Absurd humor, samhällsreflektion och det konstant existentiella

Ett av sommarens nöjen är chansningar i bokhandelns realådor där man rensar ut en del av sina böcker. Gjorde nyss ett fynd med ”Huset på Arlozorovgatan”, Simon Kudrischoffs debutroman från 2009 som jag uppenbarligen missade då trots att den sålde bra.

Huset på Arlozorovgatan ligger i Tel Aviv och har fyra lägenheter och det är människorna där som vi får följa. Människor i ett hus är ingen ovanlig romankontext. Vi mötte den till exempel rätt nyligen i kultboken ”Igelkottens elegans”. Men Kudrischoff gör det väldigt bra i sin debut.

Här möter vi etiopiskan Yisraela som successivt omvärderar sin idealiserade bild av livet med mannen Samuel, som dog rätt ung i en bilolycka, och successivt hittar nya vägar i livet.

Här finns Nathan som i sin desperata och misslyckade jakt efter sex provar de mest absurda vägar.

Under Nathan och störd av dennes ljudliga och högfrekventa onanerande, bor Assaf, en mycket framgångsrik författare, i det perfekta livet med den djupa kärleken mellan honom och hustrun och professorn Leah (trodde han ja).

Slutligen har vi pizzabagaren Yair men sin intensiva dröm om att bli en hyllad poet.

Texten har också stöd i Nina Leinos spännande illustrationer. Missa t ex inte det svarta uppslaget 186-87 med Yairs sanndröm (nästan) om sin förälskelse Ari, en man med den helt omöjliga kombinationen av strängt ortodox jude, transvestit och homosexuell, och hur han möter sin katastrof. Sorgligt och underbart skildrat.

Kudrischoff rör sig mellan absurd humor, samhällsreflektion och det konstant existentiella; någonstans mellan Bulgakov och Paasolinna om man ska försöka kartera honom; inte märkvärdigt alls och samtidigt helt underbart. Läs den!

Sedan dess har han också kommit ut med ”Benny Zeligs underbara resa med Döden”. Tror jag måste göra ett försök med den också!

Anders Kapp, 2014-08-05

Bokfakta

  • Titel: Huset på Arlozorovgatan.
  • Författare: Simon Kudrischoff. Inlaga och illustrationer: Nina Leino.
  • Utgivning: 2009.
  • Förlag: Pocketförlaget.
  • Antal sidor: 234.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...