Historien om en familjs förfall

Har just lämnat den myllrande släkten Buddenbrooks. Efter förtjusningen över den nyöversatta Bergtagen kunde jag inte låta bli Thomas Manns andra storverk, också det i nyöversättning.

Buddebrooks kan man nog kalla för familjekrönikan (bestämd form singular), med ett myller av detaljrikt, levande och satiriskt tecknade figurer som lär vara hämtade från Manns egen omgivning i Lübeck. En tidig nyckelroman alltså (och förebilderna lär inte ha varit alldeles förtjusta).

Utöver toppositionen inom en populär romangenre ger den också en mycket levande bild av 1800-talets samhälleliga historia, när vi i fyra generationer får följa en borgerlig köpmannafamiljs uppgång och fall, samt delta i den tidens tydliga konflikter mellan materiella och idealistiska ideal.

Mann var bara 26 år när Buddebrooks gavs ut 1901 och det är i sig nästan obegripligt. När man nu läser de två texterna i följd märks det ändå tydligt att det hunnit gå drygt 20 år innan Bergtagen kom ut 1924. Buddenbrooks visar ett fantastiskt litterärt hantverk, och är dessutom lättillgänglig, men Bergtagen är ett verkligt mästerverk. När Mann fick nobelpriset 1929 motiverades det dock inte av Bergtagen (som ogillades av delar av akademien) utan av den ”ofarligare” Buddenbrooks.

Riktigt kul att man satsat på nyöversättningar till svenska (Ulrika Wallenström) av två fantastiska texter som varmt rekommenderas!

Anders Kapp, 2011-11-28

Bokfakta

  • Titel: Buddenbrooks: en familjs förfall. (Buddenbrooks: Verfall einer Familie, 1901, översättning Ulrika Wallenström)
  • Författare: Thomas Mann.
  • Utgivningsdag: 2005-10-25.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 662.

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...