, på den skotska östkusten. Inte släkt med sin namne, den skotska nationalskalden Robert Burns. Liksom författaren lämnade hon Skottland för universitetsutbildning i England, Cambridge för hennes del, Oxford för författaren. Både Annie och författaren gick efter universitet vidare till en yrkesutbildning i journalistik. Annies mål var att stanna i England och försöka ta sig till Fleet Street, centrum för de stora brittiska tidningarna i London. Så blev det inte, av olika skäl hamnade hon i stället på tabloiden Clarion i Glasgow, inte så långt från sin familj som bor kvar i Fife. Som ung kvinna och ny på tidningen kämpar hon hårt för att få vettiga uppdrag i en väldigt mansdominerad och tuff redaktionsmiljö.

När vi först träffar henne vintern 1979 är det kallare än på länge i Storbritannien och omfattande strejker lamslår landet. Hon har just firat det skotska nyåret med familjen och sitter på tåget på väg tillbaka mot Glasgow. På tåget träffar hon sin kollega Danny Sullivan, också han ung men har jobbat längre på redaktionen, varit där tre år men fortfarande nära botten i den hårda hierarkin. Hon tycker inte att han verkar vara lika sexistisk, rasistisk eller intolerant som de flesta män på redaktionen som ägnar det mesta av sin tid åt att supa, skrävla och sätta sig på andra i stället för att göra någon nytta.

De pratar med varandra när de avbryts av våldsamma skrik. Det är en höggravid kvinna som två veckor för tidigt är på väg in i en förlossning på tåget. Danny gör en fantastisk insats, hjälper kvinnan och allt går bra. Det här är en uppenbar nyhet, inte ett jättescoop, men en mirakelbebis på tåget borde komma högt i en tabloid som Clarion. Som man kan inte Danny ta huvudrollen i berättelsen, det skulle inte fungera, så han överlåter den rollen till Annie som dessutom är mycket bättre på att skriva. Det blir första gången som Annie får sin byline högt placerad, första gången hon på något sätt blir synlig på redaktionen.

Författaren gör ett fantastiskt jobb med att levandegöra både tid och plats med mängder av väl pålästa detaljer. Särskilt redaktionsmiljön fängslar mig av naturliga skäl. En yngre journalist från dagens medievärld skulle bli häpen om hen gjorde entré på en redaktion under denna tid. Först drabbas av den illaluktande dimman från alla kedjerökande människor. Sedan drabbas av ljudet från alla slamrande skrivmaskiner, Remington på Clarion och Halda på Aftonbladet. Sedan förundras över hur kolossalt många människor det finns i lokalerna, nästan bara män, de få kvinnorna har det inte lätt. Förändring är på väg, på Aftonbladet blev Annette Kullenberg under denna tid en viktig föregångare för kvinnors roll på redaktionerna. Så småningom förundras över hur få av alla dessa män som egentligen gjorde något vettigt; den starka cynismen, sexismen och den utbredda alkoholismen.

Annie och Danny fortsätter att hjälpa varandra. Först med en stor härva där rika skotska affärsmän hittat en väg för att smita undan skatt som Danny stött på och där de hjälps åt med ett omfattande grävande som leder fram till ett stort scoop. Sedan är det Annie som hittar delar av den skotska självständighetsrörelsen som, inspirerade av nordirländska IRA, vill gå i en våldsammare riktning för kampen mot den engelska övermakten. Det blir spännande resor, det blir också farligt för dem själva, det blir inte minst fängslande för oss läsare.

Ett starkt bitema handlar om homosexualitet som på denna tid både är brottsligt och socialt fullständigt stigmatiserat.

Fantastisk läsning av en författarstjärna som också blivit väl översatt till svenska av Sofi Rydell.

Författaren

Val McDermid är född 1955 i Kirkcaldy på den skotska östkusten. Hon antogs redan som sjuttonåring på St Hilda’s College, Oxford, en av de yngsta som någonsin antagits där, och den första som kom från en statlig skola i Skottland. Hon hade engelska som huvudämne och ville tidigt bli författare, men valde att utbilda sig till journalist efter sin examen i Oxford. Hon började skriva skönlitterärt redan under utbildningen, blev refuserad ett antal gånger innan hon debuterade som dramatiker med en teaterpjäs.

1987 debuterade hon som spänningsförfattare med Report for murder. Fyra år senare, 1991, sa hon upp sig från journalistjobbet och har sedan dess varit författare på heltid. Hon har givit ut närmare fyrtio böcker i olika serier, finns översatt till drygt fyrtio språk och hennes böcker har sålts i över arton miljoner exemplar. Hon har fått de allra flesta priser som går att få, hennes böcker har varit underlag för flera filmatiseringar och hon är flerfaldig hedersdoktor och hedersprofessor vid olika universitet. Hon är idag bosatt i Edinburgh samt East Neuk of Fife på den skotska östkusten.

1979 är första delen i hennes senaste serie. Den andra delen i serien hoppar ett decennium framåt, heter 1989, och kom ut på engelska i augusti i år.

Anders Kapp, 2022-12-17

Bokfakta

  • Titel: 1979 (1979, 2021, översättning Sofi Rydell, 2022).
  • Författare: Val McDermid.
  • Utgivningsdag: 2022-11-08.
  • Förlag: Polaris.
  • Antal sidor: 416.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...