En enda dag i Miriams liv, fantastiskt

Och varför ska man läsa ytterligare en bok om förintelsen? Och dessutom om romer? Visst är det viktigt och nödvändigt men vem kan egentligen tillföra något nytt? Hade det inte stått Majgull Axelsson på omslaget tror jag aldrig jag skulle öppnat ”Jag heter inte Miriam” men ända sedan ”Aprilhäxan” är jag fast och läser allt hon kommer med.

Blir inte besviken den här gången heller. Genom hela boken befinner vi oss i en enda dag i Miriams liv, hon som kanske inte riktigt heter Miriam, den dag hon fyller 85 och vaknar i sitt fina hus I Nässjö. Huset som hon äger alldeles själv sedan mannen, tandläkaren, dött några år tidigare, ett hus som alltid är en perfekt välstädad idyll precis som alltid själv är välvårdad och rak i ryggen. Bara platsen. Nässjö känns som definitionen av den svenska tryggheten, normalitetens paradis. Och där har hon levt ett långt liv ända sedan hon kom till Sverige i en av de vita bussarna i slutskedet av kriget, bakom den välputsade ytan hela tiden livrädd, trots allt behärskad av sina hemska hemligheter som successivt sipprar fram i boken och under en lång promenad med sin sondotter, fast inte riktigt hennes sondotter.

Berättargreppet, att stanna i en dag och låta historien bakom denna dag sippra fram genom samtidens ythändelser, är klassiskt och Axelsson genomför det magnifikt.

Det är just kontrasterna mellan Nässjöidyllen, i alla fall på ytan, och koncentrationslägrens fasor som skapar dramatiken. Majgull Axelsson är trogen sin alldeles egen roll som samtidens kanske viktigaste proletärförfattare och hon skapar stor litteratur. Den här gången tar hon ett steg till. Utan att släppa den skönlitterära basen har hon genomfört omfattande research för att kunna skriva denna bok som har inbakade verkliga personer och verkliga händelser. Men det är definitivt ingen dokumentär; den goda fiktionen, den välskrivna skönlitteraturen är alltid både sannare och starkare än det påstått dokumentära.

Lysande! Tack för att du finns Majgull. Kram på dig!

Anders Kapp, 2014-06-23

Bokfakta

  • Titel: Jag heter inte Miriam.
  • Författare: Majgull Axelsson.
  • Utgivning: 2014.
  • Förlag: Bromberg.
  • Antal sidor: 457.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...