En lycklig man, på sitt alldeles speciella sätt

John Williams är en amerikansk författare som levde 1922 till 1994, gav ut fyra romaner under sin livstid och beskrevs knappast som någon stor författare när hans livsgärning sammanfattades på 90-talet. När romanen Stoner gavs ut 1965 sålde den i ca 2 000 ex. Men det väldigt märkliga och ovanliga har inträffat att boken har återuppväckts, spritt sig över världen och nu även översatts till svenska. Och det är en fantastisk text som väckts till liv efter närmare 50 års glömska.

Det här är en grå bok om en grå man som lever i en grå tillvaro, en smula Kafka-artat värld som existerar i en saklig och grå text. Och strax under denna grå, grå yta pulserar en röd flod, en blodfylld värld av passion, sorg, engagemang och intensitet. Stoner anpassar sig stoiskt till de slumpartade tillfälligheterna, till katastroferna som sköljer över honom, trogen sin särart och stillsamt kompromisslös i all sin anpassning. I läsningen känns ett släktskap med Camus, både i berättarteknik och i en existentialistisk livssyn.

Hela hans uppväxt som ende son till ett fattigt och tystlåtet jordbrukarpar i en håla på amerikansk landsbygd är vidrig. Han hamnar på universitetet för att läsa till agronom men fastnar i ett passionerat förhållande till litteraturvetenskap och undervisar fram till sin död vid 65 års ålder, som en allt mer udda och förföljd kuf. Äktenskapet med Edith måste vara något av det hemskaste som skildrats i litteraturen. Hans förhållande till dottern Grace är outsägligt sorgligt.

”Framför honom fanns ingenting som han kunde glädja sig åt och bakom honom inte mycket som hanbrydde sig om att minnas” tänker han någon gång mitt i livet.

Han finner ändå kärleken i ett ganska kortvarigt förhållande med doktoranden Katherine. ”Lust och lärdom, det är väl egentligen det enda som betyder något”, säger hon och det är också kärnan i deras intensiva relation. Ting är egentligen rätt meningslösa, artefakter har inget värde, men det har lust och lärdom. Det finns något väldigt vackert i detta som trots alla motgångar gör Stoner avundsvärd. Jag har haft turen att finna flera fantastiska kärlekar i livet, men inte riktigt av denna sort. Det är bara att hoppas att den kan dyka upp.

Det kanske låter som om detta är en tråkig bok, men det är den absolut inte. Jag hittade den mest av en slump, började läsa i går kväll och fastnade fullständigt i Stoners livsöde. Kanske inspirerade den till filmen Döda poeters sällskap? Jag vet inte. Men jag vet att detta är en fantastisk bok om en, på sitt alldeles speciella sätt, lycklig man. Läs den!

Anders Kapp, 2014-07-21

Bokfakta

  • Titel: Stoner. (Stoner 1965. Översättning: Rose-Marie Nielsen.)
  • Författare: John Williams.
  • Utgivning: 2014.
  • Förlag: Natur & kultur.
  • Antal sidor: 293.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...