Nytt dreamteam med stark födelsedagskatastrof

Tror att Sverige är ledande i världen när det gäller parskrivande, möjligen i sällskap med Danmark och Norge, och nu är det dags för ett nytt svenskt dreamteam när Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt kommit ut med Födelsedagen, starten på en ny serie med sällsynt otrevliga talkshowstjärnan Frida von Engen i huvudrollen. Inte förvånande är den redan innan utgivning såld till andra länder och den kommer att bli teveserie. Kondenserad är ett användbart ord i sammanhanget; allt utspelar sig på ett dygn och det är få aktörer på scenen. Fungerar även på processen: råmanus skrev författarna under sju intensiva dygn på Rhodos. De två är vänner sedan tidigare och säger sig haft riktigt roligt under det gemensamma skrivandet som naturligtvis pågått mycket längre än den inledande veckan. Underhållande blir det också för oss läsare. Något de har gemensamt är att de av olika skäl inte tycker om att fylla år. Därför var temat för deras första spänningsroman självklart. ”En födelsedag som går åt helsike var det mest rimliga vi kunde komma på”. Samuel är försvunnen tidigt på morgonen på sin sjuårsdag och vi läsare får en vindlande resa i högt tempo hela vägen till en spektakulär upplösning i gryningen dagen därpå.

Det aktuella dygnet börjar tidigt, 06.00; Pernilla Johansson står i köket och gör i ordning en riktigt fin frukostbricka, idag fyller Samuel sju år och han ska naturligtvis gratuleras med frukost, sång och paket på säng. Samuel är inte hennes biologiska son men hon försöker verkligen vara en bra bonusmamma. Hon är gravid, snart ska hon och Ted också få ett gemensamt barn.

Hon och Ted von Engen har varit ett par under ett år nu, förlovade men inte gifta än, och under den senaste tiden har förhållandet gnisslat en hel del med flera bråk, inte minst i går kväll. Han kom aldrig upp till deras gemensamma säng, stannade nere i vardagsrummet och sov i en soffa. Nu dyker han i alla fall upp i köket; Pernilla har gjort det mesta men Ted fixar i alla fall den speciella juice som Samuel vill ha.

Ted är mycket rik och de bor i ett extremt lyxigt hus där allt är utformat av hans ex Frida och hennes arkitekt, varje detalj är mycket exklusiv. Pernilla känner sig allt annat än hemma, hon har en helt annan bakgrund och dessutom känner hon av Frida i hela huset. Frida von Engen är sedan länge den stora stjärnan i talkshowen Frida-y som sänds varje fredagskväll med väldigt många tittare även om siffrorna har gått ner en del på senaste tiden. Pernilla jobbade som studioman för samma show, visserligen en av mycket få kvinnor som fått fast jobb i den mansdominerade rollen, men ändå långt under Frida i social position på arbetsplatsen. Skilsmässan blev allt annat än enkel.

Frida är fortfarande en del av deras dagliga liv. Den här morgonen har hon redan hunnit publicera ett inlägg på Instagram där hon gratulerar sin son Samuel. Hon publicerar allt om deras liv hela tiden, naturligtvis på sätt som ställer henne själv i centrum, hon har många följare. Nu kommer hon till huset, perfekt sminkad, elegant klädd, balanserande en tårtkartong och en stor kasse med presenter.

Frida tar också täten när de öppnar Samuels dörr och börjar sjunga Ja må han leva … men de tystnar snabbt; Samuels säng är tom, han är försvunnen. Kvar på nattygsbordet ligger Samuels mobil och vad värre är, hans Epipen som han alltid måste ha på sig, den kan rädda hans liv om han drabbas av en allergichock.

Därmed är scenen satt för denna berättelse, en enkel men stark grundkonstruktion med många inbyggda spänningar där berättarrösten roterar mellan Pernilla, Ted och Frida. Så småningom tillkommer ytterligare en berättarröst, journalisten Nilo Azad som skriver om fallet, kändisbarn som försvinner är bra nyheter som skapar många klick, och vad som hänt sprider sig redan tidigt på morgonen från Fridas Instagramkonto, försvinnandet dominerar nyhetsflödet under denna dag. Nilo är också personligt engagerad, för två år sedan försvann hennes sjuårige son Amir som inte återfunnits än. Sirpa Laino är skolsköterska och har haft mycket kontakt med Samuel, räddade honom från en allergichock en gång. Hon har Frida som mycket stor idol och får rösten i några kapitel.

Ytterligare en viktig person är Teds förmögna pappa Bengt, de två har en ansträngd relation, Bengt var inte mycket till pappa under Teds uppväxt, men han har blivit en mycket engagerad farfar, han är Samuels favoritperson i livet. Bengt och Frida har fortfarande en nära kontakt, han tycker inte alls om skilsmässan och tycker illa om Pernilla, de har planerat en utflykt till Skansen senare idag för att fira Samuels födelsedag, en utflykt där Pernilla inte var välkommen.

De börjar leta direkt på morgonen, först i huset och de närmaste omgivningarna, ringer runt till olika personer, allt mer desperata, efter en timme larmas polisen. Utöver den kronologiskt raka berättelsen under detta dygn, inklusive en del återblickar kring sådant som hänt tidigare i deras liv, finns också återkommande kursiva kapitel där någon samtalar med Ted och Frida, ibland bara med Frida när Ted inte hinner komma till bokade möten. Det måste ha hänt mycket tidigare, det verkar först vara någon sorts äktenskapsrådgivning, men visar sig så småningom vara något annat.

Det är väldigt mycket som händer under detta dygn, hela vägen till en mycket spektakulär upplösning nästa gryning. En hel del hemligheter avslöjas under en tempofylld läsning som blir fantastiskt underhållande.

För alla serier är den återkommande huvudpersonen (ibland flera) central. Olika författare bygger dessa karaktärer mycket omsorgsfullt och de återfinns i många olika varianter, hjältar och antihjältar. De kan och bör vara komplexa personer, för att bli intressanta att följa över tid, men i grunden finns det nästan alltid någonting sympatiskt, något som gör att vi läsare tycker om dem. Talkshowstjärnan Frida von Engen är en narcissistisk streber, en karriärist som kan köra över vem som helst för sin egen framgång, sällsynt otrevlig, någon som ingen läsare kan tycka om. Det är inte unikt, men ovanligt, och faktiskt riktig kul. Carina Bergfeldt är ju själv talkshowstjärna, vilket säkert bidrar starkt till trovärdigheten hos karaktären, och den miljön, men jag tror och hoppas att hon inte delar Fridas egenskaper. Det blir intressant att se vad Frida kommer att ställa till med i nästa bok.

Författarna

Sofie Sarenbrant, se länk längre ner.

Carina Bergfeldt är född 1980 i Götene, Västergötland, och är journalist, författare och programledare. Hon har bland annat arbetat på Aftonbladet och varit SVT:s USA-korrespondent. Hon har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare och utsetts till Årets stilist av tidningen Journalisten. Hösten 2021 blev hon programledare för sin egen talkshow på SVT. Dessutom har hon skrivit flera kriminalromaner och reportageböcker som sålts till ett femtontal länder. Hon bor i Stockholm med man och barn.

Anders Kapp, 2023-09-13

Bokfakta

  • Titel: Födelsedagen.
  • Författare: Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt.
  • Utgivningsdag: 2023-09-12.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 403.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...