Torgny Lindgren på lekfullt humör

Har umgåtts med en livslögnens mästare en stund; Klingsor, en okänd mästare, en konstnär från Västerbottens inland som ägnade sitt liv åt stilleben, fast i en föreställning om de besjälade tingen och främst bland dessa ting ett glas som en av hans förfäder ställde på en sned stubbe för många decennier sedan, ett glas som anpassat sig till snedheten och rest sig rakt mot himlen när den unge Klingsor återfinner det.

Naturligtvis är det Torgny Lindgren. Nu på ett väldigt lekfullt humör. Driver med relationerna mellan konst och liv, mellan det levande och det döda, mellan vardagens realiteter och föreställningens under. Som en sorts Candide vandrar Klingsor omkring i tillvaron, katastrof efter katastrof vänds till underbara framsteg i denna den bästa av världar. Som vanligt finns den stora Lindgrenska bildningen som en klangbotten till lekfullheten och det flirtas livligt åt många olika håll.

Klingsor tar de första stegen i sitt konstnärskap genom fyra korrespondenskurser, Teckning I och II samt Målning I och II, och utvecklar en brevrelation med Fanny, hans handledare, som så småningom leder fram till ett äktenskap som varar ända tills Fanny klyvs på mitten vid en bussolycka samtidigt som Klingsor sitter kvar bredvid och fortsätter att skissa på nästa mästerverk. På konstskolan i Stockholm sitter han tyst i ett hörn, de andra tror att han är någon sorts vaktmästare, och hans konstnärliga utbildning i Paris begränsas till att han står utanför de berömda ateljéerna och ser de konststuderande går ut och in. Men ändå är han hela tiden naturligtvis den store mästaren.

Väldigt kul. Läs den!

Anders Kapp, 2014-06-21

Bokfakta

  • Titel: Klingsor.
  • Författare: Torgny Lindgren.
  • Utgivning: 2014.
  • Förlag: Norstedt.
  • Antal sidor: 193.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...