Sprängfylld debut

Dags för ytterligare en av årets svenska spänningsdebutanter. I går var vi i Vimmerby tillsammans med John Willander Lambrells Den som vet, men nu har vi rest västerut och hamnat i Göteborg med debutanten Tony Fischier och hans Mannen som försvann. Med oss på resan fick vi en polis med en försvunnen syster men i övrigt är det inte mycket som är sig likt. Det här är en svartare berättelse med en återuppstånden seriemördare, ”Kilroy”, som har ett makabert modus operandi, en utflykt till Umeå och ett ouppklarat mordfall där en hel familj dödats och många, många andra delar i en rätt komplex intrig med många vändningar och många karaktärer. Det finns mycket att gilla men det är inte alltid som mer är detsamma som bättre.

Hans Arnesson är nästan osynlig. En grå man som håller sig för sig själv, sköter sitt jobb som bokhandelsmedhjälpare i Göteborg men ingen av kollegerna känner honom egentligen, de enda han umgås med är ”minnena och skuldkänslorna”. En dag går han på Norra Brogatan intill kanalen när han ser en liten flicka balansera på broräcket, glad och orädd, ingen förälder i närheten. Plötslig faller hon, slår i räcket och försvinner ner i vattnet. Utan att riktigt tänka sig för hoppar han ner i kanalen och lyckas efter många prövningar rädda flickan. Under tiden har massor av folk samlats och SVT råkar finnas i närheten. Det blir en stor riksnyhet. Så snart han kan försvinner Hans från platsen men det går inte att undvika att han syns i nyheterna. Dagen efter hittas han brutalt mördad i sin lägenhet. Vem var han egentligen?

Niklas Ragnvik är kriminalpolis i Göteborg, alltför snäll för sitt eget bästa blir han ofta överkörd i alla delar av livet. Han lever ensam i sin lägenhet. Hustrun Synnöve har lämnat honom, lever nu med sin nya man i ett fint hus i Borås och där bor också deras gemensamma dotter Anna för det mesta. Anna har nu också fått en halvsyster och Niklas sörjer förlusten av sin älskade fru och den allt sämre kontakten med dottern. Han sörjer också förlusten av sin sju år äldre storasyster Viveca som försvann spårlöst för arton år sedan, en katastrof som bland annat ledde fram till mammans självmord. Ständigt återvänder han till utredningen utan att finns något nytt. Han sörjer den allt sämre kontakten med sin åldrande pappa. På jobbet har han nyligen blivit bortvald från en given chefspost som i stället gått till den yngre Carin Levin.

Maxine Adlerkrantz är en smart privatdetektiv, mamman från Namibia dog i tsunamin i Thailand och hennes svenska pappa hade aldrig blivit sig lik sedan dess. Nu jobbar hon i Göteborg, digital expert men försörjer sig mest på otrohetsaffärer. När Niklas hittar ett spår av sin försvunna syster anlitar han Maxine för att få hjälp.

Utredningen av mordet av Hans Arnesson leder till Umeå och det ouppklarade Liljeholmsmordet då en hel familj slaktats. Niklas åker dit och inleder ett samarbete med Umeåpolisen Bertil Hammar som också växer ut till en viktig karaktär i berättelsen.

I Göteborg är frånskilda Elenor Andersson för en gångs skull ute på krogen med kompisen Ulrika. Det blir en misslyckad kväll och än värre blir det när hon på vägen hem i gryningsljuset hittar en ung mördad kvinna med en sönderriven klänning. På bröstet hade någon med en kniv ristat in: KILROY WAS HERE. Mycket stämmer in på seriemördaren ”Kilroy” som för länge sedan var ansvarig för tolv ouppklarade mord. Seriemördare är tack och lov betydligt vanligare i litteraturen än i verkligheten. Även seriemördare som återkommer efter ett långt uppehåll är vanliga, vet inte riktigt varför de är så lockande?

Det är huvudkomponenterna för denna berättelse, men det blir många fler i alla turer på väg mot upplösningarna.

Sagga och lagga är rimmande verb som jag sällan använder men de känns tillämpliga här. I handlingen ingår entusiasm för gamla LP-skivor som i annat än mint condition kännetecknas av att de ibland går ojämnt, fastnar i en upprepning; lyssnaren förlorar ibland kontakten med musiken. Lite så känns den här läsningen, både i handling och språk. Ibland bländande, men ibland kan tre sidor ägnas åt något som hade varit bättre som en bisats. Ibland fantasirika och intressanta intrigdelar men ibland överkomplicerad förvirring bland för många detaljer. Ibland riktigt snygga formuleringar, men ibland går språket på tomgång. Jag klagar sällan på att texter är för långa; Bergtagen behöver sina 965 sidor, Varg bland vargar 979 och den här boken är ”bara” 501 sidor lång. Men jag är rätt säker på att den skulle ha varit betydligt bättre med en ganska kraftig beskärning. Det finns så mycket bra i rabatten men det fina skyms för ofta av ogräs.

Med en tuffare redigering har uppföljaren alla förutsättningar för att bli riktigt bra. Gärna med Niklas och Maxine som stabilt nav för berättelsen. Jag ser fram emot det.

Författaren

Tony Fischier arbetade länge bland tungt kriminella på sluten anstalt. Sedan många år är han journalist på Göteborgs-Posten och har där bland annat jobbat som reporter och designer, med digital utveckling och som filmrecensent. Han är även musiker och konstnär. Han bor med sin familj i Göteborg men har rötterna i Norrland. Mannen som försvann är hans debutroman.

Anders Kapp, 2021-04-11

Bokfakta

  • Titel: Mannen som försvann.
  • Författare: Tony Fischier.
  • Utgivningsdag: 2021-04-06.
  • Förlag: Lind & Co.
  • Antal sidor: 501.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...