Mörka hemligheter i Mariestad

I dag är det dags för ytterligare en av årets spänningsdebutanter när Stina Flodén kommer ut med sin första bok, Nu dör vi. I ett villaområde i Mariestad får vi träffa familjen Stensjö som består av föräldrarna Camilla och Mikael samt barnen, trettonåriga Anton och lillasyster Hedda. Men den familjen består inte så länge, redan i första kapitlet, när familjen snart ska samlas runt middagsbordet, är det någon som skjuter genom fönstret. Mikael dör. Camilla gömmer sig med barnen i badrummet och tänker: Nu dör vi. Det handlar alltså om en family noir, ett sorts kammarspel där bilden av den lyckliga familjen successivt krackelerar när hemligheter och lögner sipprar fram i sprickorna, en subgenre som blivit rätt populär under senare år. Det är välskrivet och spännande med en intelligent intrig men är det tillräckligt bra för att verkligen synas i den stora floden av nyskriven svensk spänning?

Camilla och Mikael träffades 2007 och blev förälskade direkt. De flyttade ihop snabbt; snart kom Anton och några år senare Hedda. Mikael var en underbar pappa, när Camilla tittar i familjens fotoalbum ser hon massor av lyckliga bilder på honom och barnen, själv finns hon knappt med alls på bilderna, det är alltid han som står närmast barnen. Mikael var det mest framgångsrika säljaren på Länsförsäkringar i Mariestad, omtyckt av arbetskamraterna, en stöttepelare i idrottsföreningen som alltid var med på Antons träningar och engagerad i det lokala samhället. När en grannpojke och vän till Anton, William, försvann för något år sedan var Mikael en av de mest engagerade i sökandet som avslutades först när en del fynd ledde fram till slutsatsen av han begått självmord, hoppat från en bro.

Det är poliserna Sonja Nahara och Leif Wester som ansvarar för utredningen av Mikaels död, Camilla träffar dem första gången på kvällen när det hände och många gånger under veckorna som följer men utredningen kommer ingenstans. Efter tre månader är hon fortfarande sjukskriven och klarar inte av att ta tag i någonting alls. Hon får hjälp med barnen av goda vänner och när de är i skolan sitter hon bara i soffan, dricker kaffe, tröstäter choklad. Poliserna har inte lagt ner utredningen, men det är uppenbart att de prioriterar annat nu, Camilla måste själv försöka ta reda på vad som hänt.

Naturligtvis finns det mörka hemligheter bakom bilden av den lyckliga familjen, det ingår i konceptet för denna subgenre, de finns både i Camillas och Mikaels historik. Sina egna hemligheter känner hon naturligtvis till, men väldigt få av Mikaels. Hon hittar dokument och andra föremål, hon pratar med vänner och bekanta, med Mikaels arbetskamrater, och successivt skapas pusselbitar som formas till en allt mörkare bild.

Camilla äger huvuddelen av berättarperspektivet i bokens nutidskapitel. De varvas med en del återblickar från tiden innan skjutningen då Mikael berättar, samt historiska kapitel från 2006, året innan Camilla och Mikael träffades, och i dessa kapitel får vi möta Rebecka som uppenbart är på flykt från något elände.

Delar som jag särskilt uppskattar är de barn som finns med i berättelsen, barn som alltid förstår mer och vet mer än vad de vuxna tror. Camillas process är också väl skildrad; från apatin efter Mikaels död till det successiva sökandet efter svar på alla frågor parallellt med växande självinsikter kring varför hon fungerar som hon gör. Det är också en språkligt sett välskriven text med en väl fungerande berättarteknik. Det jag uppskattar mindre är överdramatiseringen, författaren tar i för mycket, lämnar trovärdigheten bakom sig, och mer är sällan synonymt med bättre.

Det här är början på en serie, Camilla lär återkomma men då sannolikt på en annan plats än Mariestad.

Författaren

Stina Flodén är född 1981 och bor nu med sin familj i Askim i Göteborg. Hon är socionom och personalvetare och arbetar inom kommunal verksamhet. Vid sidan av detta driver hon Podden Skrivvänner tillsammans med författaren Anneli Olsson. Nu dör vi, den första i en planerad serie, är hennes debut.

Anders Kapp, 2022-04-07

Bokfakta

  • Titel: Nu dör vi.
  • Författare: Stina Flodén.
  • Utgivningsdag: 2022-04-07.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 299.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...